Útikalauz anatómiába

Az ezerarcú gócbetegség

2022.11.30. 06:41

Nagy kihívás megtalálni egy gócot a szervezetben, mert az általa okozott tünetek a test más pontján jelentkeznek, mint ahol a góc van.

Ha gócról vagy gócbetegségről van szó, a legtöbben rögtön valamilyen fogászati problémára gondolnak. Pedig góc nem csak egy gyulladt fog lehet, a szervezet szinte bármely pontján kialakulhat. Akkor beszélhetünk gócról, ha a testben létrejön egy akut vagy krónikus gyulladás, amelyből kórokozók és azok bomlástermékei, toxinjai szabadulnak fel. Ezek a toxinok a szervezet más, akár a góctól távol eső pontján aztán indukálnak egy úgynevezett másodlagos betegséget.

Nehezíti a diagnózist, hogy góc szinte bárhol létrejöhet, a tünetek pedig rendkívül változatosak lehetnek. Maga a góc az esetek nagy részében tünetmentes, nem fáj, nem érzékeny, nem utal semmi arra, hogy éppen ott kell keresni a betegség okát. Például, ha valaki pikkelysömörrel, a tenyerén vagy a talpán megjelenő hólyagokkal, hajhullással küzd, akkor valószínűleg nem jut rögtön eszébe, hogy a mandulája lehet beteg. Pedig ezek a tünetek lehetnek egy krónikus mandulagyulladás tünetei is, amely egyébként a legsűrűbben előforduló fül-orr-gégészeti góc.

A leggyakoribb tünetek és gócok

A gócbetegségek leggyakrabban előforduló tünetei az ízületi fájdalmak, a hajhullás, különböző bőrbetegségek, ekcéma, pikkelysömör, allergiás tünetek, vérszegénység, a szem különböző gyulladásai, például szivárványhártya- vagy kötőhártyagyulladás, krónikus vesegyulladás vagy vastagbél-gyulladás, a petefészek vagy prosztata megbetegedései, légzőszervi betegségek. Ugyancsak valamilyen gócra utalhat, ha valaki fáradékonynak, levertnek, ingerlékenynek érzi magát, alvászavarai vannak, esetleg visszatérő hőemelkedésekkel küzd. Általában elmondható, hogy érdemes gócbetegségre gyanakodni különböző szervek viszonylag hosszú ideje tartó, ismeretlen eredetű megbetegedései esetén.

anatomia_1_goc_1.jpg

A leggyakrabban előforduló gócok a már említett fogbetegségek, amelyek rendkívül változatosak lehetnek. Többek között előfordulhat előtörésben visszamaradt bölcsességfog gyulladása, fogágybetegség, rossz gyökértömés, gyökércsúcs gyulladása, tályog vagy fogciszta, a fogideget is érintő fogszuvasodás, mozgó, kilazult tömés vagy fog, gyulladás a fogimplantátum körül. De a mandulák, a középfül, az orr melléküregei, az arcüregek is lehetnek gócok, ahogy az epehólyag, a gyomor-bélrendszer különböző gyulladásai vagy a prosztata és a petefészek betegségei.

A góckutatás menete

A tünetek szerteágazó mivolta és a lehetséges gócok nagy száma miatt a góckutatás összetett, sok vizsgálattal járó orvosi feladat, olyan, mint egy nyomozás. Először szükség van a beteg általános állapotát feltérképező vizsgálatokra, mint a vérnyomás, a pulzus, testtömeg index (BMI) mérése, EKG és természetesen laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatokra is (többek között vérkép, süllyedés, májfunkció, vesefunkció, vérzsírok, koleszterin, vércukor, nátrium, kálium, kalcium, foszfor, ALP, húgysav, bilirubin, vas, vizelet stb.). Az orvos kérhet torokváladék tenyésztést vagy nők esetében Chlamydia szűrést is.

anatomia_2_goc_2.jpg

A labor mellett radiológiai diagnosztikai vizsgálatokra is szükség lehet, például kétirányú mellkasröntgenre, hasi és kismedencei ultrahangvizsgálatra, orr-melléküreg röntgenre, fogászati körpanoráma röntgenre. Mindez nem azt jelenti, hogy mindenkinél az összes vizsgálatot el fogják végezni, hanem az orvos gyanúja mentén haladnak. Van, akinél a belgyógyászati, a bőrgyógyászati vagy a fogászati szűrővizsgálat tűnik indokoltabbnak, másnál inkább fül-orr-gégészeti szűrővizsgálat, mozgásszervi szűrővizsgálat, urológiai vagy nőgyógyászati szűrővizsgálat indokolt. A lényeg, hogy addig kell kutatni, amíg a góc meg nem lesz.

Fontos azonban, hogy nem minden krónikus panasz jelenti automatikusan, hogy góc van a szervezetben. Ha valaki hónapok óta fáradékonyabb, gyengébb, időnként hőemelkedése van, de nincs olyan betegsége, ami indokolná ezt, javasolt a góckutatás elvégzése. Ha viszont már évek óta szenved hasonló panaszoktól, akkor más irányba kell vizsgálódni (immunológiai eredet felé például), mert a gócok hosszabb idő után azért konkrétabb panaszokat is okoznak, például a gyulladt fog vagy mandula egy idő után szinte biztosan elkezd fájni.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosának közreműködésével készült el.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása