Út a vakcináig

2020.04.02. 07:59

A fejlett országokban a védőoltásoknak köszönhetően számos halálos kórral szemben biztonságban érezhetjük magunkat. Amikor egy eddig ismeretlen vírus – napjainkban az új koronavírus – százezrek életét veszélyezteti, magától adódik a kérdés, vajon mikor sikerül ez ellen is védőoltást kifejleszteni. Az első fontos lépés megtörtént, a Pécsi Tudományegyetem kutatócsoportja bejelentette, hogy sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódjátInnen azonban még hosszú út vezet az ipari mennyiségben gyártható oltóanyagig. Az influenza elleni oltás előállítási folyamatát követve fogjuk bemutatni azokat a fázisokat, amin minden várományos vakcinának sikeresen tovább kell jutni.

utikalauz-ut-a-vakcinaig.jpg

Mit köszönhetünk a védőoltásoknak?

Az orvostudomány fejlődésében hatalmas mérföldkőnek számított a mesterséges immunizáció, vagyis a védőoltások felfedezése. Ezeknek köszönhetően mára számos megbetegedés megelőzhetővé és elkerülhetővé vált. Mit érdemes tudnunk a védőoltások hatásmechanizmusáról?

utikalauz_mit_koszonhetunk.jpg

Világjárványok a történelem során III.: a spanyolnátha

Még tartott az I. világháború, amikor egy új járvány kitörése mért újabb, minden addiginál nagyobb csapást a háborútól meggyengült Európára és a világra. Ez volt a spanyolnátha, amely három hullámban söpört végig a 20. század elején és a történelem legtöbb áldozatot követelő pandémiává vált. Cikksorozatunk első részében definiáltuk a járvány fogalmát és a baktériumok okozta járványokról volt szó, a második részben pedig a vírusok okozta járványokat szemelvényeztük.

spanyolnatha_3.jpg

Világjárványok a történelem során II. – Pusztító vírusok

A fertőző betegségek és járványok évezredek óta alakítják az emberiség történelmét. Ezek a mikroszkopikus kórokozók, a baktériumok és a vírusok nemegyszer rövid idő alatt felülírták a kialakult erőviszonyokat, radikálisan megváltoztatták egész népcsoportok életét. Cikksorozatunk első részében definiáltuk a járvány fogalmát és a baktériumok okozta járványokról volt szó.

utikalauz-jarvany-03.jpg

Világjárványok a történelem során I. – Pusztító baktériumok

A fertőző betegségek és járványok évezredek óta alakítják az emberiség történelmét. Ezek a mikroszkopikus kórokozók, baktériumok és vírusok nemegyszer rövid idő alatt felülírták a kialakult erőviszonyokat, radikálisan megváltoztatták egész népcsoportok életét. Összeállításunkban a legnagyobb világjárványok jellemzőit és hatását tekintjük át.

utikalauz-jarvany-01.jpg