Útikalauz anatómiába

5 tanács a nyári fülproblémák ellen

2022.08.10. 06:36

Fáj, zúg, bedugult a füle? Felsorolunk néhány okot, amelyek miatt ez bizony nyáron is előfordulhat.

Ősztől tavaszig a fertőző légúti megbetegedések szezonjában nem lepődünk meg attól, ha a többszázféle náthavírus, az épp esedékes influenza vagy valamelyik egyéb, légutakat érintő fertőzés az orr melléküregein keresztül átterjed a fülkürtökre is, középfülgyulladást okozva. Nyáron sem sokkal ritkábbak a fülproblémák, csak az okaik között ilyenkor nem a fertőző légúti betegségek állnak első helyen, hanem a jellemző nyári tevékenységek és élethelyzetek.

A hallójárat-gyulladást a strandvíz is okozhatja

A hosszas strandolás külső hallójáratgyulladást okozhat, ezért ezt a kellemetlen megbetegedést úszófülként is emlegetik. A medencék klóros vize, illetve a természetes vizek homokos, sós vize a hallójárat külső részébe hatolva felpuhíthatja, feláztathatja a fül finom bőrének hámrétegét, eltűnik az azt védő savas zsírréteg, így a gyulladást okozó kórokozók, baktériumok, gombák könnyebben bejuthatnak a bőrbe. Ha kialakul a gyulladás, az idegekkel gazdagon ellátott területen viszketés, irritáció, majd erős fájdalom jelentkezik, amit átmenetileg hallásromlás, füldugulás, fülzúgás, fülfolyás, hőemelkedés is kísérhet. A külső hallójáratgyulladással ajánlatos mielőbb szakorvoshoz fordulni, nem elég azt házilag a szokványos, vény nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentő szerekkel, fülcseppekkel kezelni.

Elhúzódó náthából középfülgyulladás

Nyáron a náthás tünetek többnyire allergiás eredetűek, nem annyira a náthavírusok miatt alakulnak ki. Az orrnyálkahártya-gyulladás, vagyis a nyálkahártya fokozott váladéktermelése és duzzanata azonban ilyenkor is okozhatja az orrdugulást és az orr melléküregeinek elzáródását. A melléküregekben pangó váladékban a baktériumok elszaporodhatnak, ezért gyulladás alakulhat ki. Az orr melléküregei összeköttetésben vannak a fülkürttel, így a gyulladás könnyen ráhúzódhat a középfülre is, középfülgyulladást váltva ki. A dobüregben felgyűlt gennyes váladék fájdalmasan feszíti a dobhártyát, a megbetegedés hőemelkedést, gyengeséget, szédülést okozhat, ha pedig a dobhártya átszakad, akkor hallásromlás, intenzív fájdalom, magas láz és gennyes fülfolyás is jelentkezhet.

Technikai problémák: nyomáskülönbség, fülzúgás, füldugulás

Barotrauma, vagyis a légnyomás változása, a nyomás-kiegyenlítődés zavara is okozhat fülpanaszokat. A fül kellemetlenül bedugul, fáj, mellette szédülés is jelentkezhet. Ez jellemzően repülőutak során, illetve búvárkodás közben, mélyebbre merüléskor fordul elő. A nyári fesztiválszezonban egyik szabadtéri szuperkoncert követi a másikat. Az ezeken való részvétel megviseli a hallószerveket, nemegyszer még órákkal később, akár másnap is fülzúgást tapasztalhatunk. Ha ezek a tünetek hosszabban fennmaradnak, vagy rosszabbodnak, például émelygés, fülfolyás is kialakul, akkor mielőbb szakorvoshoz kell fordulni velük. A nyári meleg következményeként a fül verejték- és faggyúmirigyei fokozottabban működnek. A fülzsír felszaporodhat a hallójáratokban, összetömörülve nehezen eltávolítható zsírdugót eredményez. A felgyülemlett váladék miatt fülzúgás, fülfájás, halláscsökkenés is kialakulhat. A zsírdugó otthoni eltávolításával azonban nem érdemes kísérletezni, mert ha tisztogatás közben felsértjük a fül érzékeny bőrét, akkor még nagyobb bajt is csinálhatunk vele. Fül-orr-gége szakrendelésen azonban a fül szakszerű átmosásával hamar segíthetnek a kellemetlenségen.