Útikalauz anatómiába

Mit jelent, ha nyugtalan a lába?

2016.03.08. 11:30

Kevesen mondhatják el magukról, hogy képesek rendszeresen és nyugodtan végigaludni a naponta ajánlott hét-nyolc órát. Éjszakai pihenésünket nemcsak a stresszes munkahely, párkapcsolati nehézségek, vagy a későn elfogyasztott kávé nehezítheti meg, hanem sokféle alvászavar is. Ilyen például a „nyugtalan láb szindróma” vagy angolul restless leg szindrómának nevezett önálló alvászavar.

 nyugtalan_lab.jpg

Az alvászavarok igen változatosak

Az alváshiánytól az aluszékonyságig nemcsak mennyiségi eltérések fordulhatnak elő, hanem felborulhat az éjszakák és nappalok ritmusa, a cirkadián ritmus is.

Az alvászavarok együtt járhatnak alvás közbeni szokatlan viselkedéssel, légzés- és mozgászavarokkal, sokféle egyedi tünettel. A legismertebbek az alvásfüggő légzészavarok, ilyen például az alvási apnoé, vagy a horkolás, de sokakat érintenek mozgászavarok is, például a nyugtalan láb szindróma, a periodikus lábmozgászavar is.

Nyugtalan láb szindróma

Az alvásfüggő mozgászavarok közül az ún. nyugtalan láb szindróma jellegzetesen rögtön lefekvés után, az alvás és az ébrenlét határán jelentkezik. Ekkor az érintettek alsó végtagjaiban nehezen leírható bizsergés, zsibbadás vagy fájdalom („fonákérzés”) alakul ki, ami a lábak mozgatására, járkálásra javul, vagy meg is szűnik. A tünetek este a legerősebbek, de súlyosabb esetekben napközben, nyugalmi helyzetben is megjelenhetnek. A jelenség több mint kellemetlen, hiszen a láb megmozgatásával, járkálással megszakított alvás nem tud elegendő pihenést nyújtani.

Ha a nyugtalan láb szindróma tartósan fennáll, előbb-utóbb nappal is érződni fog az alváshiány. Napközbeni fáradtság, aluszékonyság, a koncentráló képesség és a fizikai teljesítmény csökkenése jelentkezik. Ha a napközbeni nyugalmi állapotban is jelentkezik a baj, az szorongást is okozhat: a beteg bizonytalannak érzi magát, pl. nem mer hosszabb utazásra vállalkozni, mert képtelen sokáig egy helyben ülni. A diagnózis felállításáig gyakran hosszú idő telik el, sokszor hosszas és eredménytelen reumatológiai kezelések, ortopédiai beavatkozások előzik meg. Nehezíti a helyzetet hogy a panaszok általában nem állandóak, bizonyos gyakorisággal vissza-visszatérnek. Az érintettek között több a nő, különösen gyakori a terhesség idején, művese kezelés alatt állóknál és a változókor után.

Önálló betegség és tünet is lehet

Az elsődleges nyugtalan láb szindróma egy családon belül általában több embert is érint. Pontos kiváltó oka nem tisztázott. A másodlagos nyugtalan láb szindróma más betegségekhez kapcsolódik: a hátterében állhat vashiány, krónikus veseelégtelenség, hajlamosít rá a Parkinson-kór, a cukorbetegség perifériás idegrendszeri szövődményei, az ízületi gyulladás, a folsav és a B12-vitamin hiánya.

A megfelelő diagnózisért forduljunk neurológushoz vagy szomnológushoz. A korszerű alváslaboratóriumokban az alvászavar minden jellegzetessége feltérképezhető, a szakorvos ezek ismeretében dönthet az egyénre szabott kezelésről. A nyugtalan láb szindróma kezelésében igen hatékony a dopaminerg-terápia.

A másodlagos, vagyis a különböző hiányállapotokhoz kapcsolódó nyugtalan láb szindróma esetén az alapbetegséget is kell kezelni, például vaspótló kezelést adni.

Az alvászavarok leküzdésében fontos segítséget jelentenek az életmódbeli változtatások, például a kevesebb élénkítőszer, több mozgás, a dohányzásról való leszokás, a kiegyensúlyozott étrend, a korai vacsora és az egyszerű stresszkezelő technikák elsajátítása.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2016.03.09. 06:45:56

A néphiedelem szerint szappant kell az ágyba tenni:)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.03.09. 07:48:20

Dohányzással függhet össze....

Terézágyú 2016.03.09. 10:07:57

Ez az, amit vidéken úgy mondanak, hogy "görcsöl a lábam"?... Azt mondják ez magnéziumhiány, Magne B6-ot javasolnak...

jersey. 2016.03.09. 10:57:49

@Terézágyú: nem. Ez más. Tényleg nehezenn leírható érzés, zsibbadásra hasonlít inkább, nem a görcsre, bár annak is jót tesz egy kis séta, ha az ember meg bír mozdulni olyankor...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.03.09. 14:48:43

A kiváltó okok közé vehető a gyógyszer is, amelynek néhány fajtája viszonylag jól kiszámítható idővel a bevétele után nagy eséllyel okozza a nyugtalan láb jelenség megjelenését. Ilyen gyógyszer a Quentiax / Kvetiapin is, és a tünet megszüntetésére sajnos újabb gyógyszer szükséges, esetemben a szigorúan orvosi rendelvényre kapható Rivotril.

Aki az érzést nem ismeri, az nem is nagyon tudja elképzelni, ezért talán le is becsüli a kellemetlenség mértékét. Fekszik az ember az ágyban, végre elálmosodott, végre elég csend van, talán, az elalváshoz, és már el is aludna, amikor egy jobb híján csiklandóssághoz hasonlítható zsibongó érzés jelenik meg a lábszárában, amit először megpróbál figyelmen kívül hagyni, de ez csak ritkán vezet eredményre. Aztán a lába meg-megrándul, de ha nem, akkor is megpróbálja megmozgatni, mert az az ember érzése, hogy az segít, és valamit tényleg segít. Pár pillanatra. Aztán az ember az ágytámlának vagy másnak próbálja feszíteni a lábfejét, ami szintén segít kicsit, csak így képtelenség elaludni. Az ember mérgesen felkel, járkál, tornáztatja a lábát, és vagy tíz perc után az érzés csendesedni kezd, de egyáltalán nem biztos, hogy ezzel aznapra végleg el is fog múlni.

A dolog különösen kellemetlen, sőt, káros, ha valamilyen altató hatású készítménnyel próbáltuk az elalvásunkat segíteni, aminek a hatása a járkálás és egyéb mutatványok közben lassan lecseng, és az elalvás ideje jócskán eltolódik, sajnos a felkelés ideje nem, újabb altatót bevenni pedig nem tanácsos. Ráadásul mindezzel azt is zavarjuk, aki velünk alszik.

Tipikusan hozzátartozik az általam megtudottak szerint a jelenség okozta károkhoz az is, hogy ha az ember kitapasztalja, hogy az előjelek, vagy az ismert kiváltó ok, például gyógyszer bevétele után mennyi idővel jelentkeznek a zavaró tünetek, szorongás alakulhat ki amiatt, hogy sikerül-e addig elaludni, ami természetesen megnehezíti az elalvást. Hosszú távon ez kritikus mértékig feltorlódhat, súlyos pszichés zavarokat okozhat; olyan is van, aki a lábát szurkálta, megsebezte, sőt, olyan is volt már, hogy kétségbeesett dühében már a lába levágását kezdte fontolgatni. Ez már nyilvánvalóan pszichiáter sürgős beavatkozását követeli, aki valamilyen gyógyszerrel menti meg a helyzetet, holott a szervezet, a máj és a vese hosszú távon megsínyli a sok gyógyszer fogyasztását. De a pszichiáter valahogy meg fogja menteni a helyzetet, tehát fel kell keresni.

A neurológus elmondta, és ez fontos, hogy bár a tünet a láb tornáztatásával, masszírozásával valamennyire elmulasztható, a kiváltó ok nem a lábban van, hanem az agyban, vagyis a láb "előkezelése", főleg a durva dolgok általában haszontalanok, így értelmetlenek is.

Megfigyelésem szerint a jelenség közeledése együtt jár a lábfej jelentős felmelegedésével, amiért a lábfej borogatással történő hűtése néha segít. Aki például hason szeret elaludni, annak ez gondot okozhat, de kis ügyeskedéssel megoldható.

Erről beszélni azért fontos, mert rengeteg embernek okoz problémát, csak ők nem tudják, hogy miről is van szó. Senki sem érzi ezt betegségnek, amiért orvoshoz fordulni lenne kedve, csak valami bosszantó kellemetlenségnek, amit talán magának kellene tudnia eltüntetni, "katonadolog". Kezdetben én csak vérkeringési zavarnak hittem, érszűkület következményének, de a szakvizsgálat ezt kizárta. Később véletlenül tudtam meg, hogy ez a dolog tünetcsoportként (szindrómaként) már jól ismert, és ennek következményeként kerülhetett sor a célirányos kezelési lehetőség keresésére. Aki tehát azt hallja, hogy egy ismerőse a leírtakhoz hasonló problémával találkozott, annak említse meg a nyugtalan láb szindróma fogalmát, hátha ráismer benne a saját bajára.

De a súlyosbodó cukorbetegség miatti érzéktompulást nem szabad vele összetéveszteni, és azzal sürgősen a megfelelő orvoshoz kell fordulni.

Köldök_szösz 2016.03.10. 15:25:20

Körül kell nézni kicsit az ember fejében valószínű hogy meglesz az a lelki probléma ami mindenféle ilyen zűrzavart okoz. Csak az a nem mindegy hogy az említett gond megoldható-e.

_sélli 2016.03.11. 13:37:01

@shred: 38 hetes kismama vagyok, mar a 7.-8. honaptol szenvedek ettol napi szinten. Egyre rosszabb... 1,5-2 oranal nem tudok tobbet aludni ejszaka. Eddig csak ejszaka jott elo, most mar delutantol rangatozik hol az egyik, hol a masik labam. Marek szamra eszem a vitamint, gyumolcsot tehat nem vitamin hiany. Nem, nem tulsuly mivel 10 kilot hiztam osszesen. Tudom, hogy kismamaknal ez eleg gyakori problema de eleg bosszanto.
Az egyetlen dolog ami mukodik ha felkelek, jarkalok 5-10 percet, utana talan negyed orat nem rangat.
Remelem amint megerkezik a joveveny ez abbamarad. :)
süti beállítások módosítása