Útikalauz anatómiába

Miért lázasodunk be? - Az immunrendszer harca a betegségek ellen

2023.08.31. 06:31

Ahogy az időjárás és az évszakok váltakoznak, úgy jönnek-mennek a fertőző betegségek. Ha tudni szeretnénk, hogy miért érezzük rosszul magunkat ilyenkor, és miért jelentkezik a láz, először is meg kell értenünk, hogy a láz valójában az immunrendszerünk egyik hatékony védelmi mechanizmusa.

Az immunrendszer válasza a betegségekre

Amikor a szervezetünk kórokozókkal találkozik, az immunrendszerünk aktiválódik. Ilyenkor a fehérvérsejtek és más immunkomponensek összefogva veszik fel a harcot. Az immunrendszer válaszaként felszabadulnak olyan anyagok, amelyek többek között a testhőmérséklet növelését is előidézik. Kórokozókon túl egyéb okai is lehetnek a láz kialakulásának, mint pl. autoimmun betegségek, hematológiai kórképek, hőguta.

utikalauz-laz-bhc-1.jpg

Láz – az immunválasz egyik eszköze

A láz az immunválasz részeként jelenik meg, és valójában egy olyan folyamat eredménye, amelynek célja az idegen anyagok vagy kórokozók hatástalanítása. Amikor a szervezet fertőzéssel találkozik, az agy hypothalamus nevű területe növeli a testhőmérsékletet. Ez a magasabb hőmérséklet segíti a fehérvérsejtek működését és nehezíti a kórokozók szaporodását.

Miért érezzük rosszul magunkat lázas állapotban?

A lázhoz társuló kellemetlen érzés nem csak a testhőmérséklet emelkedésének tudható be. Az immunválasz során felszabaduló anyagok hatással vannak az agyra, a közérzetünkre és szervezetünk számos más működésére is. Ezek fáradtságot, fejfájást, izom- és ízületi fájdalmakat okozhatnak, melyek a lázas betegségek tipikus tünetei. Ilyenkor fontos a bő folyadékfogyasztás és a teljes fizikai kímélet (ágynyugalom).

utikalauz-laz-bhc-2.jpg

Mikor kell lázcsillapítót alkalmazni?

Fontos megérteni, hogy a láz önmagában nem feltétlenül rossz dolog. Amint láthattuk a hatékony immunválasz eredménye, amely segít a szervezetnek megszabadulni a fertőzésektől. Ezért nem minden esetben szükséges azonnal lázcsillapítót alkalmazni. Ha a láz alacsony és a beteg még viszonylag jól érzi magát, akkor érdemes először a szervezetnek időt adni, hogy megküzdjön a fertőzéssel. Azonban néha szükség lehet a lázcsillapítók alkalmazására, különösen akkor, ha a láz magas (39,5 fok feletti) és a beteg rosszul érzi magát. Ezek segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tüneteket és javítani a beteg közérzetét. Ugyanakkor az alábbi esetekben érdemes orvoshoz fordulni:

• Ha a láz hosszabb ideig, például három napon túl is fennáll.

• Ha a láz rendkívül magas, és nem reagál lázcsillapítókra.

• Ha súlyosak az egyéb tünetek, például erős hányinger, hányás, zavarodottság, nehézlégzés stb.

• Ha csecsemő vagy kisgyermek beteg.

Összességében a magasabb testhőmérséklet a fehérvérsejtek hatékonyabb működését segíti elő, mivel felgyorsítja reakciójukat, növeli enzimaktivitásukat és nehezíti a kórokozók szaporodását. A láz fontos szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni védekezésben, és bár kellemetlen tünetekkel járhat, hozzájárul a szervezet gyorsabb felépüléséhez.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása