Útikalauz anatómiába

6 dolog, amit talán nem is tudott a D-vitaminról

2016.08.30. 09:38

A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára, hiszen fontos szerepet játszik a csontképződésben, az anyagcserében, az immunrendszer stabilitásában, és hiányában megsokszorozódik több súlyos betegség kockázata. Szerencsére pótlásáról több forrásból is gondoskodhatunk, jelentős részét a bőrünk maga termeli meg napfény hatására. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a napfény vitaminjáról.

utikalauzanatomiaba-dvitamin.jpg

Inkább hormon, mint vitamin

A D-vitamin, a kalciferol sokoldalú biológiai szerepe alapján nem csak egyszerű vitaminnak, inkább hormonnak, hormonszerű előanyagnak tekinthető.  Két fajtáját különböztetik meg: a többnyire növényi táplálékokkal bevihető D2 és az emberi szervezet által is termelt, az előbbinél jóval aktívabb D3 vitamint. Zsíroldékony, így a szervezetben elraktározódik.

Csontjaink erejéhez nélkülözhetetlen

A D-vitamin sokrétű feladataihoz tartozik, hogy szabályozza a kalcium- és a foszfátanyagcserét. Segíti a kalcium- és a foszfát felszívódását a bélből, mobilizálja a csontok kalcium- és foszfáttartalmát, és csökkenti a veséken át történő kiválasztódásukat. Hiánya a szervezet kalciumháztartásának felborulásához, idővel a fogak gyengüléséhez, csontritkuláshoz vezet, ami a csonttörések kockázatát fokozza.

Hiányát minden porcikánk megérzi

A D-vitamin alacsony szintje a szervezetben nemcsak a csontrendszeri elváltozások, hanem szinte minden betegség, a legkülönbözőbb fertőzések, anyagcserezavarok, a daganatok, a szív-érrendszeri problémák, vagyis az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, az agyi és szívkatasztrófák kockázatát is növeli. Mivel a D-vitamin fokozza az immunrendszer hatékonyságát, segít a gyulladásos folyamatok megállításában, így hiányában nagyobb esélyt kapnak az autoimmun betegségek, a reuma, a sclerosis multiplex is.

Szerepet játszhat a meddőség kialakulásában, az asztma esetben a légutak nyálkahártyájának fokozott izgalmában is. Az idegrendszerre, a pszichés állapotra is hat: akiknek a normálisnál alacsonyabb a D-vitamin szintjük, azoknak nagyobb az esélyük a depresszióra, és a koncentrálóképességük is akár 60 százalékkal csökkenhet.

utikalauzanatomiaba_nyar_szivproblemak.jpg

Napfény hatására termelődik

A szervezetünk a számára szükséges D-vitamint részben a táplálkozás során biztosítja, nagyobb részét pedig maga termeli ki: a nap UV-sugarainak hatására a bőrben keletkezik. Így felmerül a kérdés, hogy a napozás során alkalmazott fényvédelemmel nem akadályozzuk-e ezt a folyamatot?

A válasz természetesen igen, de nagy baj lenne, ha valaki emiatt mondana le a fényvédelemről, hiszen az erős UV-sugárzás okozta ártalmak hosszabb távon akár halálos bőrrákhoz is vezethetnek. A gyerekeknek és az érzékeny bőrű (világos bőrű, szőke vagy vörös hajú) felnőtteknek különösen vigyázniuk kell a megfelelő fényvédelemre.

Szerencsére nem csak intenzív napozással tudjuk biztosítani a bőr D-vitamin szükségletét! A legveszélyesebb napszakok kihagyásával, a reggeli, délelőtti illetve a késő délutáni órákban – az érzékenységtől függően - 15-30 percig a szabadon hagyott bőrfelületeket (a karokat, lábakat, arcot) érő napfény is elegendő lehet a D-vitamin biztosítására. A nyári szabadság két hete alatti napozás egyébként sem pótolja azt, hogy egész évben szükségünk van a testfelszín kisebb hányadát, rövidebb ideig, de rendszeresen érő napfényre!

Jó tudni, hogy a napfény hatására történő D-vitamin-képződés folyamata időskorban lassabb, és városlakóknak gondolniuk kell arra is, hogy a légszennyezés is csökkenti a napfény hatását. 

Egyötödét táplálékaink biztosítják

A szükséges D-vitamin szint nagyobbrészt a napfénnyel biztosítható, de mintegy egyötödét táplálékainkkal vesszük magunkhoz, elsősorban tejtermékek, sajtfélék, tojás és tengeri halak fogyasztásával. (Erre az összefüggésre már nagyon régen rájött az orvostudomány: évszázadokon keresztül a gyenge csontú, beteges gyerekek legfőbb orvossága volt a meglehetősen rossz ízű csukamájolaj!) A gombafélék és egyes gyümölcsök is tartalmaznak D-vitamint, például a narancslé is. Szükség esetén a D-vitamin táplálék-kiegészítő formájában is pótolható.

A szervezet D-vitaminszintje mérhető, kontrollálható

Azt, hogy mennyire biztosított szervezetünk D-vitamin szintje, egy egyszerű vérvétel kapcsán ellenőriztethetjük. Azt azonban, hogy adott esetben van-e szükség a D-vitamin pótlására, és ha igen, milyen mennyiségben, szakorvossal kell megbeszélni.

Általában a szervezetünk számára szükséges (30 ng/ ml-es normálérték) D-vitamin, és akkor számíthatunk veszélyes következményekre, ha a vérünk D-vitamin szintje tartósan kevesebb, mint 15 ng/ml. A javasolt napi bevitel a csontfejlődés korában, vagyis a születéstől a 18. életévig tíz mikrogramm, ez a felnőttkorban 5-6 mikrogrammra csökken. A várandósság, a szoptatás időszakában azonban újból nagyobb mennyiségről kell gondoskodni, és megemelkedik a D-vitamin szükséglet a dohányosok esetében is, valamint a nőknél a klimaxkor beköszönte után.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása