Útikalauz anatómiába

Fáradékony, hullik a haja, ingadozik a súlya? Ez is oka lehet!

2024.09.04. 10:17

A pajzsmirigy-problémák a szervezet egészére hatnak, így változatos panaszokat okozhatnak. A mással nem magyarázható súlyváltozás mellett szívproblémákat, emésztési gondokat és pszichés tüneteket idézhetnek elő. De akár a hang, a szem, a bőr vagy a haj is jelezhet pajzsmirigy gondokat. Ezekre figyeljen, hogy már a korai tüneteknél észre vegye a pajzsmirigy működési zavarát és megelőzze a komolyabb szövődményeket!

pajzsmirigy-problema.jpg

A pajzsmirigy a nyakon, a gége alatt elhelyezkedő, pillangó alakú mirigy. Több létfontosságú hormon (például az anyagcserét szabályozó trijódtironin és a tiroxin) termeléséért felelős, így a működési zavara sokféleképpen jelentkezhet.

Pajzsmirigy-problémák

A pajzsmirigy megnagyobbodása (a strúma vagy más néven golyva), a daganatos megbetegedése és gyulladása fordul elő leggyakrabban. A pajzsmirigybetegségek miatti működési zavarnak alapvetően két típusa van, a pajzsmirigy túlműködése (hiperthyreózis) és alulműködése (hipothyreózis). A pajzsmirigy túlműködése a ritkább, a népesség egy százalékát érinti. Jóval gyakoribb a másik véglet, az alulműködő pajzsmirigy problémája, amelynek előfordulása a 20 százalékot is eléri. A panaszok az állapot súlyosságától függően, fokozatosan alakulnak ki, sokáig tünetmentesek maradhatnak. Nagyon fontos lenne ezeknek az elváltozásoknak már a korai tüneteire is felfigyelni, mert a kezeletlenül hagyott pajzsmirigybetegség súlyosbodhat, jelentősen ronthatja a beteg életminőségét, elhanyagolva akár életveszélyes szövődményeket is okozhat.

A pajzsmirigy-problémákat súlyváltozás és emésztési panaszok is jelezhetik

Túlműködés esetén megemelkedik a pajzsmirigy által termelt hormonok szintje, felgyorsul a szervezet anyagcseréje. A magas pulzusszám, az indokolatlan, vagyis az aktivitás növelése és diéta nélkül bekövetkező fogyás ennek tünete lehet. Ha túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik, az jelentősen lelassítja az anyagcserét. Ennek tünete lehet például az állandó fáradtságérzet, amely alvás, pihenés után sem múlik el, és a lelassult anyagcsere miatt felszaporodó súlyfelesleg is. Emésztőrendszeri problémákat is okozhat a hypothyreosis, mivel kiválthatja az emésztőrendszerben lévő baktériumok túlszaporodását, a bélflóra egyensúlyának felborulását, ilyenkor étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, székrekedés vagy éppen hasmenés és puffadás jelentkezhet.

pajzsmirigy_problema_endokrinologia_1.jpg

Szívproblémák

Jelentkezhet szívritmuszavar, lassult vagy éppen (túlműködés esetén) szokatlanul felgyorsult szívverés is. Magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a folyadékvisszatartás miatt ödémás végtagok is jelezhetnek pajzsmirigy-problémát.

A hőérzet is megváltozhat

Pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknél a pajzsmirigyhormonok alacsonyabb szintje kiválthatja a hidegérzetet, a fázékonyságot, akkor is, ha a környezetében meleg van. Ezzel szemben a megemelkedett pajzsmirigyhormonszint kiválthat fokozott hőérzékelést, melegségérzetet, a környezet hőmérsékletétől függetlenül.

Pszichés tünetek

Érdemes felfigyelni arra is, ha valakinél tartóssá válik a hullámzó, kiegyensúlyozatlan, fásult hangulat, a kedélytelenség, a lehangoltság, a depresszióra való hajlam. A pajzsmirigy problémákkal küzdők mentális állapota is romolhat: nehezebben tudnak összpontosítani, sőt, memóriaproblémáik is jelentkezhetnek, szétszórttá, feledékennyé válhatnak. Mind a pajzsmirigy-alulműködés, mind a túlműködés okozhat alvászavarokat: az idegesség, feszültség, fokozott éjszakai izzadás miatt csökken az alvással töltött idő és az alvás minősége is. A libidó csökkenésének hátterében is állhatnak pajzsmirigyproblémák.

pajzsmirigy_tulmukodes_pajzsmirigy_alulmukodes_1.jpg

A hang, a szem, a bőr, a haj is jelezhet

A hangszín megváltozására, tartósan rekedtté válására is fel kell figyelni, mert a pajzsmirigy megnagyobbodása is kiválthatja. Egyes pajzsmirigyproblémák szem- és látásgondokat okozhatnak: így például a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás (a hypothyreosis egyik vezető oka) illetve a pajzsmirigy-túlműködéshez vezető Graves-kór szemszárazságot, homályos látást, szemérzékenységet, gyulladást válthat ki. Későbbi tünet lehet a szem előre domborodása is. Jellegzetes tünet a bőr és a haj megváltozása is: a bőr sápadttá, szárazzá, sérülékenyebbé válik, hajlamosabb az irritációra, viszketésre. A haj minősége is romlik: ritkul, hullik, száraz, törékeny, növekedése lassúbb, a fejbőr megvastagodik, korpássá válik. A körmök bordái, megvastagodása, törékenysége is intő jel lehet.

Vizsgáltassa ki magát!

Ha a fenti tünetek, panaszok valamelyikét visszatérően tapasztalja, mielőbb konzultáljon háziorvosával, kérjen kivizsgálást! A korai jeleket, apróbb kellemetlenségeket sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hiszen minél korábban kezdik el kezelni, annál kevesebb következménnyel járnak, míg elhanyagolva a pajzsmirigybetegségek súlyosabb elváltozásokat is okozhatnak, például szívelégtelenséget, emésztőrendszeri, ivarszervi, izomműködési gondokat vagy éppen csontritkulást. A pajzsmirigy működési zavarait laboratóriumi vérvizsgálat segítségével diagnosztizálják, és ha a vizsgált paraméterek a hormonszint eltérésére utalnak, következhet a fizikális és képalkotó vizsgálat. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat során fény derülhet szerkezeti eltérésekre vagy pajzsmirigy göbök, ciszták jelenlétére. További vizsgálat lehet a pajzsmirigy izotópvizsgálata vagy az ultrahang vezérelt szövettani mintavétel, de ezek elvégzése csak speciális betegségek esetén indokolt. A szükséges beavatkozások eldöntése minden esetben endokrinológus szakorvos feladata.

A cikk a Budai Egészségközpont endokrinológus szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása