Útikalauz anatómiába

Teniszkönyök – hatékony módszerek a kínzó könyökfájdalom enyhítésére

2024.07.25. 06:40

Tapasztalt már könyökfájdalmat minden különösebb kiváltó ok nélkül? Ha igen, valószínűleg egy gyakori mozgásszervi betegség: a teniszkönyök okozta a panaszait, ami az alkar izmainak eredési helyén kialakuló ín- vagy csonthártyagyulladás. Ez a feltételezésünkkel ellentétben nem elsősorban a teniszezők betegsége, hiszen az esetek csak 5%-ban áll teniszsérülés a probléma hátterében. A fennmaradó 95%-ban irodai dolgozók, fizikai munkát végzők és sportolók az érintettek. Tudjon meg többet a teniszkönyök okairól és kezelési lehetőségeiről ortopédsebész szakorvosainktól!

gerinces_teniszkonyok_kezelese.jpg

Mi az a teniszkönyök?

A teniszkönyök a külső könyökdudor területéről eredő, az alkar feszítő izmait érintő íngyulladás vagy csonthártyagyulladás, amit jellemzően a csukló fokozott terhelése vagy túlzott megerőltetése vált ki.

Mi okozza a teniszkönyököt?

Teniszkönyök akkor alakul ki, ha a kar izmai rendszeres és fokozott terhelésnek vagy túlerőltetésnek vannak kitéve. Ilyenkor gyakori, hogy kezdetben kisebb, majd egyre nagyobb méretű szakadások keletkeznek az érintett szövetekben. A teniszkönyök ugyanakkor létrejöhet akár egyetlen rosszul kivitelezett csavaró mozdulat vagy baleset hatására is. Amennyiben a szöveti károsodások a könyök külső felszínén jönnek létre, teniszkönyökről, ha pedig a könyök belső felszínén alakulnak ki, akkor golfkönyökről beszélhetünk.

Kiket érint leggyakrabban a teniszkönyök?

Irodai dolgozók: Teniszkönyök gyakran alakul ki az irodai dolgozók körében, akik hosszú órákat töltenek gépeléssel illetve számítógépes egér használatával. Korábban a gépírók betegségeként emlegették, de a számítógép elterjedésével egyre több munkakörre jellemző, legyen szó grafikusokról vagy éppen adminisztratív munkakörben dolgozókról.

Fizikai munkát végzők: a teniszkönyök kifejezetten sűrűn fordul elő azoknál a fizikai munkakörökben dolgozóknál, akiknek az alkarja folyamatos terhelésnek van kitéve. Közülük is elsősorban az építőipari munkások, a szállítók, az autószerelők vagy épp a kertészek az érintettek. A teniszkönyököt bármely tevékenység kiválthatja, amely folyamatos erős fogást vagy szorítást igényel, mint például a kalapálás, az ásás, a csavarhúzás, a metszés vagy akár a (szoba)festés. Jellemző, hogy teniszkönyök gyakrabban alakul ki az alkalmi munkát végzőknél, hiszen a rendszeresen fizikai munkát végzők ízületei, ínszalagjai és izmai már jobban hozzáedződtek a feladatokhoz, jobban hozzászoktak a fokozott fizikai terheléshez.

Sportolók: a teniszkönyök gyakran jelentkezik sportolóknál, különösen a teniszezők, a squash-játékosok, a ping-pongozók, a vívók, a falmászók, sziklamászók és a testépítők jellegzetes problémája, de előfordul más, ismétlődő csuklómozdulatokat végző sportolóknál is.

Milyen tüneteket tapasztalnak leggyakrabban a teniszkönyökkel küzdők?

Fájdalom: Az érintettek leggyakrabban a könyök külső részét érintő, fokozatosan kialakuló fájdalmat tapasztalják. Ez kezdetben csak a csukló mozgatásakor, nehéz tárgyak fogásakor illetve terhelés hatására jelentkezik, később azonban már nyugalmi helyzetben is fennállhat. Ez egészen addig fokozódhat, hogy a problémával küzdők képtelenek lesznek tárgyakat megfogni, megtartani, vagy ha sikerül is, elejtik azokat.

Duzzanat, nyomásérzékenység, merevség: a teniszkönyök következtében a könyök tájéka megduzzadhat és a külső könyökdudor nyomásérzékennyé válhat. A reggeli ébredéskor a könyök fájdalommal kísért merevsége is gyakran tapasztalható, ami tornáztatás segítségével eleinte eredményesen enyhíthető, tartós fennállása esetén azonban érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulnunk.

Izomláz: Az alkar izmainak megerőltetése esetén természetes jelenség a területet érintő izomláz kialakulása, ami jellemzően 1-2 nap alatt magától elmúlik. Amennyiben azonban – az alkar izmainak pihentetése mellett – a tünetek 1 héten túl is fennállnak, érdemes reumatológia szakrendelést felkeresnünk.

Hogyan kezelhető a teniszkönyök fizioterápia segítségével?

Jó hír, hogy a teniszkönyök kitartóan végzett konzervatív kezeléssel az esetek 90%-ban gyógyítható. Elengedhet az érintett végtag pihentetése és a fájdalmat provokáló mozdulatok kerülése, amennyiben például a munkavégzés folytatása mellett ez lehetséges. Ezenkívül gyakran szükség van külső rögzítősín (úgynevezett brace) felhelyezésére, nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) helyi alkalmazására vagy fájdalomcsillapítók szájon át történő szedésére. Súlyosabb esetekben akár lokális szteroid injekció adása is indokolt lehet. Az ortopéd szakorvos vagy a fizioterapeuta segítségével hatékonyan csökkenthető a fájdalom és lerövidíthető a felépülési idő.

gerinces_konyokfajdalom_megszuntetese.jpg

5 hatékony gyógytorna gyakorlat teniszkönyökre

A teniszkönyök tüneteinek enyhítésére hatékony megoldás a fizioterápia. Gyógytornászok segítségével összegyűjtöttük, milyen gyakorlatokat érdemes végeznünk.

1. Mozgassa át a csuklóját! Az egyik karját tartsa egyenesen, tenyerét lefelé fordítva. A másik kezét tegye az ujjaira, és finoman hajlítsa a csuklóját lefelé. Ezt a helyzetet tartsa meg 20 másodpercig. Rövid pihenés után végezze el ugyan ezt a feladatot a csukló felfelé feszítésével. Mindkét esetben éreznie kell az alkarjában a nyújtást. Végezze el a feladatokat a másik karjával is!

2. Nyújtsa az alkar hajlító izmait! Helyezkedjen el négykézláb! Tegye le az érintett tenyerét a padlóra úgy, hogy ujjai a térde felé nézzenek. Óvatosan ráterhelhet, de kizárólag annyira, hogy a csuklója ne fájjon. Lassan és fokozatosan helyezze hátra a testsúlyát, közben az alkar felső része megnyúlik. Ismételje 3-5 alkalommal. A feladat folyamatában is végezhető: a testsúly hátra, majd előre helyezésével, majd lazítással.

3. Nyújtsa az alkar feszítő izmait! Az előző feladatsorhoz hasonlóan végezzük, azzal a különbséggel, hogy a kiinduló pozíció felvételekor a négykézlábra helyezkedést követően az érintett kéz hátoldalát helyezzük a padlóra a tenyerünk helyett. A mozgást ugyanúgy végezzük. Itt is figyelni kell arra, hogy a csuklója ne fájjon.

4. Keressen egy könnyű (nagyjából 0,5 kg súlyú) súlyzót vagy kulacsot! Tartsa a súlyzót az egyik kezében, tenyerét lefelé fordítva. Helyezze az alkarját a combjára, vagy bármilyen stabil felületre, amelyről a keze és a csuklója lelóghat. Lassan emelje fel a kezét (ha szükséges, a másik kezével is segíthet), majd lassan engedje le. Ügyeljen arra, hogy a karja végig egyenes maradjon. Ismételje meg 15-ször.

5. Végezze el ezt a feladatot úgy, hogy a tenyerét fölfelé fordítja.

Teniszkönyök: amikor már a műtét az egyetlen megoldás

Teniszkönyök esetén szerencsére mindössze az esetek 10%-ban van szükség speciális teniszkönyök műtét elvégzésére. A műtét után fontos a végtag pihentetése, ennek érdekében gyakran alkalmaznak külső rögzítőt vagy gipszből készült sínt helyeznek fel az alkarra. A műtét utáni gyógyulás elhúzódó lehet, és sajnos csak az esetek 75%-ban vezet tartós eredményhez. Fel kell készülnünk rá, hogy a műtött könyök funkcióit tekintve már sosem lesz olyan, mint a régi. Ezért is fontos nagy hangsúlyt helyeznünk a megelőzésre illetve a konzervatív terápia következetes végig vitelére.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd sebészeinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása