Útikalauz anatómiába

Hét ok, amiért jó nevetni

2019.08.07. 08:46

Biztosan érezte már, milyen jól tud esni egy jóízű nevetés. Egy szívből jövő kacagás után szinte még a könnyünk is kicsordul, majd kellemes fáradtság, oldottság fog el, és a feldobottság érzése még sokáig velünk marad. Tényleg van igazolható kedvező élettani hatása a nevetésnek?

nevetes.jpg

A gelotológia nevű tudomány a nevetés biológiai hátterével, egészségre tett hatásaival foglalkozik. A nevetés ugyanis befolyásolja a szervezet működését, több területen is jótékony hatást gyakorol rá. A nevetés külső hatásra válaszoló fizikai reakció, de több is egyszerű reflexnél: az arcizmok mozgása agyi folyamatokra, az amygdalára, vagyis az agynak az érzelmi reakcióban központi szerepet játszó részére, benne az ún. örömközpontra is hatással van.

A gyerekek naponta akár több százszor is elnevetik magukat. Sajnos, felnőttkorban már sokkal kevesebbszer élünk ezzel a sajátos örömforrással, a kacagás természetes frissítő, kedélyjavító, sőt, gyógyító lehetőségével. Ez utóbbi jelzőt nem is találhatjuk túlzásnak, ha áttekintjük a nevetés legfontosabb élettani hatásait.

A nevetés élénkíti a keringést

A jóízű nevetés tágítja az ereket, serkenti a vérkeringést, jó hatással van a szívműködésre, hozzájárul a magas vérnyomás rendezéséhez is. A rekeszizom mozgásával megmozgatja a belső szerveket, fokozza azok vérellátását.

Erősíti az immunrendszert

A tartós jó kedély, a pozitív gondolkodás önmagában is segít megőrizni az egészséget, a nevetés pedig különösen erősíti az immunrendszert: növeli a fertőzést okozó kórokozókkal szembeni védelmet biztosító ölősejtek, a T-limfociták számát, fokozza a szervezet ellenálló képességét.

Hat a hormonális működésre

A nevetés csökkenti a testben lévő stresszhormonok, a kortizol, az epinefrin és a dopac szintjét, viszont serkenti az ún. „boldogsághormon”, vagyis az endorfin termelődését. Ezek a nevetés kiváltotta hormonális változások enyhíthetik az alvászavarokat is, és hatással vannak az inzulintermelődésre, befolyásolják a vércukorszintet is.

Stresszoldó hatású

A stresszhormonok csökkentése enyhíti a tartós stressz okozta belső feszültséget, a védekező testtartásba merevült izmok ellazulnak, egy kiadós nevetés után az érintett kissé fáradtnak, de kellemesen oldottnak, nyugodtabbnak, energikusabbnak érzi magát.

A nevetés annyira jó hatású, hogy antidepresszáns terápiaként is használható: segít leküzdeni a nyomasztó érzéseket, a szorongást és a depressziót. Ha humoros oldaláról közelítünk meg egy kellemetlen körülményt, negatív szituációt, az sokat segít annak elviselésében, mivel egyfajta távolságot teremt a helyzet és elszenvedője között.

A vidámság fájdalomcsillapító hatású is

Bár a jelenség pontos oka nem ismert, de a tapasztalatok szerint a nevetés által kiváltott biokémiai folyamatok fájdalomcsillapító hatásúak, növelik az érintett fájdalomtűrő képességét, fájdalomküszöbét is.

gyogyito_nevetes.jpg

A nevetés javítja a memóriát, az agyműködést

Idős, memóriazavarokkal küzdő emberek körében tapasztalható, hogy milyen jó hatással van rájuk a vidámság, a nevetés, különösen, ha azt társaságban élik át. A jóízű nevetés frissítő, élénkítő hatású az agyműködésre, javítja a betegek általános és pszichés, mentális állapotát egyaránt.

Jót tesz az emberi kapcsolatainknak

A pozitív fizikai és pszichés hatások mellett a nevetésnek közösségi ereje is van: javítja az emberi kapcsolatokat, segíti a kommunikációt, megkönnyíti a családi és munkahelyi ellentétek elsimítását. A humor, a jókedv nemcsak derűsebbé, hanem nyitottabbá, rugalmasabbá is teszi az embereket.

Háttér:
http://www.helpguide.org/life/humor_laughter_health.htm
https://tudomanyplaza.hu/a-nevetes-biologiaja/
A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.08.08. 09:41:23

"A vidám szív a legjobb orvosság" /Példabeszédek 17:22/ :)))
süti beállítások módosítása