Útikalauz anatómiába

Valóban nehezebben fogynak a nők, mint a férfiak?

2024.06.07. 09:58

A nők tényleg lassabban és nehezebben szabadulnak meg a felszedett plusz kilóktól, mint férfi társaik. Ez nem pusztán az érintettek önfelmentése, önvigasztalása, hanem orvosok tapasztalatai által is alátámasztott tény. Lássuk, mi áll a jelenség hátterében!

utikalauz_dietaval_a_testsulycsokkentesert.jpg

Sokakban felmerült már a kérdés, hogy mi lehet az oka annak, hogy a nők nehezebben, lassabban érnek el eredményt, ha fogyókúrába kezdenek, mint a férfiak? Járjuk körbe tudományos szempontból a kérdést!

Okok, amiért a nők nehezebben fogynak

Általában az elhatározás az életmódreformra könnyebben megszületik a nőkben, többnyire egészségtudatosabbak is, ismernek is számos módszert, ami sikerrel kecsegtethet. Ugyanakkor, ha teljes elszánással belekezdenek súlycsökkentő diétába, nemegyszer az derül ki, hogy a nőknek nehezebben sikerül a fogyás, mint férfitársaiknak. Ez nem az érintettek önfelmentése, önvigasztalása, hanem orvosok tapasztalatai által is alátámasztott tény.

Anatómiai okok

A nehézségek hátterében elsősorban anatómiai okok vannak. A nők izomtömege általában kisebb, mint a férfiaké, így kisebb kalóriamennyiséget égetnek el, kevesebb energiára van szükségük a fenntartásához, vagyis a nyugalmi anyagcseréjük is lassabb. Ugyanakkor a nőknek nagyobb a testzsírtömegük, amely viszont nem emeli az energiaszükségletet, az anyagcsere sebességet. A napi működéshez, az alapanyagcseréhez szükséges energiafelhasználásuk a fizikai aktivitástól függetlenül 5-10 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké.

A felesleges súlytól megszabadulni azért is nehezebb, lassabb folyamat, mint a férfiaké, mert a testük, csontrendszerük felépítése, nem utolsó sorban a zsírraktározásuk módja is más. A férfiak elsősorban hasra, derékra híznak, a nőknek viszont minden tagjukra juthat a súlytöbbletből, ami szintén nehezíti a látványos eredmény elérését.

utikalauz_klimax_idejen_nehezebb_a_fogyas.jpg

Fontos a hormonális háttér, a hormonális egyensúly is

A jellemzően nőknél magasabb szintű ösztrogénhormon például befolyásolja az anyagcserét, a zsíreloszlást, az inzulinérzékenységet is, így a megnövekedett és a lecsökkent szintje egyaránt kiválthat súlygyarapodást. Ráadásul a nők életében több a radikális hormonális változás. A mindkét nembelieket érintő kamaszkori hormonviharon túl a fogamzóképes nőket a havi ciklikus változások is érintik, a terhesség során is változik a hormonháztartásuk, majd ötven éves koruk környékén a menopauza, a klimax hormonszintváltozása is megviseli őket. A terhesség a testtömeg szempontjából is kihívás a számukra. Nagyon sok kismama szenved attól, hogy a terhesség alatti súlygyarapodástól később csak nagyon nehezen tud megszabadulni. A változás kora után, idősebb korban többnyire csökken a fizikai aktivitás is, eleve lassul az anyagcsere, így az is hízáshoz vezethet, ha az érintett továbbra is csak annyit eszik, mint korábban. A két nem közötti hormonális különbségekkel, például az ösztrogén, a progeszteron és a prolaktin hormon magasabb szintjével függ össze az is, hogy a nőkben másként zajlanak az éhségérzettel és az étvággyal kapcsolatos agyi, neurobiológiai folyamatok is.

Betegségek, amelyek súlygyarapodással járhatnak

Vannak olyan elváltozások, betegségek, amelyek felboríthatják a szervezet hormonális egyensúlyát, és emiatt vezethetnek nem kívánt súlygyarapodáshoz. Ezek között több olyant is találunk, amely női betegség, például a PCOS, a policisztás petefészek szindróma, amely a nők öt-tíz százalékát is érintheti. Jellemzően gyakrabban fordul elő nőknél a pajzsmirigy kóros alulműködése, a Cushing-szindróma, a Hashimoto-kór is.

Hogyan lehet mozgással leküzdeni a fogyás akadályait?

Mivel a nagyobb izomtömeg növeli az anyagcserét, a nyugalmi energiafelhasználást is, ezért minden olyan aktivitás, amely fenntartja és erősíti az izmokat, hosszabb távon súlycsökkentő hatású. Idős korban az izomerő csökken, az anyagcsere amúgy is lassul, ezt a folyamatot is csak rendszeres, izomerősítő mozgással lehet ellensúlyozni. Legalább heti kétszeri, 20-30 perces edzésre van szükség, amely lehet edzőteremben, gépekkel, súlyokkal, erősítő szalagokkal végzett edzés, vagy csoportos fitneszedzés, esetleg saját testsúlyt használó erőnléti edzésforma.

utikalauz_a_nok_nehezebben_fogynak_mint_a_ferfiak.jpg

Alapvető fontosságú a megfelelő étrend

Az eredményes súlycsökkentés másik pillére a személyre szabott, gondosan összeállított diéta. A nőknek eleve napi 3-400 kalóriával kevesebbre van szükségük, mint a férfiaknak, ha pedig fogyni szeretnének, a napi szükségletnél valamivel kevesebbre kell szabniuk a napi bevitelt. Ennek mennyisége egyéni eltéréseket mutat: függ az illető korától, élethelyzetétől, aktivitásától, egészségi állapotától egyaránt. A megfelelő étrend persze nem csak a kalóriák mennyiségén múlik, ennél fontosabb az összetétele. Általános alapelv, hogy az étrend alacsonyabb zsír- és szénhidrát-, magasabb rosttartalmú legyen, és elegendő, jó minőségű tápanyagokat, sovány fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat vigyünk be vele. Az egészséges fehérjéknek jó forrásai lehetnek a csonthéjas gyümölcsök és egyéb magvak, a halak és a szárnyasok, a sovány húsok, a tojás. Kerülendők a telített, állati zsírsavak, a finomított szénhidrátok, az agyonkezelt, „kényelmi ételek”, valamint az alkohol is, mert ezek megzavarhatják a hormonegyensúlyt. Jó tudni, hogy például a sok friss zöldséget, halat, növényi olajokat használó mediterrán étrend remekül megfelel ezeknek az elvárásoknak.

Néhány bónusz tanács a sikeres súlycsökkentéshez

A fogyókúra sikeréhez hozzájárul, ha az érintett igyekszik kiküszöbölni, kerülni a stresszt, és gondoskodik a megfelelő stresszoldásról, a zavartalan éjszakai pihenésről. A súlycsökkentő diéta fontos életmódváltás, amely a szervezet egészére hat, ehhez tanácsos szakszerű segítséget igénybe venni, és mielőtt belekezdene, egy teljeskörű orvosi vizsgálaton részt venni. Kulcsszó a sikerhez mindemellett a türelem és a fokozatosság. A súlycsökkentés legegészségesebb üteme a heti fél kilótól való megszabadulás: a lassú, hosszabb ideig tartó folyamat tartósabb eredményt, valóságos életmódváltást ígér, ilyen módon kevésbé áll fent a jojó-effektus, a visszahízás veszélye is. Amennyiben a hagyományos testsúlycsökkentő módszerekkel nem sikerül elérni a kívánt eredményt és az elhízásból adódóan betegségek is kialakulnak, végső megoldásként érdemes megfontolni a testsúlycsökkentő műtét lehetőségét.

A cikk a Budai Egészségközpont bariátriai sebészeinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása