Útikalauz anatómiába

A legmaróbb testnedv, a legerősebb izom és a legmohóbb szervünk

2023.02.15. 06:51

Összegyűjtöttünk tíz érdekességet az emberi testről a benne található legmaróbb anyagtól a legnagyobb sejtig.

1. Az emberi test egyik legnagyobb kiterjedésű szerve a bőr. A felnőttek bőrfelülete csaknem két négyzetméter nagyságú. Bár ez ritkán látszik, a bőr egyfolytában hámlik, minden egyes nap körülbelül egymillió elhalt bőrsejtet veszítünk. Minden ember nagyjából 18-20 kilogramm bőrt hullajt el élete során.

2. A testünkben található legmaróbb anyag a gyomorsav. A gyomorban lévő sav annyira erős, hogyha a gyomorfalon lévő nyálkahártya 3-4 naponta nem újulna meg, a gyomor egyszerűen felemésztené saját magát.

3. A test legerősebb izma, a soleus, vagyis a lábikra izmai, a vádlik. Bár nem mindenkinek van látványosan izmos vádlija, abban mindenki biztos lehet, hogy az övé is nagyon erős, hiszen enélkül nem tudna járni, felállni, futni, táncolni. Ha a vádli nem fejtene ki folyamatosan húzóerőt, állás és járás közben folyton elesnénk. Megjegyzendő, hogy a legnagyobb nyomást a rágóizom képes kifejteni, de megint mások a méh izomzatát tartják a legerősebbnek, melyről korábban itt írtunk.

anatomia_1_legek_1.jpg

4. A legnagyobb izom az emberi testben a nagy farizom (musculus gluteus maximus). Méretét indokolja, hogy ez az izom mozgatja a combcsontot, amely a legnehezebb csont a testben. A legkisebb izom a fülben található, ez az egy milliméternél alig hosszabb kengyelizom (musculus stapedius).

5. A test legdúsabban erezett szövete a szemünkben található.

anatomia_2_legek_2.jpg

6. A legnagyobb sejt az emberi (női) testben, a petesejt. Egy petesejt mintegy 175 ezerszer nagyobb, mint a férfi egy darab hímivarsejtje.

7. Testünk legkeményebb alkotórészei nem a csontok, hanem a fogzománc. Ennek ellenére az emberi testben csak a fogaink nem képesek arra, hogy egy bizonyos határig meggyógyítsák önmagukat.

8. A legnagyobb csontunk a combcsont, míg a legkisebb az úgynevezett kengyelcsont, mely a fülben található meg.

9. Bár sokan azt hiszik, hogy a hónaljunkban található a legtöbb izzadtságmirigy az testünkben, mert itt tapasztalják a legerősebb izzadást, valójában a talpunkon helyezkedik el a legtöbb izzadtságmirigy.

10. Az agyunk a legmohóbb szervünk. Bár testünk súlyának mindössze két-három százalékát teszi ki, a szervezet által felvett oxigén-és energiamennyiség elég jelentős részére, mintegy húsz százalékára szüksége van.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyászának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása