Útikalauz anatómiába

A kiszáradás figyelmeztető jelei

2023.07.19. 06:26

A nyári hőségben még inkább figyelni kell arra, hogy a sportolás közben elvesztett folyadékot pótoljuk, mert a kiszáradás súlyos következményekkel járhat.

A nyáron egyre többször tapasztalható hőhullámok, a tartósan magas hőmérséklet megterheli a szervezetet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki rendszeresen sportol, annak ilyenkor fel kellene adnia a mozgást. Arra azonban fokozottan figyelni kell, hogy az edzés közben leadott folyadékmennyiséget “utántöltsük”.

anatomia_1_kiszaradas.jpg

A szervezet hőháztartása ugyanis úgy működik, hogy ha a külső hőmérséklet emelkedik, akkor a test igyekszik hűteni magát, egyebek mellett izzadással, a folyadék elpárologtatásával a bőrön és a légutakon keresztül. De ugyanígy jár el a szervezet akkor is, amikor sportolni kezdünk, vagy bármilyen fizikailag megerőltető tevékenységet végzünk. Ha nagy melegben sportolunk, akkor a két hatás összeadódik, amire a szervezet fokozott izzadással reagál. Az izzadás során folyadékot vesztünk, amit pótolni kell.

Szédülés, fáradékonyság, fejfájás

Ha az edzés után vagy akár már edzés közben nem pótoljuk a folyadékot, a szervezet dehidratálttá válik. Kevesen tudják, de már egy százalékos folyadékveszteségnél is romlani kezd a teljesítmény, 4 százalékos hiánynál pedig akár harmadával is visszaeshet. Itt a szomjúságérzés mellett már olyan tünetek is megjelenhetnek, mint fejfájás, a szédülés, a fáradékonyság, az ingerlékenység, a száj, az ajkak és a szemek szárazságérzése, és a vizelet sötét színűvé válása.

Megfelelő hidratálás nélkül a szervezet hőháztartása felborul. Ha a folyadékveszteség tartósan nem kerül visszapótlásra, akkor súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, mint például zavartság, ájulás, a bőr kiszáradása, szapora szívverés, vagy éppen gyenge pulzus, alacsony vérnyomás, hányás, hideg végtagok, görcsök. Éppen ezért mindenkinek, aki sportol, vagy fizikai munkát végez nagy melegben, állandóan észben kell tartania a folyamatos folyadékpótlást.

anatomia_2_kiszaradas.jpg

Mit igyunk?

A legkézenfekvőbb választás a víz. Akár a csapvíz, akár az ásványvíz kiválóan alkalmas arra, hogy oltsa a szomjúságot, kielégítse a szervezet folyadékszükségletét. Hosszabb edzés, nagyobb folyadékveszteség után fogyaszthatunk sportitalokat is, ezek visszatöltik az izzadással kimerült glikogénraktárakat és elektrolitokat is. Az alkohol viszont kifejezetten rossz választás, mert a kávéhoz hasonlóan erős vízhajtó hatása van. Az üdítőitalok, gyümölcslevek pedig általában nagyobb mennyiségben tartalmaznak cukrot, és különböző mesterséges adalékanyagokat. A cukros, édes italok egyrészt nem igazán jó szomjoltók, másrészt jelentős energiabevitelt jelenthetnek, vagyis hizlalnak.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása