Útikalauz anatómiába

Miben különböznek az egyes UV tartományok?

2023.08.16. 06:37

A Napból érkező UV-sugarak ellen nem csak a leégés miatt elengedhetetlenül fontos a védekezés, közvetve akár az emberi DNS-t is képesek károsítani.

Nyáron több szó esik az UV-sugarakról, de sokan nincsenek tisztában vele, hogy pontosan hogyan is hatnak a bőrre. A Napból sokféle sugárzás érkezik a Földre, az ultraibolya (UV) a nem látható sugarak közé tartozik. A látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás. Az UV-sugárzási tartományt hullámhossz alapján három részre osztjuk: UVA (400-320 nm), UVB (320-290 nm) és UVC (290 nm alatt) sugarakra. Az UVC- és az UVB-sugarak nagy részét kiszűri a Föld ózonpajzsa. De hogyan hatnak a szervezetre azok a sugarak, amelyek elérnek minket?

anatomia_1_uv_sugarak.jpg

Az UVA-sugárzás: bőröregedés és szürkehályog

A legfontosabb tudnivaló, hogy az UVA- és az UVB-sugárzás is felelős a bőrrák kialakulásáért. Korábban úgy gondolták, hogy az UVA-sugárzás kevésbé veszélyes, de ma már tudjuk, hogy közvetve képes károsítani a DNS-t és igenis szerepet játszik a bőrrák kialakulásában. Emellett erőteljesen öregíti a bőrt, felelős a ráncok kialakulásáért is azzal, hogy károsítja a kollagénrostokat. Bár nem okoz fájdalmas leégést, mint az UVB-sugárzás, eléri a bőr mélyebb rétegeit sötét pigmentfoltokat, és idő előtti bőröregedést okozva. Ráadásul a napallergiának nevezett bőrpírral, kiütéssel, viszketéssel járó állapot kialakulásában is szerepet játszik. Ugyancsak ez a sugárzás, ami mélyre hatolva a szemben az egyre gyakrabban diagnosztizált szürke hályog kialakulásáért is okolható. További rossz hír, hogy az UVA-sugarak egy része képes áthatolni a felhőkön és az ablaküvegen is, ezért érdemes fényvédőt használni akkor is, ha borúsabb az idő vagy nem is tesszük ki a lábunkat a lakásból.

anatomia_2_uv_sugarak.jpg

Az UVB-sugárzás: D-vitamin és leégés

Az UVB-sugárzás jóval kisebb arányban éri el a Földet, és nélkülözhetetlen szerepe van a szervezet D-vitamin képzésében. A D-vitamin elengedhetetlen az egészséges immunrendszer és csontok működéséhez, növekedéséhez. Azonban ehhez egy kis mennyiség is elég, sajnos nagyobb mennyiségben ezek a sugarak is veszélyesek. Szerepet játszanak a bőrrák kialakulásában, felelősek a bőr leégéséért és a barnulásért. Bár még mindig tartja magát a tévhit, ideje elfogadni, hogy nincs olyan, hogy egészséges barnaság, a barnulással a szervezet védekezik a sugarak ellen melanin pigment termelésével. (A melanin elnyeli és hővé alakítja a sugárzást.) Éppen ezért fontos, hogy olyan fényvédőket használjunk, amelyek az UVA- és az UVB-sugárzás ellen is védenek.

A titokzatos UVC-sugárzás

Az UVC-sugárzásról beszélünk a legkevesebbet, mert ezt gyakorlatilag teljesen kiszűri a légkör, mielőtt elérhetné a földfelszínt, vagyis az embereket csak egészen minimális UVC-sugárzás éri. Az UVC erősen sterilizáló, fertőtlenítő, baktériumölő hatású fény, amely megfelelően használva hatékony eszköz lehet a vírusok, baktériumok elleni küzdelemben.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyászának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása