Útikalauz anatómiába

Miért szeretünk enni?

2023.05.03. 06:28

Az étkezés az egyik legfontosabb örömforrás az ember életében, amiről akkor sem szabad elfelejtkezni, amikor éppen diétázunk.

anatomia_1_etel_mint_oromforras.jpg

Sok fogyókúrázó teszi fel magának szomorúan a kérdést, hogy miért szeret annyira enni. Pedig az, hogy az étel jelentős örömforrás, egyáltalán nem baj, sőt. Az étkezés, az ízek, illatok, állagok okozta öröm végigkíséri az ember életét gyerekkortól időskorig. Ennek egyik oka, hogy amikor eszünk, akkor az agyunkban dopamin szabadul fel. Ez a vegyület, mely a szervezet mindkét jelátviteli rendszerében (a hormon- és az idegrendszerben) is szerepet játszik, sok egyéb hatása mellett jó érzéssel, nyugalommal áraszt el, segíti a motivációt és az összpontosítást. Lényegében bármilyen élvezetes tevékenység ki tudja váltani a dopamin termelődését szextől a sportig, de nem nehéz belátni, hogy étkezéssel a legkönnyebb „hozzájutni”.

Hogy az étel öröm, régóta köztudott. Az azonban viszonylag újkeletű felfedezés, hogy az örömteli étkezés, a kellemes ízélmény hozzájárulhat a jobb emésztéshez és a tápanyagok jobb hasznosulásához is. „Amikor élvezzük az elfogyasztott ételt, és ezzel stimuláljuk a dopamintermelést, valójában hatékonyabban emésztjük és metabolizáljuk az elfogyasztott ételt” – nyilatkozta Aleta Storch dietetikus a Healthline-nak. A szakember úgy véli, hogy amikor ellazulunk egy kellemes étkezési élmény hatására, az idegrendszerünk pihenő és emésztő üzemmódba lép, ami lehetővé teszi számunkra, hogy teljesen lebontsuk és hasznosítsuk az elfogyasztott élelmiszerekből származó tápanyagokat.

Korábban több kutatás is igazolta azt is, hogy a szervezet dopaminérzékenységének zavara is hozzájárulhat a túlevéssel és az emiatt bekövetkező elhízással járó étkezési zavarokhoz. Amikor valaki nem elég érzékeny a dopaminra, nem érzékeli elég élesen ezt az étkezés okozta örömöt, ezért mindig többet és többet akar, ami túlevéshez vezethet.

anatomia_2_etel_mint_oromforras.jpg

Örömforrás vagy üzemanyag?

Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy amikor bármilyen okból diétázunk, az elfogyasztott ételek továbbra is maradjanak élvezetesek számunkra, ne csak egészséges üzemanyagként tekintsünk rájuk. Ha olyan ételeket eszünk, amelyeket igazán élvezünk, az ténylegesen javíthatja a diéta minőségét, és csökkentheti a túlevés vagy falási epizódok esélyét. Ehhez azonban le kell számolni azzal a széles körben elterjedt tévhittel, hogy csak az egészségtelennek tartott, túl cukros, túl zsíros ételek finomak, az egészséges ételek pedig unalmasak, és kevés örömöt adnak. Ennek a gondolkozásnak szélsőséges példája, amikor a fogyókúrát „salátalevelek rágcsálásával” azonosítják, az örömet adó ünnepi, családi étkezéseknek pedig kötelező elemei a nehéz, zsíros húsok és a túlcukrozott desszertek.

Egy diéta csak akkor lehet sikeres, ha hosszú távon tartható. Ehhez pedig az kell, hogy az étkezés örömteli élmény maradjon. Érdemes alaposan átgondolni, hogy a diétába illeszthető ételek élvezeti értéke hogyan növelhető. Egy zöldségekből álló saláta például feldobható csonthéjasokkal, kecskesajttal, gránátalmával vagy más gyümölccsel, kinek mi passzol bele a diétájába.

Ugyanilyen fontos az is, hogy ne száműzzük teljesen azokat az ételeket, amelyekhez a fizikai élvezeten túl érzelmi kötelékek fűznek. Ilyen lehet a vasárnapi húsleves, a nagymama süteménye, vagy bármilyen a gyerekkorból hozott, jó emlékeket ébresztő íz. Szinte minden étel összetevőin lehet úgy variálni, hogy az új, átalakított verzióban egészséges, diétába illeszthető fogás legyen. Így továbbra is élvezhetjük a szeretett ízeket anélkül, hogy bűntudatot vagy szégyent éreznénk.

A cikk Kálóczi-Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása