Mióta használunk lélegeztetőgépeket?

2020.09.23. 04:45

A súlyos esetekben légzési nehézségeket és tüdőgyulladást kiváltó koronavírussal szemben még mindig a lélegeztetőgép funkcionál életmentő eszközként. Sajnos arra nem alkalmas, hogy meggyógyítsa a betegeket, de segíti a légzést addig, amíg (szerencsés esetben) fel nem épül. Hogyan működik, milyen típusai vannak, és mióta használjuk? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a mostanában sokat emlegetett lélegeztetőgépekről.

Köldökzsinór: játék és veszélyforrás

Akinek van gyermeke, annak bizonyára emlékezetes pillanatként maradt meg a baba születése után a köldökzsinór elvágása. De miből is áll pontosan a köldökzsinór? Tényleg játszik vele a magzat a méhben? És mennyire veszélyes, ha a magzat köré tekeredik? Utánajártunk a köldökzsinór titkainak.

Mi számít kóros soványságnak?

A túl vékony emberek testalkata nagyon sokszor nem saját döntésük következménye, pszichés vagy testi betegség következményeként vesztenek számottevő súlyt. A kóros soványság ugyanolyan káros a szerveztre nézve, mint az elhízás. Mi minden okozhat kóros soványságot?

ÉN szemben a világgal – Mi okozza a kamaszkori változást?

„Tombolnak a hormonok” – mondjuk, amikor a tizenéves gyermekünk nagy testi-lelki változásokon megy keresztül, megszaporodnak a pattanásai, kiszámíthatatlanul viselkedik, és többnyire haragban van a világgal. Mi okozza ezt a viharos kamaszkori változást?

utikalauz-anatomia-kamaszkor-01.jpg

Kire ütött ez a gyerek?

Amikor a családtagok meghatódva állják körül az újszülött kiságyát, és azt találgatják, hogy vajon „kire ütött ez a gyerek”? nyilván senki nem gondol arra, hogy milyen sok véletlen kombináció kell ahhoz, hogy a kicsi arcán, fejformáján hajszínében ismerős vonásokat találjanak. Nézzük meg, hogyan működik az öröklődés!