Útikalauz anatómiába

5 tanács a visszerek ellen

2023.01.25. 06:03

Meggyógyítani a visszereket sajnos nem lehet, de kialakulásuk és az állapotromlás megelőzhető, ráadásul ehhez elég csak néhány könnyen betartható új szokást felvennünk.

A visszérbetegség, vagyis a varikozitás a vénák kóros mértékű kitágulását jelenti, főként a nőket veszélyezteti, és már fiatalkorban jelentkezhetnek a tünetei. Az egyik legfontosabb rizikófaktor az öröklött hajlam, de emellett fontos szerepe van az életmódnak is a betegség kialakulásában. Az álló munka éppen olyan ártalmas lehet, mint a mozgásszegény életmód, de a túlsúly, az egészségtelen étkezés és a dohányzás ugyancsak növeli a visszerek megjelenésének esélyét. Azonban az alábbi öt tanács megfogadásával olyan szokásokat alakíthatunk ki, melyekkel megelőzhető vagy szinten tartható a visszérbetegség:

1. Ülő vagy álló munka mellett időnként mozgassuk meg tagjainkat!

A lábak túlterhelése, a sok állás, de az egy helyben ülés is okozhat visszerességet. A megfelelő vénás vérkeringéshez lényeges, hogy a láb vénák környéki izmai mozogjanak, dolgozzanak. Ezért az arra hajlamosaknál a varikozitás elkerülése érdekében különösen fontos, hogy végtagjaikat rendszeresen megmozgassák, álljanak fel, sétáljanak pár percet, de ne terheljék túl.

visszerek-01.jpg

2. Sétáljunk, kiránduljunk!

Aki hajlamos a visszerességre, vagy már kialakult nála a betegség, annak nem ajánlott megterhelő fizikai aktivitást végezni, például nehéz súlyokat emelni. Hasprés során szintén gátoljuk a vénás keringést, ezért ez szintén kerülendő. Azonban a lábszár izmainak megmozgatása jótékony hatású, ezért a napi séta segíthet karbantartani vagy megelőzni a visszeres állapotot. Kimondottan jót tesz, ha hegyekben túrázunk, mert ilyenkor emelkedőket is meg kell mászni, lejtőkön is le kell ereszkedni. A mozgás azért is előnyös, mert segít megelőzni az elhízást, ami szintén rizikófaktor a visszérbetegség kialakulásában.

visszerek-02.jpg

3. Végezzünk visszértornát!

Fekvő vagy ülő helyzetben is végezhető néhány egyszerű visszértorna-gyakorlat. Felemelt lábfejekkel körözve, majd spiccre nyújtva és „pipálva”, végül pedig a lábujjakkal „karmoló” mozdulatokat végezve mozgassuk át lábunkat. Másik egyszerű feladat, amikor ülő helyzetben a lábak elé tett párnát a két lábfejjel felváltva nyomjuk. Állás közben többször lábujjhegyre állva, a lábszár izmait megfeszítve is előidézhetjük az izmok pumpáló, a vérkeringést serkentő mozgását. Érdemes a feladatokhoz gyógytornász segítségét is kérni.

4. Igyunk sok folyadékot!

A visszérbetegségre hajlamosak számára különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel, mivel így megakadályozható a vér „besűrűsödése”, ami káros hatással van az erekre.

5. Viseljünk fáslit vagy rugalmas harisnyát!

A modern kompressziós harisnyák között már találunk olyan divatosakat, hogy a hölgyek akár színházba is mehetnek bennük, de a fásli szintén segíthet megakadályozni a vénák túlzott kitágulását. Orvosi tanácsra akár megelőzésként is alkalmazhatóak.

A cikk a Budai Egészségközpont érsebész szakorvosának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása