Útikalauz anatómiába

Miért válogatósak a gyerekek?

2022.05.25. 06:32

A gyerekek, a felnőttek és az idősebbek másként érzékelik az ízeket, ezért vannak a különböző korosztályoknak eltérő kedvenc fogásaik.

Szinte minden szülőnek ismerős helyzet, hogy a gyermeke csak néhány fogást hajlandó megenni, a legtöbb ételt visszautasítja, és egyáltalán nem tartja unalmasnak akár kétnaponta ugyanazt enni. Ezzel szemben édességből bármennyi jöhet, nincs gyerek, aki ne szeretné a csokoládét vagy a gumicukrot. Az is ismerős lehet sok felnőttnek, hogy azokat az ételeket, amelyeket gyerekkorában nem kedvelt, felnőttként kifejezetten megszereti, legyen szó például a lecsóról, a májról vagy a spenótról.

anatomia_valogatos_1.jpg

A magyarázat az ízérzékelés változásában rejlik. A nyelv felszínén ízlelőszemölcsök sokasága található, amelyek az ízlelőbimbóba csoportosult receptorsejteket tartalmazzák. Az ízek az ízlelőbimbók receptor sejtjeinek stimulálásával közvetítődnek az agyba. Ízlelőbimbók nemcsak a nyelven, hanem a szájpadon, a torokban, a gégefedőn és a nyelőcsőben is megtalálhatóak.

Hogy mennyire vagyunk érzékenyek az ízekre, az nagyban függ az ízlelőbimbók számától, ebben azonban óriási egyéni eltérések lehetnek, egyes emberek között akár tizennégyszeres különbség is adódhat az ízlelőbimbók mennyiségében. A gyerekeknek jóval több ízlelőbimbójuk van, körülbelül 10 ezer darab, és mindegyikben 50-150 sejt csoportosul. Ezzel szemben a felnőttek átlagosan feleennyi, csak körülbelül ötezer ízlelőbimbóval rendelkeznek. Ahogy öregszünk, úgy csökken az ízlelőbimbók száma.

Édes anyatej, keserű méreg

Az sem mindegy, hogy az ízlelőbimbók hogyan érzékelik az ízeket. Tudományosan bizonyított, hogy a magzatok már a méhben is éreznek ízeket, sőt, azt is kimutatták, hogy az anya étkezése a terhesség alatt hatással lehet a gyermek későbbi étkezési preferenciáira.

A gyerekek édességek iránti rajongását magyarázza, hogy a csecsemők és a gyermekek nagyobb koncentrációban rendelkeznek az édes ízekre fogékony ízlelőbimbókkal. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az anyatej is enyhén édeskés ízű, így a csecsemők szívesebben fogyasztják a számukra létfontosságú táplálékot. Ezzel szemben nem olyan fontos, hogy sós ízre is fogékonyak legyenek, ezért a sós ízt érzékelő ízlelőbimbók csak 4-5 hónapos korban fejlődnek ki.

Szintén az ízlelőbimbókon múlik, hogy a gyerekek miért nem szeretik a keserű ízt. Ők ugyanis érzékenyebbek erre, intenzívebben, erősebben érzik egy keserű étel vagy ital ízét, mint a felnőttek. Kutatók szerint ennek magyarázata a szervezet egyfajta önvédelme: minél érzékenyebb egy gyerek a keserű ízre, annál nagyobb az esélye, hogy nem fog ilyet fogyasztani, vagyis nem eszik vagy iszik mérgező, keserű növényeket, folyadékokat.

anatomia_valogatos_2.jpg

Ép fogak, érzékenyebb ízlelés

Ahogy idősödünk, úgy tompul az ízérzékelésünk és ezzel együtt a szaglásunk is. Bár az ízlelőbimbók száma mindenkinél csökken, ez ellen nem lehet tenni, mégis sok függ az életmódtól. Ha valaki vigyáz magára, egészségesen él, annak az ízlelőbimbói is tovább maradnak érzékenyek. Az ízérzékelést ugyanis a dohányzás, az alkoholfogyasztás, különböző gyógyszerek állandó szedése és bizonyos időskori betegségek is tompíthatják.

Emellett nagyon sok múlik a szájhigiénián és a fogak állapotán. Aki fiatal korától nagy hangsúlyt helyez a fogai és a szája ápolására, rendszeresen jár fogászati szűrővizsgálatokra, ezáltal sokáig épek maradnak a fogai, tovább élvezheti az aromás ételeket is. Ha valaki viszonylag korán elveszíti a fogait vagy azok egy részét, pótlásokkal, műfogsorral kénytelen élni, az ízeket is tompábbnak érzékelheti. Ennek oka, hogy minél rosszabb a fogazatunk állapota, annál kevésbé tudjuk elég alaposan, hosszan megrágni az ételeket. Ha pedig nem rágunk elég alaposan, akkor az ételek összetevői nem bomlanak le megfelelően a nyálban, és így az ízlelőreceptorainkat is kevésbé tudják stimulálni.

A cikk a Budai Egészségközpont fül-orr-gégészének segítségével készült el.Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baalint1 2022.05.26. 12:05:57

Azért ebben az is benne van, hogy egy rakás ételek ízeihez idővel társadalmi elvárások miatt szoknak hozzá az emberek.
süti beállítások módosítása