Útikalauz anatómiába

Milyen magasra növünk?

2019.11.04. 16:16

Miért nő valaki olyan magasra, hogy behúzott nyakkal tud csak buszon, villamoson állva utazni, és más pedig miért marad olyan alacsony, hogy szinte csak gyermekméretű ruhák, cipők közül választhat? Mitől függ, hogy mekkorára nő egy gyerek, és befolyásolható-e ez valahogyan?

novekedes.jpg

Az európai férfiak átlagmagassága 178 cm körüli, a magyaroké ettől alig marad el, 176 cm. A nők mintegy 12 cm-rel alacsonyabbak, Magyarországon az átlagmagasságuk 164 cm. Az átlagtól jelentős eltérések lehetségesek mindkét irányba. A valaha élt dokumentáltan legmagasabb ember (Robert Pershing Wadlow 1918-1940) 272 cm magasra nőtt, a ma élők között a 251 cm-es török Sultan Kosent tartják számon a legmagasabbként. Napjainkban legalacsonyabbnak az 54,6 centiméteres nepáli Csandra Bahadur Dangit mérték.

A magasságértékek a lakóhely szerint különbségeket mutatnak, például a holland és a spanyol férfiak átlagmagassága között tíz cm eltérés van. Kimutatható a különbség egy-egy nemzeten belül az egymást követő generációk között is, a fiatalabbak egy-két cm-rel magasabbra nőnek.

A 197 cm felettieket extrém magasnak, a 155 cm alattiakat extrém alacsonynak tartják.

Nézzük a növekedés élettani feltételeit, mi minden befolyásolja, hogy a két szélsőséges érték között milyen testmagasságot ér el valaki!

A növekedés ritmusa

A testmagasság nem egyenletes ütemben nő: a legnagyobb arányú az első életévben, így a gyerek első születésnapjáig a felnőtt magasságának már 40 százalékát, kétéves korára pedig nagyjából a felét eléri. 3-8 éves korban a növekedés lelassul, évente 4-6 cm-t tesz ki, majd a pubertás és kamaszkorban a végtagok megnyúlásával újból látványosan felgyorsul. A 13. életév körül – lányoknál egy-két évvel előbb, fiúknál ugyanennyivel később ­- hirtelen „növekedési lökés” következik be. A felnőttkori testmagasságot többnyire a 18-20 éves korra érik el a fiatalok, utána már nincs számottevő növekedés. Idősödve – különösen csontritkulás esetén – néhány centimétert csökken is a magasság.

A növekedésért felelős hormonok elválasztása még egy-egy életszakaszon belül sem egyforma: az évszakok, sőt, még a napszakok is befolyásolják. Megfigyelték, hogy tavasszal és nyáron, illetve az éjszakai alvás során intenzívebb a növekedés.

A testmagasságnál döntő az öröklődés, de fontos az életmód is

A családi öröklődés legalább kétharmad részben meghatározza a felnőttkori testmagasságot. Nemcsak a szülőktől közvetlenül örökölt testalkat, fizikai tulajdonságok befolyásolják ezt az értéket, hanem a vizsgált személy neme és az is, hogy a melyik embertípushoz, rasszhoz tartozik. Számít a lakóhely is, hogy a trópusokon vagy hideg éghajlati övben lakik-e, tengerparton vagy hegyvidéken, tiszta levegőjű vidéken vagy szmogos városban. Az életmód egyéb tényezői is befolyásolják az elérhető testmagasságot. Így a stresszmentes, nyugodt légkör, az egészséges, kiegyensúlyozott, vitaminokban, teljes értékű fehérjékben, esszenciális zsírsavakban, ásványi anyagokban, pl. kalciumban, káliumban gazdag táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás, az elegendő alvás mind hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki elérje azt a testmagasságot, amelynek lehetősége benne rejlik a genetikai örökségében. Hátráltató körülmény lehet azonban a túlzott fizikai megterhelés (a versenysport is), a káros szokások, így a dohányzás, az alkoholizmus és több betegség is, különösen a növekedési hormon hiánya, illetve a pajzsmirigyproblémák.

Milyen magas lesz a gyerek?

A gyermek a fejlődését az ún. a percentilis görbe segítségével a lehet tudják nyomon követni. Ha a gyermek a fejlődése során az egészséges szűréseknél a percentilis alsó, vagy felső határértékén kívül esik, akkor azzal foglalkozni kell, meg kell keresni az okokat.

Vannak helyzetek, amikor szükség van arra, hogy felmérjék a gyerek növekedésének ütemét, megbecsüljék a várható felnőttkori testmagasságot, kizárják az esetleges növekedésbeli elmaradást vagy az ezzel együtt járó egyéb problémák kockázatát. A tapasztalatok szerint ugyanis a növekedési zavar esetén gyakrabban fordul elő szív- és érrendszeri betegség, illetve viselkedési, tanulási zavar. Az elérhető testmagasság becslése legegyszerűbben a gyerek kétéves kori magasságából történhet, mivel nagyjából ekkor a fele magasságot éri el.

Ennél összetettebb módszerrel – szakorvosi vizsgálattal – pontosabb eredményt lehet elérni. Ehhez figyelembe veszik a vizsgált személy nemét, korát, súlyát, saját és szülei magasságát, valamint a kéz csontjainak – indokolt esetben a csípőlapátnak – a röntgenvizsgálatával megállapított ún. csontkorát. A Khamis-Roche módszert is az elérhető egyéni testmagasság becslésére dolgozták ki. Számításokon alapul, röntgenvizsgálatot sem igényel.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.11.05. 11:13:42

Az az érdekes, hogy én épp 14 éves koromban értem el a felnőttkori magasságomat, és 13-14 között sem nőttem már sokat, pedig ugye elvileg akkor kellett volna lennie a hirtelen gyors növekedésnek.

kakukkboy 2019.11.05. 12:22:11

Fura világ.
Anno a középsuli 1-ben utolsó előtti voltam a tornasorban, 4. végére szintén, csak fordítva. A többiek is nőttek, de engem "extra húzott a rosszaság". :o)
Utána úgy is maradtam.

Etniez 2019.11.05. 12:28:49

@kakukkboy: basszus, pont ugyanez történt velem is. 15-18 között 20 centit nőttem.
Apámnál 10 centivel lettem magasabb végül, anyámnál egy fejjel. Külsőre tiszta apám vagyok, tehát nem a postás csengetett kétszer :)

2019.11.05. 16:25:17

@Etniez:
Nem annyira meglepő az, hogy 10 centivel vagy több apádnál, az átlagmagasság generacióról-generációra nőtt az elmúlt évszázadban. Én 12-vel vagyok magasabb apámnál, öcsém úgy 17-el. Apám is 10-15 centivel magasabb, mint az apja volt. De ami a meglepő, hogy apám ülve magasabb öcsémnél...

2019.11.06. 01:54:17

10 évesen akkora voltam mint most. Mindenki ájuldozott, hogy úristen, milyen magas lesz ez a kölyök!
Aztán soha többet nem nőttem egy millimétert sem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.07. 01:15:32

Hogyaszondja: "A gyermek a fejlődését az ún. a percentilis görbe segítségével a lehet tudják nyomon követni. "
Ezt a mondatot kicsit gondoljátok át mégeccer.
:D
197 cm-re nőttem, de már kb 14 évesen elértem ezt a magasságot.
Azt jósolták, hogy 210-ig meg se állok, de szerencsére nem így lett.
A kicsi "patácskám" volt, hogy egy év alatt 12 számot nőtt, havonta egyet.
Szerencsétlen anyámék a hajukat tépték, a 80-as években Magyarországon nem volt evidens egy ilyen helyzet.Kábé azóta is azt a cipőt kell megvennem ami felmegy a lábamra, nem azt, amelyik tetszik.Tirpákiába (Cseszlovákia, szerk. a kommentelő) jártunk át cipőért, faternak is meg nekem is csónak méretű cipők kellettek, a kocsi ajtódeknijében csempésztük át a feketén vett cuccot.
:-)))))
Azóta is akkora rába...faragás ez, hogy ilyen tuflák méretű lettem, hogy ihaj.Q sok pénzt tudnék megfogni, ha normál méretű lehetnék, hogy rohadjon meg...
Autó, lakás, ruhák, stb...
És mit mondjon az, aki 210, meg még hosszabb.
Amitől jelenleg félek, hogy a lánygyerek nehogy colos legyen.Fiúként még elmegy a dolog, bár az iskolában állandóan baszogattak a köcsög osztálytársak; de lányként ha 190 lesz az durva állapot.Szerencsére eddig kb a normál, többihez hasonló a magassága 9 évesen.Remélem, később se lesz gond.180-ig elmehet, de tovább inkább ne.

Jozsi22 2022.02.11. 15:47:28

@geegee: Akkor mit szólnál az én 155 centimhez? :D
Ki mert egy 197 centis sráccal cseszekedni az iskolában, vagy spagetti karjaid voltak ehhez a mérethez?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.02.12. 00:21:36

@Jozsi22: Haha, nem, arányos alkatom volt.De hát nem lehet minden nap megverni mindenkit az osztályban.Ez az iskolai szemétkedéscunami meg olyan 10-13 éves koromban volt a legrosszabb, akkor még az ember nem tud feltétlen nagyon kiállni magáért, illetve, ha 8-an támadnak, egy nem biztos, hogy elég ellenük.
Ehh, mindegy is, sikerült kinőni a korszakból. :-)
süti beállítások módosítása