Útikalauz anatómiába

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek

2022.06.15. 06:22

Bár nem egyforma eséllyel, de mindenki, aki nemi életet él, elkaphat valamilyen szexuális úton terjedő betegséget, ezért hasznos ismerni őket.

Szexuális úton terjedő betegségeknek, vagyis STD-nek (Sexually Transmitted Diseases) azokat a kórképeket nevezzük, amelyek elsősorban valamilyen szexuális érintkezés útján terjednek. Szexuális érintkezésnek számít minden olyan aktus, ahol a nemi szervek a partner nyálkahártyájával kerülnek kapcsolatba. A fertőzés átadása szempontjából tehát mindegy, hogy vaginális, orális vagy anális együttlétről van szó.

Ebbe a csoportba körülbelül 20-30 betegséget sorolunk, vannak közöttük baktériumok, vírusok, gombák által terjesztettek is. A szexuális úton terjedő betegségek sajátossága, hogy egy részük teljesen tünetmentes, vagy csak az egyik partnernél tünetes, ezért képesek viszonylag könnyen terjedni, hiszen a fertőzött fél nem is tud róla, hogy beteg.

anatomia_nemi_betegsegek_1.jpg

Szifilisz (luesz, vérbaj)

Az egyik legsúlyosabb hosszútávú következményekkel járó STD a szifilisz, amelynek kórokozója a szexuális együttlét során keletkező kis, észrevehetetlen hámsérüléseken keresztül hatol a szervezetbe. Sajátossága, hogy több szakasza van: először csúnya, de nem fájdalmas fekélyek alakulnak ki a szexuális érintkezés helyén, a környéki nyirokcsomók pedig megnagyobbodnak. Kezelés nélkül magától elmúlik, a beteg megkönnyebbül, pedig hetekkel ezután következik a betegség második szakasza egy sor kellemetlen tünettel. Legjellemzőbbek a bőrkiütések, fekélyek, fejfájás, fogyás, a nyirokcsomók duzzanata, hajhullás, láz. Antibiotikummal gyógyítható, és minél hamarabb kezelni is kell, mert a hosszabb ideig elhanyagolt betegség később, akár évek múlva idegrendszeri, szív- és érrendszeri, csontrendszeri, ízületi elváltozásokat okoz.

Gonorrhoea (tripper, kankó)

A fertőzést a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium okozza, és sokan összekeverik a felfázással. A Gonorrhoea ugyanis húgycsőgyulladást okoz, amelynek tünetei férfi beteg esetén a fájdalmas vizelés és a gennyes húgycsőfolyás. Nőknél szintén a húgycső betegszik meg először, majd innen terjed a fertőzés a hüvely, a méhnyakcsatorna, a méh és a petevezetékek irányába. Húgycső, vesemedence és kismedencei gyulladást okozhat, hosszú távon pedig mindkét nemnél meddőséget. Antibiotikummal gyógyítható.

Chlamydia trachomatis

Az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, amely az esetek jelentős részében tünetmentes, így sokan tudtukon kívül fertőzik meg partnerüket. Ha mégis tüneteket okoz, akkor férfiaknál jellemzően égő, csípő érzést vizeléskor, esetleg gennyes folyást a húgycsőből. Nőknél alhasi fájdalom, hüvelyi folyás, együttlétek utáni vérzés jelentkezhet. Kezelése azért is fontos, mert akár meddőséget, koraszülést is okozhat.

Trichomoniasis

A Trichomonas nevű élősködő okozza, amely a hüvelyben telepszik meg, így elsősorban a nőket betegíti meg, bár ők átadhatják a partnerüknek. Zöldes színű, habos, büdös, halszagú folyás a legjellegzetesebb tünete, de járhat viszketéssel, gyakori vizelési ingerrel is. Azon nemi betegségek egyike, amelyet nem csak szexuális úton lehet elkapni, nedves törölközőn, fürdővízben is fertőzőképes marad aránylag hosszú ideig. Gyógyszerrel kezelhető.

anatomia_nemi_betegsegek_2.jpg

Nemi szervi herpesz

A nemi szervi herpeszt a Herpes simplex vírus 1-es és 2-es típusa okozza. Hasonló tünetekkel jár, mint a sokak számára ismerős szájherpesz: sebes, hólyagos lesz a bőr, csak ez esetben a nemi szerveknél. További tünete lehet a fájdalmas vizelés, a láz és a nemi szervek közelében elhelyezkedő nyirokcsomók megnagyobbodása. Ahogy a szájherpesznél, itt is jellemző, hogy a fertőzés után a vírus az idegdúcokban lappang, és ha az immunrendszer valami miatt legyengül, akkor aktiválódhat és újra megjelenhetnek a fájdalmas hólyagok. Gyógyszeres kezeléssel nemcsak hamarabb múlik el, de a kiújulásának esélye is csökkenthető.

HPV

A humán papillomavírus (HPV) ugyancsak gyakori szexuális úton terjedő vírus, amelynek rengeteg különböző típusa van. A magasabb kockázatú HPV-k szerepet játszanak a méhnyakrák és más ráktípusok kialakulásában is. Más típusai növedékeket okozhatnak a nemi szerveken. Ugyanakkor a HPV-re jellemző, hogy sokszor tünetmentes marad. Sajnos az óvszer nem véd ellene olyan hatékonysággal, mint más nemi úton terjedő betegségek esetében, viszont több nagy kockázatú típusa ellen van oltás, amit érdemes a szexuális élet megkezdése előtt beadatni.

HIV/AIDS

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS - acquired immunodeficiency syndrome) a humán immunhiány vírus (HIV - human immunodeficiency virus) által okozott betegség. A fertőzés nem csak egy szervet érint, hanem az egész szervezetet támadja az immunrendszer legyengítésével. Éppen ezért az AIDS-betegek nem AIDS-ben halnak meg, hanem tüdőgyulladásban vagy más betegségekben, amelyek ellen az immunrendszerük nem tud küzdeni. Gyógyítani még nem tudjuk, de már számos gyógyszerrel lehet hatékonyan kezelni, így a betegek hosszú ideig élhetnek jó minőségű életet.

Hogyan előzhetőek meg a szexuális úton terjedő betegségek?

A probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él, a fertőzés kockázata azonban nagyon is különböző: aki monogám kapcsolatban él, annál jóval kisebb. Az óvszer használata ugyancsak számottevően csökkenti a nemi betegségek elkapásának kockázatát. Aki nem monogám kapcsolatban él, annak minden esetben javasolt a körültekintő óvszerhasználat, vagyis nemcsak hüvelyi behatoláskor, hanem mindenféle szexuális együttlétkor. A fertőzések elkerülésében segít továbbá, ha nem osztjuk meg másokkal a szexuális segédeszközeinket, nem használunk senkivel közös törölközőt, fehérneműt. Fontos a szexuális higiénia, a nemi szervek tisztán tartása. Amelyik betegség ellen létezik oltás, azt pedig érdemes beadatni.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosának közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása