Útikalauz anatómiába

Vigyázzon magára strandolás közben is!

2024.07.30. 10:46

Nap, víz, mozgás, öröm. A strandolás maga az egészség, de vigyázni kell , mert ennek is megvannak az árnyoldalai,az egészségi kockázatai.

utikalauz_strandolassal_jaro_betegsegek.jpg

A strandolás, a fűrdőzés bármennyire is a pihenés, az oldódás helye egészségügyi veszélyeket is rejthet. Balesetek, fertőzések, akár életveszélyes állapotok is előfordulhatnak. Az ismeretlen mélységű, sodrású élő vízekben, a felhevült test és a hűvös víz közötti hőmérséklet-különbség során számos baleset alakulhat ki. Ezek elkerülése érdekében mindenkinek figyelni kell a helyszínen kapott tájékoztatásokra, figyelmeztetésekre, és ismernie kell a saját képességeit, például úszástudását vagy hőérzékenységét. Nemcsak az álló- és folyóvizek partjain, hanem a medencés, mesterséges strandokon is vannak olyan veszélyforrások, amelyek elronthatják a legcsodásabb nyaralást is. Némi odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek és elkerülhetőek a súlyosabb egészségügyi problémák. Lássuk, mit tehetünk saját magunk és a családtagjaink védelmében!

Víz, víz, tiszta víz

A strandok víze sosem teljesen steril, még a legtökéletesebben karbantartott medencékben sem, hát még az élővizekben, a tengerek, a tavak,a folyók partjain. A fürdőzésre használt vízekben kórokozók lehetnek, baktériumok, vírusok, gombák, egysejtűek, paraziták. A szennyezett vízben való strandolás egyik leggyakoribb, kellemetlen következménye az emésztőszervi fertőzés, gyomor és bélhurut . Amennyiben strandolás után hányinger, hányás, gyomorfájás, hasmenés, fejfájás vagy láz jelentkezik, keressünk fel gasztroenterológus szakorvost. A szem és az orr nyálkahártyáit is megbetegíthetik a vízben lévő kórokozók, kötőhártya-gyulladást, náthát, torokfájást okozva. Fülpanaszok is jelentkezhetnek: ha a fül belső részébe is bejut a klóros víz, feloldja a hallójáratokat védő fülzsírt, és a felázott járatok fogékonyabbá válhatnak a fertőzésekre, így középfülgyulladás alakulhat ki.

Óvakodni kell attól is, hogy bőrsérüléssel, nyílt sebbel vízbe menjünk, mivel a sebbe jutó kórokozók súlyos fertőzést okozhatnak. Ezért nem célszerű közvetlen strandolás előtt borotvával szőrteleníteni, hiszen a kis, alig látható sérülések is utat nyíthatnak a kórokozóknak. Védekezni ezek ellen úgy lehet, ha kerüljük a víz lenyelését, a fejet, arcot nem dugjuk a víz alá, és csak kijelölt, ellenőrzött fürdőhelyen strandolunk, távol az esetleges szennyvízcsövektől. A klórozott medencevíz is okozhat bajt, az arra érzékenyeknél allergiás panaszokat válthat ki.
Bizonyos országokban emberi fogyasztásra nem megfelelő mínőségű a csapvíz.Súlyos emésztőszervi megbetegedéseket okozhat , például hepatitis-A, calici-, vagy rotavírussal szennyezett víz fogyasztása. Ezek a „hányós-hasmenéses” vírusok teljesen tönkre tehetik a nyaralást, ezért mindent meg kell tenni az elkerülésükért. A csapvíz egészségügyi alkalmasságáról utazás előtt tájékozódjunk, és bizonyos esetekben ívásra, fogmosásra, nyersen fogyasztott gyümölcsök mosására, jégkocka készítéséhez csak ivóvízet használjunk.

utikalauz_strandolasbol_fakado_egeszsegugyi_problemak.jpg

Napimádók veszélyben

A túlzásba vitt napozás, a túl hosszú ideig UV-sugárzásnak kitett helyen való tartózkodás súlyos veszélyeket rejthet. A leégés nemcsak csúnya és fájdalmas, hanem a bőr további károsodását, szárazzá, ráncossá válását, korai öregedését, sőt daganatos megbetegedését is okozhatja. A napégés nemcsak a bőrt, hanem az egész szervezetet károsíthatja, rosszullétet, napszúrást, hőgutát is okozhat. Különösen a gyerekek és az idősek vannak kitéve ennek a kockázatnak. A napsugárzás ártalmai émelygéssel, hányingerrel, hányással, fejfájással, lázzal jelentkezhetnek. Az érintett személyt azonnal hűvös, árnyékos helyre kell vinni, és mielőbbi orvosi ellátásra is szükség lehet. Azért, hogy a napégés, a napszúrás és a hőguta kockázatát elkerüljük célszerű megfelelő fényvédelemmel rendelkező testápolót használni, fejfedőt és akár hosszú ujjú inget viselni , és 11-15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon.

Női bajok

A köznyelvben csak felfázásnak nevezik azokat a húgyúti és hüvelyi fertőzéseket, amelyek sok nő életét megkeseríthetik a legnagyobb hőségben is. Ezeknek valójában semmi közük a külső hőmérséklethez, hanem a szervezetbe jutott kórokozók okozzák a panaszokat. A nők – anatómiai felépítésük következtében – sokkal inkább ki vannak téve ezeknek a fertőzéseknek, mint a férfiak. A rövid húgycsövön keresztül a kórokozók könnyen bejutnak a húgyhólyagba, és ott elszaporodva kellemetlen panaszokat okozhatnak. A húgyúti fertőzést kis mennyiségű vizelet mellett is gyakori vizelési inger, vizeléskor kellemetlen, szúró érzés és sötét színű, rossz szagú vizelet jelezheti. Hasonlóan kellemetlen panaszokat okozhatnak a hüvelybe jutó kórokozók is: bővebb, rossz szagú folyás, égő, csípő érzés, altesti fájdalmak jelentkezhetnek. Némi elővigyázatossággal azonban elkerülhetők ezek a panaszok. Fontos, hogy ne üldögéljünk sokáig sekély vízben, fürdés után zuhanyozzunk és öltözzünk száraz ruhába, és csak saját törölközőt használjunk. Amennyiben húgyúti panaszokat tapasztalunk, különösen, ha ezek gyakran vagy visszatérő módon jelentkeznek, feltétlenül keressünk fel urológus szakorvost egészségünk helyreállítása érdekében.

A cikk a Budai Egészségközpont szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása