Útikalauz anatómiába

Tanácsok a szív védelmére és a koszorúér-betegség megelőzésére

2024.07.16. 10:12

A szívelégtelenség és a koszorúerek betegségei az első számú haláloknak számítanak világszerte és hazánkban is. Ismerje meg a koszorúér-betegség kialakulásának okait és tudja meg, mit tehet szíve védelmében és az életet veszélyeztető szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében!

bhc_sportolassal_a_sziv_vedelmeben.jpg

A szívizomzat vérellátását biztosító artériákat nevezzük koszorúereknek, koronáriáknak. Ezeknek a feladata a szükséges oxigénnel és tápanyaggal látni el a szívet. A többi érhez hasonlóan ezeknek az artériáknak a falán is bekövetkezhet érelmeszesedés, lerakódhatnak a zsíros-meszes anyagok, az ún. plakkok, amelyek felhalmozódva, letapadva beszűkíthetik, sőt el is zárhatják a véráramlás útját. Ha a koszorúereken keresztüli véráramlás korlátozottá válik, bekövetkezhet, hogy a szív nem kap elegendő mennyiségű oxigént és tápanyagot, és nem működik megfelelően. Ez a koszorúér-betegség krónikus, progresszív állapot, amely megnehezíti a szív munkáját, meggyengíti a szívizmot, így a szív képtelen a szervezet megfelelő működéséhez elegendő vért pumpálni. A koszorúér-betegség miatti szívelégtelenség, illetve a teljes elzáródás következtében kialakuló szívroham a vezető halálokok közé tartozik világszerte.

Koszorúér-betegségre utaló tünetek, rizikófaktorok

A szívelégtelenség, illetve a koszorúér-betegség lassan kifejlődő állapot, kezdetben nem jár látványos tünetekkel, de azért vannak olyan jelek, amelyekre fel kell figyelni, mert ennek a súlyos betegségnek a tünetei is lehetnek. Jelentkezhet például a karba, vállba, nyakba is kisugárzó mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés fizikai megterhelés alatt vagy után. Ilyen figyelmeztető jel lehet a légszomj, légzési nehézség, a lábak, bokák gyakori duzzanata, szokatlan fáradtság érzése a napi tevékenységek végzése nyomán. A meghűlés nélkül kialakuló, megmagyarázhatatlan, tartós köhögés is a szívelégtelenség jele lehet, mivel arra utalhat, hogy folyadék halmozódott fel a tüdőben. A koszorúér-betegség kockázati tényezői közé tartozik a vér magas koleszterin- és trigliceridszintje, a magas vérnyomás, veseelégtelenség, krónikus gyulladás, a cukorbetegség – akik ezekben érintettek, azoknak különösen figyelniük kell az esetleges koszorúér-betegségre utaló tünetekre. Azokra is igaz ez, akik amúgy egészségesnek tudják magukat, de az életmódjukra jellemző az érbetegség kockázatát növelő, alábbi körülmények némelyike, például a dohányzás, a mozgáshiányos, „ülő életmód”, a jelentős túlsúly, a kiegyensúlyozatlan, egészségtelen táplálkozás és a tartós stressz. Amennyiben hasonló tüneteket tapasztalunk vagy a felsoroltak közül több rizikófaktor is jelen van életünkben, szívünk egészségének megőrzése és a komolyabb szívbetegségek megelőzése érdekében keressünk fel kardiológus szakorvost, aki akár szívultrahang segítségével is vizsgálhatja a koszorúér-betegséggel küzdőket.

bhc_szivbetegsegek_megelozese.jpg

Tíz tanács szíve egészségéért

A szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát csökkenteni lehet minden olyan módon, amely az egészséges keringést segíti elő, megfelelő szinten tartja a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Tíz jó tanácsban foglaltuk össze ezek legfontosabb elemeit.

• Biztosítson egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, amely telített zsírokban (pl. disznózsír) szegény, telítetlen, de omega-zsírsavakban (növényi olajok, halhús), jó minőségű fehérjékben és rostokban gazdag.

• Szakemberek szerint az a legjobb, ha legalább napi 400 grammot nyers gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt (egy alma, egy elrágcsált kis uborka, pár szem csonthéjas gyümölcs is egy adagnak számít), és ha fehér liszt helyett teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket illeszt az étrendjébe.

• Mivel a túl sok só emeli a vérnyomást, ezért korlátozza az elfogyasztott só mennyiségét, napi 6 gramm alatt ideális!

• Étrendjében kerülje a túl sok cukrot, mert ez növelheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét, ami jelentősen növeli a koszorúér-betegségek kockázatát.

• Tartsa fenn az egészséges testsúlyát egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással, mert ezzel csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

• A rendszeres testmozgás hatékonyabbá teszi a szív- és vérkeringési rendszert, csökkenti a szívroham kockázatát. Mint minden más izomnak, a szívizomnak is jót tesz az edzés, erősítés, az erős szív kevesebb erőfeszítéssel több vért képes eljuttatni a test minden pontjába. Bármilyen pulzus emelkedéssel járó aerob gyakorlat, kocogás, úszás és tánc is erősíti a szív munkáját, és segíti megőrizni az egészségét.

• Szokjon le a dohányzásról, mert a dohányzás az erek elmeszesedésének, a koszorúér-betegségnek egyik legfőbb kockázati tényezője.

• Pihenjen eleget, találjon időt a kikapcsolódásra, feltöltődésre, örömszerző tevékenységre! Ha alvászavarai vannak, forduljon mielőbb szakemberhez, aki segít megoldani azokat!

• Csökkentse alkoholfogyasztását, mert a mértéktelen ivás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

• Tartsa ellenőrzés alatt a vérnyomását, vagyis mérje rendszeresen! Ideális az, ha vérnyomása nem lépi túl a 135/85 Hgmm értéket.

A cikk a Budai Egészségközpont kardiológus szakembereinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása