Útikalauz anatómiába

3 őszi étel az immunrendszer felturbózására

2025.09.18. 15:13

Az őszi hónapokban gyakran tapasztaljuk, hogy szervezetünk fogékonyabbá válik a megfázásra, a torokfájásra és a különböző légúti fertőzésekre. Jó hír azonban, hogy ősszel is sok olyan szezonális élelmiszeralapanyag terem, melyek erősítik az immunrendszerünket és segítenek a hűvös időben gyorsan terjedő fertőző betegségek megelőzésében. A sütőtök, a cékla és az alma olyan esszenciális vitaminokat és élelmi rostokat tartalmaznak, amelyek rendszeres fogyasztása jó hatással van a szervezetünkre - így érdemes őket beépíteni az étrendünkbe.

bhc_oszi_gyumolcsok_zoldsegek_immunerositesre.jpg

Immunvédő trió az őszi napokra

Az őszi időszakban jellemző alapanyagok, mint a sütőtök, cékla vagy alma, természetes módon járulnak hozzá a szervezet vitamin- és ásványianyag-ellátásához. 

Sütőtök

A sütőtök béta-karotinban gazdag, amely antioxidáns hatású, és a szervezet A-vitaminná alakítja – ez a látás, a bőr és az immunrendszer támogatásában fontos. Tanulmányok kimutatták, hogy a sütőtök összetevői segítik a gyulladásos folyamatok szabályozását és csökkentik az oxidatív stresszt. A sütőtökben található béta-karotin, valamint más antioxidáns vegyületek (C- és E-vitamin, ásványi anyagok) együttes hatása segíti az immunrendszer aktiválódását fertőzések esetén. Így heti 3-4 alkalommal, nagyjából 200-300 gramm mennyiségben, mind sült sütőtök, mind sütőtökpüré, mind sütőtökkrémleves formájában hasznos beépíteni az étrendünkbe.

Cékla

A cékla értékes folsav-, kálium- és rostforrás, hozzájárul a vérképzéshez és a szív-érrendszer egészségéhez. A benne lévő antioxidánsok (betalainok) gyulladáscsökkentő hatásúak. A cékla fogyasztása kutatási eredmények által igazoltan hozzájárul az oxidatív stressz csökkentéséhez. Ehetjük párolva, főzve, sütve, vagy meg is ihatjuk céklalé formájában. Hetente 1-2 alkalommal érdemes beépíteni az étrendünkbe. Fontos, hogy ne főzzük túl magas hőmérsékleten, hogy minél több értékes vegyület maradjon meg benne.  

Alma

Az alma magas rosttartalma révén támogatja az emésztést, valamint C-vitamin- és polifenol-tartalma segíti a szervezet védekezőképességét. Az alma rostjai elősegíthetik a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát, és támogatják a bélfal barrierfunkcióját, amelynek kulcsszerepe van az immunvédekezésben. Napi rendszerességgel is fogyaszthatjuk önmagában vagy az egyes étkezések kiegészítőjeként.

Az őszi zöldségek és gyümölcsök rendszeres és változatos fogyasztása nemcsak a vitamin- és ásványianyag-ellátottságunkat javítja, hanem erősíti a bélflóránkat és az immunrendszerünket is, valamint segíthet az ebben az időszakban gyakori fertőző betegségek megelőzésében. Ezért is fontos, hogy az őszi időszakban se feledkezzünk meg a minél változatosabb és minél rendszeresebb zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, és építsük be az általunk kedvelt, egészséges alapanyagokat saját magunk és családtagjaink étrendjébe.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása