Útikalauz anatómiába

A tisztítókúrák 10 előnye

2017.03.14. 10:51

A böjt szinte az összes világvallás szerves részét képezi, napjainkban azonban sokan egészségügyi és lelki okok miatt fordulnak a tisztítókúrák felé. Összegyűjtöttük a böjtölés előnyös egészségügyi hatásait, valamint tanácsokat adunk arra, mire érdemes figyelni az önmegtartóztató étrend követése közben!

utikalauzanatomiaba-bojt-dieta.jpg

A különféle új étkezési szokások (paleo, vegán, nyers diéta és így tovább) ellenére alapvetően még mindig a húsevés uralja étrendünket. Ez az absztinens időszak igazi felfrissülés a szervezetnek. Vannak, akik nemcsak a húsevésről, hanem az alkoholról, kávéról, édességekről is lemondanak ilyenkor. A húsmentes táplálkozás ideje alatt a többség kenyérféléket, gyümölcsöt, hüvelyeseket, magvakat, halat és zöldséget eszik csak, amely többé-kevésbé megegyezik a vegetáriánus étrenddel. A vegetáriánusoknak pedig kitűnő alkalom, hogy átgondolják, esetleg megújítsák étkezési szokásaikat. Lássuk a húsvéti böjt előnyeit!

1. Nagyon sok ember összekeveri a böjtöt a diétával. Azonban nem olyan egyértelmű, hogy a böjt mindenképp súlyvesztéssel is jár. Tagadhatatlan, hogy ilyenkor kevesebb zsírt viszünk be a szervezetünkbe, ugyanakkor gyakran jóval több szénhidrátot fogyasztunk. De ha odafigyelünk a kalóriákra, rendszeresen mozgunk, akkor a böjt természetesen fogyókúraként is működhet. Ilyenkor valóban két legyet üthetünk egy csapásra: súlyt is vesztünk, és a szervezetünket is tehermentesítjük.

2. A böjt egyik fő előnye a méregtelenítés. A vörös húsok és a zsíros ételek mellőzésével szervezetünk megkönnyebbül, a lerakódott méreganyagok a könnyen emészthető ételeknek és a sok folyadéknak köszönhetően könnyebben távoznak.

3. A hús (fehérjedús étkezés) mellőzésének következtében az emésztő és a kiválasztó szervrendszerünk megújul.

4. A böjt hozzájárul a gyulladás csökkenéséhez, így például a rheumatoid arthritis, köszvény javulásához. Segítségével csökkenhetnek az allergiás és asztmás tünetek is.

5. A böjt nagyon jó hatással van a magas vérnyomásra. Ha sok zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyasztunk, az segít a magas vérnyomás csökkentésében, ezáltal pedig nagyobb eséllyel kerülhetőek el a kardiovaszkuláris betegségek is. Persze a legjobb az lenne, ha nem csak böjti időszakban figyelnénk arra, hogy mit eszünk.

6. Másik nagy előnye az önmegtartóztató táplálkozásnak, hogy az ízlelésünk is megújul, és a böjti időszak lejárta után sokkal kifinomultabbak leszünk. Minden íz, fűszer, zamat sokkal intenzívebb élmény és örömforrás lesz számunkra. Különösen akkor, ha a böjtöt egy kicsit szigorúbban vesszük, és valóban csak nagyon egyszerű ételeket veszünk magunkhoz.

7. Tény, hogy böjtölés közben valamelyest összezsugorodik a gyomrunk. Ez valójában azt jelenti, hogy a kevesebb zsír és az egészségtelen ételek mellőzésének hála a gyomor visszatér természetes méretéhez.

8. A University of Crete egy kutatásában bebizonyította, hogy azoknak, akik szigorúan betartják az ortodox nagyböjtöt, alacsonyabb a koleszterinszintjük (körülbelül 20%-kal). A böjtöléskor jóval kevesebb telített zsírsavat fogyasztunk (vörös hús, állati termékek), és ehelyett több egyszeresen telítetlen zsírsavat (amely megtalálható például az olívaolajban és az olajbogyóban) viszünk be szervezetünkbe.

9. Akár a gyerekek is böjtölhetnek, hiszen a gondosan megválogatott táplálékokkal minden szükséges tápanyagot és energetikai szükségletet fedezni tudnak, bár egyes vallási előírások helyesen, csak 14 éves kor felett írják elő a böjtöt.

10. A böjt a test megtisztulásán át új dimenziókat nyit meg a szellem és a lélek felé. Három nagy ajándékkal jutalmaz meg minket: testi, szellemi és lelki megtisztulással, amelyből csodás életerőt és egészséget meríthetünk.

utikalauzanatomiaba-bojt-fogyokura.jpg

5 dolog, amire mindenképpen érdemes odafigyelni a böjtölés közben

1. A böjt túlzott kultusza, illetve gyakorlása komoly egészségkárosodást, gyomor-nyombél fekélyt okozhat, bizonyos esetekben pedig akár anorexiához is vezethet.

2. Mivel ebben az időszakban sokan kerülnek mindenféle állati eredetű táplálékot, így például a tejtermékeket, csökkenhet a vér kalcium-szintje. Ezért ilyenkor különösen figyeljünk a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitelre.

3. Ne csapjuk be magunkat azzal, hogy ugyan nem eszünk húst, de mondjuk a rántott karfiolt bőséges zsírban sütjük ki. Válasszunk olyan ételeket és főzési technikákat, amelyek valóban szervezetünk tehermentesítését és megtisztulását szolgálják.

4. Ugyancsak kerüljük a konzerv és tartósított zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, hiszen azok tele vannak kártékony tartósítószerekkel, sok esetben ízfokozókkal is.

5. Fehérjéből viszünk be ilyenkor a legkevesebbet, pedig a jóllakottság érzéséért a fehérje igen nagy mértékben felelős, az ilyenkor jelentkező éhséget pedig sokan még több szénhidráttal próbálják csillapítani. Kiváló fehérjeforrás a bab, lencse, tofu, zab, olajos magvak.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása