Útikalauz anatómiába

Örömre készülődve

2023.03.29. 06:23

Egy fiatal pár életében sorsfordító döntés a gyermekvállalás. Mindent meg kell tenni, hogy zavartalan várandósság és szülés után, az anya és gyermeke a lehető legjobb egészségben kezdhesse közös életét. Mire érdemes figyelni a terhesség tervezésekor, hogyan készítsük fel a szervezetet?

Már a baba tervezésekor érdemes végiggondolni, felmérni, hogy a pár életmódjában, életvitelében, egészségi állapotában nincs-e olyan körülmény, amely késleltethetné vagy veszélyeztethetné a gyermek megfoganását és akadályozhatná egészséges fejlődését. Bár a terhesség nem betegség, de a zavartalan várandósság érdekében a babavárás idején ajánlatos néhány további életviteli jó tanácsot megfogadni.

anatomia_1_terhesseg_1.jpg

Kérdések a fogantatás előtt

A nagy elhatározás, a gyermekvállalás életre szóló nagy kalandja előtt, fel kell tenni néhány alapvető kérdést. Mindketten, együtt akarják, készen állnak rá érzelmileg, mentálisan és egzisztenciájukat tekintve is? Örömmel várják majd és vállalják mindazt a nehézséget, változást is, amivel együtt jár? Bármennyire is evidensnek tűnik, gyakran elmarad ezeknek a feltételeknek a közös tisztázása. Ha ezekre egybehangzó igen a válasz, sor kerülhet a többi fontos körülmény megbeszélésére, előkészítésére is.

Orvosnál

Már a döntés megszületésekor érdemes végiggondolni, ellenőrizni, milyen egészségi állapotban vannak a leendő szülők – bizony, az apa is! A szülők ismert öröklődő betegsége esetén vagy amennyiben családjukban előfordul genetikai betegség tanácsos genetikai tanácsadáson részt venni, mielőtt gyermeket vállal a pár. Emellett egészséges felnőtteknek is ajánlott évente egy általános háziorvosi rutinvizsgálat, ha pedig valamilyen krónikus betegségben szenved valamelyikük és gyógyszert szed, különösen fontos orvossal konzultálni a tervezett terhességről is. Családtervezés előtt egyéb szűrővizsgálatokra is érdemes sort keríteni. Nem mindegy például, hogy a leendő anya immunrendszere rendelkezik-e rubeola, mumpsz és bárányhimlő elleni antitestekkel. Ez ellenanyag-vizsgálattal kideríthető. Az általános fizikai és egészségi állapot felmérése egy laboratóriumi vérvizsgálattal és háziorvosi konzultációval kezdődhet. Itt fény derülhet a vérnyomás-, testsúly-, vércukor- és egyéb problémákra. Tanácsos mielőbb a fogorvost is felkeresni! A babavárás miatti hormonális változások és a fokozott kalciumigény ugyanis meglehetősen igénybe veszi a fogakat. A leendő anya a nőgyógyászával konzultáljon arról, hogy milyen ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó étrendkiegészítők, terhességi vitaminkészítmények segíthetik a tervezett teherbeesést és később a magzat egészséges fejlődését. Ezek közül különösen a megfelelő vitamin, folsav és vas bevitelre kell vigyázni.

Életmódreform is szükségessé válhat

Mindkét szülőnek végig kell gondolnia, vannak-e olyan életviteli szokásaik, függőségeik, amelyek árthatnak a születendő babának. A dohányzás, az alkohol, a drog, az éjszakázás, az alultápláltság, az elhízás például ilyen, de a koffeinfogyasztás sem javasolt. Ezekről már a fogamzás előtt dönteni kell, mivel befolyásolhatják a fogamzás sikerét, valamint a szaporítószervek és a magzat egészségére egyaránt veszélyesek, fokozzák a vetélés, illetve a kis születési súly és a koraszülés kockázatát. A napi kétliternyi folyadékbevitelről viszont mindenképpen gondoskodni kell.

Át kell gondolni a táplálkozást is. Természetesen nem úgy, hogy ezentúl az anya „kettő helyett eszik”, hiszen ezzel újabb bajokat idézhetne elő, hanem úgy, hogy jobban megválogatja a felhasznált élelmiszereket. Vannak olyan összetevők (például fehérje, vas, folsav, kalcium), amelyekből többet kell tartalmaznia a várandósok étrendjének, de vannak olyan élelmiszerek is, amelyek fogyasztása veszéllyel járhat a számára. Így például a hőkezelés nélküli tej és tejtermékek, nyers hús vagy a tenger gyümölcsei fogyasztásától jobb óvakodni, mert fertőzést okozhatnak. A kalóriabevitelt csak mintegy napi 300 kalóriával kell megnövelni, de fontos, hogy az étrend minél több rostdús zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, jó minőségű zsírszegény fehérjét, megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat és minél kevesebb tartósító vagy ízfokozó vegyi adalékot tartalmazzon. Ideális az lenne, ha a kismama a családtervezésbe egészséges testsúllyal (20 és 24,9 közötti BMI indexszel) kezdene bele, mivel mind a túlzott soványság, mind az elhízás nehezíti a teherbeesést és a várandósságot is.

anatomia_2_terhesseg_2.jpg

Aktívan, de túlzott megterhelés nélkül

A várandósság egész ideje alatt ajánlható a rendszeres, nem megterhelő mozgás, például a séta, gyaloglás, úszás, kerékpározás, jóga, taj chi. Az aktivitás serkenti a vérkeringést, segít elkerülni az extrém súlytöbbletet és a rossz testtartást, és edzetten a szülés is könnyebben zajlik majd. A kemény fizikai megterheléssel, súlyemeléssel, rázkódással, gyors irányváltoztatásokkal, esetleg az esés kockázatával járó mozgásformákat, valamint a szaunát és a forró fürdőket azonban várandósan el kell kerülni. Általában a munkavégzés is folytatható, kivéve, ha váltott műszakban, éjszakázva, illetve nagy terhek emelésével járó, kemény fizikai, esetleg veszélyes vegyszerekkel végzett munkáról van szó. Veszélyes munkakör esetén a munkáltatóval szükséges egyeztetni. Nemcsak a munkahelyén jelenthet veszélyt a kismamára nézve a kemikáliákkal való érintkezés, hanem otthon is. Ajánlatos a használt kozmetikumok, hajfestékek, parfümök, háztartási tisztítószerek, növényvédők, rovarölők, egyéb vegyszerek felülvizsgálata is. Takarításkor, mosáskor is, ha lehet, szerencsésebb a természetes szerek alkalmazása.

Meg kell szervezni a kismama minőségi pihenését is: az esetleges alvásproblémáit szakemberrel megbeszélni, és elsajátítani egy megfelelő feszültségcsökkentő technikát, például jógát, meditációt. Stresszoldásra alkalmas minden, örömmel végzett tevékenység is: séta, olvasás, zenehallgatás, kreatív hobbi.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása