Útikalauz anatómiába

Pajzsmirigy problémákból is eredhetnek a testsúlyzavarok

2024.08.06. 07:05

Nem érti, miért nem sikerül lefogynia, sőt egyre újabb kilói rakódnak le, pedig mértékletesen eszik és rendszeresen mozog? Érdemes lenne kivizsgáltatni a pajzsmirigyének működését is, illetve felmérnie alapanyagcsere szükségletét!

pajzsmirigy_problema_endokrinologia.jpg

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található, pillangó alakú mirigy. Olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák az anyagcserét, az energiafelhasználást. A pajzsmirigy betegségei, elváltozásai megzavarhatják a pajzsmirigyhormonok termelését, így lelassíthatják vagy felpörgethetik az anyagcserét. Az egyéb okokkal nem magyarázható súlygyarapodás hátterében lehet a pajzsmirigyhormonok alacsony szintje (hypothyreosis). Ha viszont épp ellenkezőleg, a pajzsmirigy több hormont termel, mint amennyire a szervezetnek szüksége van (hyperthyreosis), akkor indokolatlan súlyvesztés következhet be.

Pajzsmirigyzavarokra utaló jelek

A pajzsmirigy-rendellenesség egyik tünete lehet a megmagyarázhatatlan súlyváltozás, vagyis a több kalóriabevitellel, kevesebb aktivitással nem indokolható hízás, vagy – ritkábban - a kalóriamegvonással, a korábbiaknál kemény edzésekkel nem magyarázható súlyvesztés. A pajzsmirigy elváltozására utalhat a nyak duzzanata, megnagyobbodása, a strúma vagy más néven golyva. A pajzsmirigy által termelt hormonok a test szinte minden szervére hatással vannak, így a hiányuk vagy a túltermelődésük sokféle tünetet, panaszt okozhat a súlyváltozáson kívül is.

A pajzsmirigy alulműködése, vagyis a hypothyreosis esetén a szívműködés lassul, a pulzusszám alacsonyabb, a páciensek gyakran fáradékonyabbnak, gyengébbnek, depressziósnak érzik magukat, fázékonyabbak, nehezebben bírják a hideget. A kezek zsibbadása vagy bizsergése, székrekedés, a menstruációs ciklus felborulása is gyakori panasz. Száraz bőr, hajhullás, törékeny körmök is jelezhetik a nem megfelelő pajzsmirigyhormon-termelődést.

A pajzsmirigy túlműködése, a hyperthyreosis ezzel szemben a szívműködés felgyorsulását, a vérnyomás és a pulzusszám megemelkedését válthatja ki, szorongást, alvászavarokat, nyugtalanságot és ingerlékenységet okozhat. Ezen kívül tünetként előfordulhat túlzott izzadás, a meleghatástól való idegenkedés, izomgyengeség, remegő kezek, látásproblémák, gyakori hasmenés is. Ennek a pajzsmirigy-rendellenességnek is lehet hajhullás és a női ciklus szabálytalanná válása a következménye.

pajzsmirigy_tulmukodes_pajzsmirigy_alulmukodes.jpg

Hogyan függ össze a testsúly a pajzsmirigy működésével?

A pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák az anyagcserét, vagyis a tápanyagok feldolgozásának, energiává hasznosulásának sebességét. Így a pajzsmirigyproblémák miatti rendellenes pajzsmirigy-hormontermelés hatással van az anyagcsere folyamataira: a pajzsmirigy alulműködése miatt a szervezet anyagcseréje lelassul, ami súlygyarapodást eredményezhet, túlműködése esetén pedig kóros soványságot, hízásra képtelenséget válthat ki.

A hypothyreosisban szenvedő betegeknél jelentkező súlytöbblet nem feltétlenül a zsír, hanem a só és a víz túlzott felhalmozódásának is köszönhető! Az i kihangsúlyozandó továbbá, hogy a kóros súlytöbblet egésze nem tulajdonítható a pajzsmirigybetegségnek, hanem általában csak 5-6 kiló túlsúly lehet a pajzsmirigy alulműködés okán, így az extrém elhízás esetén más lehetséges okokat is keresni kell, többek között a mozgásszegény életmód, illetve fokozott kalóriabevitel, egészségtelen táplálkozás.

A testtömeg változásainak, ingadozásának sok egyéb oka is lehet, de kóros súlyproblémák esetén mindig érdemes a pajzsmirigy működését is kivizsgáltatni. Az alul- illetve túlműködés mellett gyulladás, fertőzés, ciszta és daganat is okozhat pajzsmirigyrendellenességet, amelyekre szintén az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat deríthet fényt. Így ha bármilyen, pajzsmirigyproblémára utaló tünet jelentkezik, javasolt TSH laborvizsgálatot végezni és kóros érték esetén endokrinológiai szakorvosi vizsgálatra jelentkezni.

Személyre szabott étrend a testsúlyproblémák kezelésére

Amennyiben valamilyen pajzsmirigy problémától szenved, érdemes speciális diétát követnie a testsúlyproblémák kezelésére. Kérje dietetikus tanácsát, aki egészséges emberek számára is segítséget nyújt a szükséges fogyókúra vagy hízókúra összeállításában.

A cikk a Budai Egészségközpont endokrinológus szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása