Útikalauz anatómiába

Mikor kell aggódni a menstruáció miatt?

2024.10.16. 10:49

Ahány nő, annyiféleképpen éli meg a menstruációját, a tünetek nagy eltéréseket mutatnak. Mégis fel kell figyelni a megszokottól eltérő jelenségekre, mert ezek valamilyen betegség, elváltozás jelei is lehetnek.

bhc_menstruacios_zavarok_gyakori_okai.jpg

Sok nő csupán néhány napos kellemetlenségként éli meg a havi vérzésének jelentkezését, de számosan szinte rettegnek ezektől a napoktól, mert erős fájdalommal, bő vérzéssel járnak. Természetesen nincs általános norma, hogy milyen a „szabályos” havi vérzés, nem lehet igazán objektíven mérni a fájdalom mértékét és az eltávozó vér mennyiségét sem. Az egyéni tapasztalatokat nehéz összevetni, megítélni, hiszen például másként éli meg a „nehéz napokat” egy kamaszlány, és másként egy, a változókor küszöbén lévő családanya. Ugyanakkor az érintettnek magának mégis fel kell figyelnie bizonyos tünetekre, különösen, ha azok változnak a megszokottakhoz képest: így a szokatlanul heves görcsökre, a túl intenzív vagy elhúzódó, esetleg szabálytalan időben jelentkező vérzésre.

Tünetek, amelyek bajt jelezhetnek

A menstruáció általában 3-5 napig tart, vérzéssel, hasi görcsökkel, rosszabb közérzettel jár. Eközben átlagosan nagyjából 30-40 ml vér távozik, ami – noha sokkal többnek tűnik – de csak két-három evőkanálnyi mennyiség. Normálisnak tekinthető az ennél rövidebb és enyhébb vérzéssel járó, és a valamivel hosszabb, egy hétig és több vérveszteséggel járó havi ciklus is. A szükséges védőeszközök, betétek, tamponok száma jelezheti a vérzés mennyiségét, például erős vérzésnek számít, ha napi négy, ciklusonként 12 tamponnál többre van szükség. Mielőbb nőgyógyász szakorvoshoz kell fordulni például, ha szokatlanul erős vérzéssel jár a menstruáció, a napi tevékenységet erősen zavarja, például több órán keresztül óránként, vagy annál is sűrűbben kell cserélni az egészségügyi betétet vagy tampont, éjszaka is fel kell kelni a védőeszközt cserélni, esetleg a bő vérzés miatt kettős védelemre van szüksége. Szintén figyelmeztető jel, ha az amúgy 3-4 napig tartó menzesz tíz napnál tovább elhúzódik, vagy ha a ciklus közepén is megjelenik, esetleg menopauza után, hosszabb kihagyás után is jelentkezik, és az is, ha a vérzés jellege, a távozó vér színe, állaga megváltozik, például darabos, alvadt lesz. Megváltozhat az érintett közérzete, fizikai állapota is: nem tekinthető rendjén valónak például, ha a nő erős fáradtságot, gyengeséget tapasztal a menstruációs vérveszteség nyomán. Az intenzív, görcsös fájdalom sem természetes, különösen, ha megakadályozza a napi normális életvitelt.

A vérzészavarok lehetséges okai

A vérzészavarok hátterében sokfajta probléma állhat. A szervezet hormonális egyensúlyának felborulása, az ösztrogén és a progeszteron hormon szintjének a megváltozása például kiválthat menstruációs zavarokat. Hormonális változásokat pedig többféle megbetegedés illetve állapot is okozhat, így például az elhízás, az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy-problémák és a petefészkek működési zavarai, például a policisztás petefészek szindróma (PCOS) is. Többféle sejtszaporulat, jóindulatú daganat, mióma, polip, a méh és a méhnyak rákos elváltozása, illetve a méhfalat érintő adenomyosis is együtt járhat vérzészavarokkal. Más okok is lehetnek a háttérben: például a hormonmentes méhen belüli fogamzásgátló eszköz alkalmazásának is lehet ilyen mellékhatása. Előfordulhat családon belüli halmozódás is, ha vérzészavart okozó betegség genetikai örökség miatt alakul ki. Egyes gyógyszerek, például véralvadást, vérrögképződést gátló készítmények is befolyásolhatják a menstruációs vérzés mennyiségét.

bhc_verzesi_rendellenessegek_nogyogyaszati_kivizsgalasa.jpg

A vérzészavaroknak a kellemetlenségeken túli következményei is lehetnek

Nem tanácsos bagatellizálni a menstruációs zavarokat! Nem csak azért, mert több súlyos betegséget is jelezhetnek, hanem azért sem, mert a túl erős vagy túl hosszan elhúzódó vérzés más szövődményekhez is vezethet. Így például az erős menstruációs vérzés vérvesztéssel összefüggő vérszegénységet okozhat. Ilyenkor a vérben lévő vörösvértestek száma és a bennük lévő (az oxigén szállításáért felelős) hemoglobin mennyisége csökken. Pótlásukra a szervezet a vasraktárokat dolgozza fel, így az erős menstruációs vérzés túl alacsony vasszintet is okozhat, vashiányos vérszegénységhez vezethet. Ennek leggyakoribb tünete a fejfájás és a gyengeség, fáradékonyság.

Mit tehetünk?

A vérzészavarokkal mielőbb orvoshoz kell fordulni, aki feltárja annak okait, és a háttérben lévő betegség, rendellenesség kezelésével segít a problémán. Addig is sokféle hatékony görcsoldó készítménnyel lehet próbálkozni, sőt, a beteg néhány jól bevált módszerrel is jó eséllyel enyhítheti a görcsös fájdalmakat. A tapasztalatok szerint a fájdalom enyhébb, ha a szervezetünk megfelelően el van látva B-, C-, E-vitaminokkal. Elegendő magnézium beviteléről is gondoskodni kell, aminek szintén van görcsoldó hatása. Menstruáció idején jobb kerülni a puffasztó ételeket, a vízhajtó hatású (pl. koffein tartalmú) italokat, viszont tanácsos gondoskodni az elegendő folyadékbevitelről. Jótékony hatású a könnyű, lazító mozgás, jóga, masszázs is. A meleghatás segíthet a simaizom-görcsöket oldani, így például jót tehet a hasra tett melegítő párna, vagy a derékmelegítő. Vannak olyan gyógynövények is, amelyek kifejezetten a női bajok enyhítésére használatosak: ajánlható például a borsmenta, a zsálya, a zsurló, a cickafark, az árvacsalán, a levendula és a pásztortáska, teának vagy ülőfürdőként használva, illetve a kivonatát tartalmazó készítmények által.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása