Útikalauz anatómiába

Tudnivalók a kullancsok által terjesztett betegségekről

2023.07.05. 06:16

A kullancsok több, az emberre komoly veszély jelentő, maradandó károsodást okozó betegséget terjeszthetnek.

A jó idővel sajnos a kullancsszezon is elkezdődött. Érdemes komolyan venni a kis vérszívók elleni védekezést, mert a kullancsok súlyos betegségeket okozó vírusok, baktériumok terjesztői. A vadon élő állatok vérét szívva kerülnek beléjük a kórokozók, amiket aztán továbbadnak az embernek. Magyarországon a két leggyakoribb és legveszélyesebb kullancsok által terjesztett betegség a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsenkefalitisz) és a Lyme-kór. Emellett a kullancsok még számos betegséget okozhatnak (tibola, Sziklás-hegységi foltos láz, humán monocytás ehrlichiosis, babesiosis stb.), de ezek hazánkban jóval ritkábbak.

anatomia_1_kullancs.jpg

Vírusos agyvelőgyulladás

Az agyvelőgyulladás kiszámíthatatlansága miatt ijesztő; lehet enyhe lefolyású, de rendkívül súlyos, maradandó károsodással is járhat. A betegségnek több szakasza van. Az első szakaszban a beteg belázasodik, fáradtnak, nyomottnak érzi magát, fáj a feje. Sokan tévesen influenzára gyanakszanak, majd a tünetek elmúlnak. Szerencsés esetben itt véget is ér a betegség, de a súlyosabb lefolyású esetekben pár tünetmentes nap után jön a második szakasz. Ekkor a beteg erős fejfájást, magas lázat, tarkómerevséget, szédülést, aluszékonyságot tapasztal. A tüneteket a központi idegrendszer gyulladása okozza, ami sok esetben kórházi ápolást igényel. A betegség nem gyógyítható, csak a tüneteket lehet enyhíteni.

A vírusos agyvelőgyulladás az esetek fél-egy százalékában halálos, 5-10 százalékban pedig maradandó károsodással gyógyul. Ilynek lehetnek a bénulások, a visszatérő fejfájás, memóriazavarok és görcshajlam. Jó hír azonban, hogy van ellene védőoltás. Többféle oltási sor választható, az alapoltások után a 3-5 évente beadandó emlékeztető oltásokkal folyamatossá tehető a védettség.

Lyme-kór

A másik leggyakoribb kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór, amelyet baktériumok okoznak. Lappangási ideje változó, 3 naptól egészen egy hónapig terjedhet. A betegség első tünete a csípés helyén keletkező bőrpír, amely koncentrikusan terjed, és akár a 15 centiméter átmérőt is elérheti. Ez később eltűnik, de ettől még a beteg nem gyógyult meg. A Lyme-kór további tünetei a láz, nyirokcsomó-duzzanat, fejfájás és gyengeségérzet. Ritkán idegrendszeri tünetek, a szív vezetéses zavarai és ízületi gyulladás is felléphet. Nagyon fontos, hogy mielőbb felismerjék a betegséget, és antibiotikummal kezeljék, mert a diagnosztizálatlan Lyme-kór számos krónikus baj forrása lehet, okozhat például szív- és érrendszeri panaszokat, ízületi problémákat. A kór ellen egyelőre nincs oltás.

anatomia_2_kullancs.jpg

A legfontosabb a megelőzés

A kullancsok elleni védekezés kulcsfontosságú. Az oltás felvétele mellett ügyeljünk arra, hogy ha kirándulni megyünk, akkor lehetőleg hosszú nadrágot viseljünk, zárt cipőt, és a zokniba tűrjük be a nadrágot. Használjunk kullancsriasztó sprayt, krémet, és a hazaérkezést követően azonnal vizsgáljuk át a testünket. Az idő a legfontosabb tényező, ugyanis ha néhány órán belül kiszedjük a kullancsot, jelentősen csökken az esélye annak, hogy a fertőzött állat át tudja adni a kórokozókat.

A kullancsot tilos krémmel vagy olajjal bekenni, mert ilyenkor fulladni kezd, és fertőző nyálat ürít az ember testébe. Ehelyett kullancseltávolító kanállal vagy csipesszel a bőrhöz legközelebb eső részén fogjuk meg, és húzzuk ki anélkül, hogy a testét összenyomnánk. Felesleges gyógyszertári teszttel ellenőrizni, hogy a kiszedett kullancs fertőzött volt-e, mert ha hamar eltávolították, akkor nem adta át a kórokozót. A kullancscsípés idejét és helyét érdemes feljegyezni, ha a későbbiekben tünet jelentkezne, ismert legyen a fertőzés forrása is időpontja.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértője, Dr. Jelenik Zsuzsanna közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása