Útikalauz anatómiába

Egyszerű lenne megelőzni a vezető halálokot

2023.09.20. 08:55

Az egészséges életmód és rendszeres orvosi állapotfelmérés meghatározó szerepet játszanak abban, hogy megelőzhessük a betegségeket és hosszú távon is energikusak maradhassunk. Cikkünkben áttekintjük a szív- és érrendszeri egészség legfontosabb tényezőit, a kockázatokat és a megelőzési lehetőségeket.

egyszeru_lenne_megelozni_a_vezeto_halalokot_1.jpg

A szív- és érrendszer feladata

A szív és az érrendszer összehangoltan működik annak érdekében, hogy a szervezet minden pontjára oxigént és tápanyagokat juttasson, valamint elszállítsa az anyagcseretermékeket. Két vérkört különböztetünk meg: a kis- és nagyvérkört. Előbbi a szívből indul és a tüdőn keresztül az oxigénben gazdag vért juttatja vissza a szívbe, ahonnan ez a „friss” vér a nagyvérkörön keresztül eljut a test többi részébe. A test többi részében zajló anyagcsere következményeként oxigénben szegény és széndioxidban gazdag vér tér vissza. Végül újra a kisvérkörön keresztül a tüdőbe jutva fogjuk kilélegezni az széndioxidot, ahonnan a ciklus kezdődhet elölről.

Keringésünk leggyakoribb betegségei

A szív, az erek és a véráramlás rendellenességeiből számos betegség ered. Ezek világszerte a leggyakoribbak és a vezető halálokok közé tartoznak.

Magas vérnyomás (hipertónia): Ez az állapot akkor fordul elő, amikor a vérnyomás értéke tartósan normál tartományon felüli. Növeli a szív és az erek terhelését, ami hosszú távon károsíthatja a keringési rendszert, és emeli a szívbetegségek, stroke és vesebetegségek kockázatát.

Koszorúér-betegség: Ez a betegség akkor alakul ki, amikor a koszorúerek, amelyek a szív vérellátását, táplálását biztosítják, beszűkülnek vagy elzáródnak. Ez csökkentheti a véráramlást a szívbe, ami szívritmuszavart vagy akár szívinfarktust okozhat.

Szívritmuszavarok: A leggyakoribb rendellenességek közé tartoznak pitvari ritmuszavarok és a pitvarfibrilláció (a pitvarok gyors és szabálytalan összehúzódása).

Szívelégtelenség: Ez akkor fordul elő, amikor a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a test különböző részeihez. Ennek következtében fáradtság, légszomj és ödéma alakulhat ki.

Stroke: A stroke akkor következik be, amikor az agy vérellátása átmenetileg gátolt, vagy súlyosan romlik egy vérrög vagy érszűkület miatt. Ez az agysejtek elhalásához és különböző agyi funkciók károsodásához vezethet.

Perifériás érbetegség: Ebben a betegségben a végtagok erei meszesedés miatt beszűkülnek vagy elzáródnak. Ennek eredményeként a csökkenő véráramlás végtagfájdalmat, sebeket és lassabb sebgyógyulást okozhat.

egyszeru_lenne_megelozni_a_vezeto_halalokot_2.jpg

Kockázati tényezők

Magas koleszterinszint: a koleszterin és más anyagok lerakódása a vérerek falán plakkokat képezhet, amelyek szűkíthetik vagy elzárhatják az ereket, növelve a koszorúér-betegség és a stroke kockázatát.

Dohányzás: a dohányzás súlyosan károsítja az érrendszert és növeli a szívbetegségek, valamint más súlyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Cukorbetegség: a cukorbetegség hosszú távon károsíthatja az ereket és növeli a szívproblémák kialakulásának esélyét.

Elhízás: az elhízás növeli a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Krónikus vesebetegség: érelmeszedési folyamatot gyorsít.

Veleszületett vérrög képződése zavar (trombofília)

Családi halmozódást mutató érelmeszesedés hátterében megbújó genetikai eltérések (pl. hyperhomicyteinaemia).

Magas húgysav szint.

Megelőzés és egészséges életmód

Az egészséges életmódra való törekvés kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mivel a XXI. századra jellemző stresszt, az ülő életmódot, a gyorséttermi és feldolgozott kalóriadús ételeket és a káros környezeti hatásokat csak így ellensúlyozhatjuk.

1. Egészséges táplálkozás: Az egészséges étrend az egyik leghatékonyabb módja a szív- és érrendszeri problémák megelőzésének. Válasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat és sovány fehérjeforrásokat (pl. fehér húsokat). Kerüljük a magas só- és telített zsírtartalmú ételeket, valamint az egyszerű cukrokat.

2. Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás segíthet fenntartani a megfelelő testsúlyt, javítani a vérkeringést és csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. A heti legalább 150 perc közepes intenzitású aerob mozgás, például séta, kerékpározás vagy úszás, kiválóan támogatja a szív egészségét.

3. Dohányzás elhagyása: A dohányzás a szív- és érrendszerre nézve súlyos kockázatot jelent. A nikotin és a mérgező vegyületek károsítják az érfalakat, növelik a vérnyomást és rontják a vérkeringést. A dohányzásról való leszokás jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

4. Stresszkezelés: A tartós stressz káros hatással lehet a szív egészségére. Keressünk stresszkezelési módszereket, vagy hobbit, végezzünk testmozgást. Ezek segítenek csökkenteni a stressz szintjét és támogatják a mentális jólétet.

5. Megfelelő alvás: az elégtelen alvás növeli a magas vérnyomás és elhízás kockázatát. A felnőtteknek általában 7 óra alvásra van szükségük éjszakánként.

6. Rendszeres szűrések és ellenőrzések: a szív- és érrendszeri problémák korai felismerése életmentő lehet. Rendszeresen végeztessünk vérnyomásmérést, koleszterin- és vércukorszint ellenőrzést, és tartsuk be az orvos által ajánlott szűrési időpontokat.

Az egészséges szív- és érrendszer gondozása megkövetel néhány egyszerű, de egyáltalán nem könnyű lépést, melyek azonban a hosszú távú eredmények miatt létfontosságúak. A megelőzésre és az egészséges életmódra való összpontosítás segíthet megőrizni a szívünk erejét és életminőségünket. Ne feledjük, hogy mindig érdemes orvoshoz fordulni, ha kérdéseink vagy aggodalmaink vannak a szív- és érrendszeri egészségünkkel kapcsolatban.

A cikk a Budai Egészségközpont kardiológusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása