Útikalauz anatómiába

Télen készül a „beach body”

2023.01.18. 06:29

A téli ruhák, vastag pulóverek takarásában kevésbé tűnik fel, ha itt-ott felkúszott néhány kiló, de nem szerencsés ebben bízva elengedni magunkat. A nyári jó formáért egész évben, télen is tennünk kell.

A téli időszak nem kedvez a „beach body” kialakításának és megtartásának: a hidegben kevesebbet mozgunk, viszont az étrendünkbe több energiában gazdag élelmiszert illesztünk be, ráadásul a karácsonyi ünnepek során sokkal több édesség kerül a kezünk ügyébe. Ha jó alakot szeretnénk elérni a strandszezonra, vagy egyszerűen szeretnénk megőrizni az optimális testtömegünket és ezzel az egészségünket, akkor télen is figyelni kell, mert a felkúszó súlytöbblettől megszabadulni nem egyszerű. Ha a hőn áhított strandformánkhoz testtömegcsökkentésre van szükség, a megfelelő diétát érdemes alaposan végiggondolni. Hiába van tele a média sokat ígérő, „tuti” diétákkal, celebek böjtreceptjeivel, fogyást elősegítő szerek reklámjaival, a csoda többnyire elmarad, sőt, nemegyszer káros következményekkel és az ún. „jojóeffektussal”, a kilók visszatérésével is számolni kell. Csodavárás helyett életmódváltás hozhat megoldást: igazi, stabil, maradandó testtömegcsökkentést, súlykorrekciót csak tudatos életmódreformtól várhatunk. Mit tehetünk, és mit ne tegyünk ennek érdekében?

A testmozgás télen sem ördögtől való!

A képlet a legtöbb esetben nagyon egyszerű: súlytöbblet akkor alakul ki, amikor valaki rendszeresen több energiát visz be, mint amennyit a szervezete az alapanyagcsere és az aktivitás során felhasznál. Mindkét oldalt meg kell vizsgálnunk tehát: nem elég a táplálékbevitelt csökkenteni, hanem igyekezni kell a felhasználást is serkenteni rendszeres mozgással. Úgy érzi, hogy télen kevesebb lehetősége van a mozgásra? Az edzőtermekben vagy az otthoni edzésekben nincs évszakokra jellemző különbség, és a szabadban végzett mozgásformákról sem kell teljesen lemondani, sőt, ezek a hidegben több energiát használnak fel. Egyszerű lépésekkel kezdődik: iktasson bele reggeli rutinjába egy pár perces tornát, egy-két emeletnyi magasságba használja inkább a lépcsőt lift helyett, jól felöltözve sétáljon nagyokat a friss levegőn – a rendszeres testmozgás segít a testét, lelkét karbantartani!

anatomia_beach_body_1.jpg

Egyen jót és jól!

A helyes táplálkozás alapja, hogy étrendünk legyen kiegyensúlyozott: álljon jó minőségű, friss alapanyagokból, tartalmazzon az aktivitási szintünkhöz igazított, elegendő energiát, fehérjét, legyen az emésztést segítő rostokban gazdag, juttasson a szervezetünkbe megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagokat. Gondoskodni kell a szükséges folyadékbevitelről is. Ha fogyni szeretnénk, csökkentsük a megszokott napi kalóriabevitelt, de ne drasztikusan, hanem csak lépésenként! A fehér kenyér, péksütemények helyett teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket válasszunk! Törekedjünk a felesleges szénhidrát- és cukorbevitel csökkentésére, a zsírszegény húsok, halak, sajtok fogyasztására, és kerüljük a kényelmi ételeket, édességeket, cukros vagy alkoholos italokat! Az ételeink elkészítésének technológiáján is sok múlik, például az olaj nélküli, légkeveréses sütők használata, a párolás, a grill, a csőben sütés sok felesleges zsír bevitelétől kímélhet meg. Amellett, hogy kerüljük a magas energiatartalmú élelmiszereket, figyeljünk arra is, hogy vitaminokban, rostokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket is napi szinten fogyasszunk!

anatomia_beach_body_2.jpg

Legalább ennyire fontos az étkezési szokásaink alapos felülvizsgálata is: egészségesebb többször (akár napi 5-6 alkalommal!), de kevesebbet enni, lassabban, jól megrágva a falatokat, mintegy időt hagyva arra is, hogy az agyunkba eljusson a jóllakottság érzése. Sokan nem is gondolnak rá, hogy a kapkodva étkezés miatt többet ehetünk, ami súlyfelesleget okozhat.

Nyolc tanács a jó forma eléréséhez

• Tudatosan, egyénileg tervezzük meg, mit szeretnénk elérni! Ne másoknak, változó divattrendeknek akarjunk megfelelni, hanem tegyen meg mindent saját egészségéért, jobb közérzetéért!

• Motiválja magunkat! Inspiráló lehet például egy jól látható helyre tett, a „versenysúllyal” készült fotó, ami mutatja, milyen formás és egészséges lehet a sikeres életmódváltás után!

• Reális célokat tűzzünk ki, de az azokhoz vezető lépésekben legyünk kitartóak, következetesek!

• Az életmódváltás lépéseit fokozatosan vezessük be, hogy megszokhassuk, betarthassuk azokat!

• Ne koplaljunk! A túl drasztikus kalóriamegvonás eredménye káros is lehet, ha a szervezetünk raktározásra vagy izomsejtek lebontására áll rá az éhezés miatt.

• Kerüljük, kezeljük a stresszt, sajátítsunk el megfelelő stresszoldó technikákat! Van összefüggés ugyanis a súlyfelesleg és a munkahelyi, családi feszültség között is, mivel nagyon sokan az evést egyfajta nyugtató, vigasztaló, stresszoldó lehetőségként használják.

• Aludjunk eleget! Ha valaki nem alszik eleget, akkor megnő az energiaigénye, gyakran választja a gyors felszívódású, szénhidrátokban és zsírban gazdagabb élelmiszereket, ami vezethet túlsúly kialakulásához.

• Az életmódváltáshoz keressünk partnert! Könnyebb kitartani az egészséges elhatározások mellett, ha egymást kölcsönösen támogatjuk, és van kivel megbeszélni az eredményeket, vagy éppen a nehezebb időszakokat.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása