Útikalauz anatómiába

Miért kívánjuk folyton az édességet?

2023.06.21. 07:11

Sokak számára lehet ismerős az édességek utáni csillapíthatatlan sóvárgás, amely akár az éjszaka közepén is jelentkezhet. Mi lehet ennek az oka?

Nem tud ellenállni a péksütemények édes illatának, egy kis „nasi” sosem hiányozhat a hűtőjéből, netán olykor még éjszaka is felébred a vágy legalább egy kocka csoki iránt? A hirtelen feltörő, csillapíthatatlan édesség után vágy hátterében gyakran áll a vércukorszint ingadozása. Cukorbevitel alkalmával a vércukorszint megemelkedik, ennek következtében az inzulintermelés fokozódik, hogy feldolgozhassa azt. Ha azonban az inzulin hatására túlságosan lecsökken a vércukorszint, akkor az agyba olyan „üzenet” érkezik, amely a cukor mielőbbi sürgős pótlására szólít fel. A vércukorszint kiegyensúlyozottabbá tehető, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek egyenletes energiaforrást biztosítanak, biztosítják a jóllakottság érzését, ezáltal kevesebb inzulint szabadítanak fel. Ilyenek például a fehérjék és a telítetlen zsírok, növényi olajok, illetve a rostban gazdag élelmiszerek, lassabban felszívódó szénhidrátok. A vércukorszint egyensúlyát segíti a rendszeres, napi négy-ötszöri étkezés, a „többször, kevesebbet” elv érvényesítése, mivel így elkerülhető a vércukorszint alkalmankénti leesése egy-egy étkezés kihagyásakor, illetve a felszökése, hiszen egyszerre sosem eszünk túl sokat.

anatomia_1_edesseg_iranti_vagy.jpg

Az édesség örömforrás is

Közismert, hogy az édesség, például a csokoládé több olyan vegyületet tartalmaz, melyek hatással vannak a központi idegrendszerre, serkentik azoknak a hormonoknak (például a szerotonin, dopamin, endorfin) a termelődését az agyban, amelyektől oldódik a feszültség, jobban érezzük magunkat. Ha kisebb mértékben is, de az édesség hasonló hatást vált ki, mint a drogok, tehát okozhat függőséget, és a hiánya elvonási tüneteket is kiválthat, például kedvetlenséget, fáradtságot, fejfájást.

Pszichés háttere is lehet az édesség utáni sóvárságnak, akár gyermekkori élményekig is vissza lehet vezetni. Ha valaki megszokta, hogy az édesség az életében mindig jutalomként vagy vigasztalásként került elő, szeretetteljes, pozitív élmények fűződtek hozzá, családi ünnepek fontos eleme volt stb., akkor felnőttként is ilyen szerepet tölt be az életében. Amikor aztán ezek a dolgok, például a pozitív megerősítés, a szeretet, az öröm hiányoznak az életéből, ez a bizonytalan hiányérzet is az édesség utáni vágyban jelenhet meg.

anatomia_2_edesseg_iranti_vagy.jpg

Tíz tanács a cukorsóvárgás leküzdésére

• A jól összeállított reggeli nagyon fontos az édesség utáni vágy leküzdésében. A sok cukrot tartalmazó péksütemények helyett fogyasszon magas fehérjetartalmú ételeket – például az angolok sonka-tojás kombinációja kiváló ehhez –, mellé teljes kiőrlésű kenyér és friss, szezonális zöldség gondoskodhat az emésztést lassító rostanyagról.

• Gondoskodjon bőséges folyadékbevitelről! A legideálisabb folyadék az emberi szervezet számára, a víz, amely citrommal, egyéb gyümölcsökkel ízesítve még hatékonyabb a cukorsóvárság ellen.

• Amikor jelentkezik a kínzó vágy az édesség után, próbálja meg elterelni a figyelmét valamivel: álljon fel pár percre, sétálgasson, kezdjen egy érdekes beszélgetésbe, igyon meg egy pohár vizet.

• A cukoréhség ellenszere lehet az is, ha édességnek olyan élelmiszereket választunk, amelyek édes ízűek ugyan, de nem finomított szénhidrátot, hanem természetes, egészségesebb, lassabban felszívódó cukrot tartalmaznak. Ilyen lehet például az édesburgonya, a sütőtök, a cékla és a sárgarépa és a bogyós gyümölcsök.

• Ha a főétkezésekhez rostban gazdag ételeket, például brokkolit, karfiolt, kelkáposztát választ, ezek hosszabb ideig keltenek telítettségérzetet, késleltetik a cukoréhség jelentkezését.

• Kerülje a mesterséges édesítőszereket, például az aszpartámot és a szacharint, mert ezek sajátos módon nem csökkentik, hanem valamelyest még fokozzák is a cukor utáni vágyat.

• Vannak olyan fűszerek, például a fahéj, a gyömbér és a kurkuma, amelyek segítik a vércukorszint egyensúlyát, így használatuk segíthet enyhíteni a cukor utáni sóvárgást is.

• A stressz (pontosabban az annak hatására termelődő kortizol hormon) megemeli a vércukorszintet, ráadásul az édességben sokszor vigaszt, megnyugvást is keresünk. Így a stresszoldó technikák elsajátításával, a stressz kerülésével és kezelésével is hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához, a cukor utáni sóvárgás leküzdéséhez.

• Az alváshiány, az energiavesztés is kiválthatja a túlzott evést, benne az édesség utáni csillapíthatatlan vágyat. Így az alvászavarok kezelésével is sokat lehet tenni a cukoréhség csillapításáért.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása