Útikalauz anatómiába

Miért halnak meg hamarabb a magas férfiak?

2021.11.03. 08:49

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.

3_28.jpg

Az elmúlt évtizedekben számos különböző kutatás jutott ugyanarra az eredményre: a magasabb férfiak átlagosan rövidebb élettartamra számíthatnak, mint az alacsonyabbak. Egy profi kosárlabdázók körében végzett 2017-es amerikai vizsgálat is erre jutott. Közel négyezer férfi adatainak kielemzése után megállapították, hogy az 1946 és 2010 között játszott profi kosarasok legmagasabb öt százaléka átlagosan fiatalabb korban halt meg, mint a legalacsonyabb öt százalék. A szardíniai Cagliari és a belga Louvain egyetemének közös kutatásában ötszáz, 1866 és 1915 között született szardíniai férfi adatait hasonlították össze. Az alacsonyabb férfiak két évvel tovább élnek magasabb kortársaiknál. (A különbség a nők esetében is megvolt.)

A tesztoszteron-elmélet

A magas ás alacsony férfiak várható élettartamának különbségére az egyik lehetséges magyarázat a tesztoszteronszintben van. Azt, hogy egy férfi milyen magasra nő, számos tényező befolyásolja a genetikától a táplálkozásig, ezek egyike a tesztoszteronszint, vagyis a férfi nemi hormon mértéke. Ha elfogadjuk, hogy ebből a magasabb férfiakban több van, akkor kapunk egy lehetséges magyarázatot a rövidebb átlagos élettartamra. A magas tesztoszteronszint ugyanis – ellentétben a női nemi hormonnal, az ösztrogénnel – nem életvédő, hanem inkább kockázati tényező.

A múlt század elején a világot letaroló, mostanában a Covid miatt sokat emlegetett spanyolnátha járvány során 100 ezer emberből 144 nő és 154 férfi halt meg. Ha csak a fiatal emberek halálozási adatait vizsgáljuk, a különbség még kiugróbb: a 30 évesek között kétszer annyi férfi halt bele a járványba, mint nő. (A jelenlegi koronavírus-járvány áldozatai között is több a férfi, mint a nő.) A kutatók szerint a jelenséget az magyarázza, hogy a fiatal férfiak tesztoszteronszintje magas, ez pedig csökkentheti a fertőzésre adott immunválaszt. Az elmélet szerint azért, mert az immunreakció energiát von el a szervezettől, amit a test másra, a vetélytársakkal folytatott küzdelemre szán.

Az első számú halálok, a szív- és keringési betegségek kialakulásában sem segít a magas tesztoszteron: vizsgálatok szerint több mint húsz olyan gént aktivál, amelyek elősegítik a szív- és keringési betegségek kialakulását. Emellett a magas tesztoszteronszint a viselkedést is befolyásolja: növeli az agresszív, kockázatkereső magatartás valószínűségét. Ez is magyarázza, hogy a fiatal férfiak körében magasabb a baleset vagy gyilkosság, öngyilkosság miatti halálozás aránya, mint a nők között.

A tesztoszteron-elmélet nincs minden kétséget kizáróan bizonyítva, sőt, az újabb kutatások felvetik, hogy mi van akkor, ha nem a magasabb tesztoszteronszint teszi versengőbbé, kockázatkeresőbbé, agresszívabbá, jobb érdekérvényesítővé a férfiakat, hanem éppen fordítva: az előnyösebb pozíció növeli a tesztoszteronszintet. Az elmélet szerint a hátrányos helyzet több stresszel jár, az erős krónikus stressz pedig csökkentheti a tesztoszteronszintet. Vagyis nem azért agilis valaki, mert magas a tesztoszteronszintje, hanem éppen fordítva.

Egyéb magyarázatok

A magasabb férfiak rövidebb várható élettartamára más magyarázatok is születtek. Az egyik, hogy a magasabb emberek csontjai hosszabbak, belső szervei nagyobbak, mint alacsony társaiknak. Ez azt jelenti, hogy nagyobb napi kalóriabevitelre van szükségük az optimális működéshez, vagyis általában többet esznek. Azt már tudjuk, hogy – különösen idősebb korban – a túl sok kalóriabevitel hozzájárul a rövidebb élethez, így elképzelhető, hogy az alacsonyabb férfiak azért is élnek tovább, mert kevesebbet esznek.

4_28.jpg

A másik magyarázat, hogy a rövidebb testekben kevesebb a sejt. A magas embereknek billiókkal több sejtjük lehet, mint az alacsonyabb társaiknak. Ez lehetővé teszi a szabad gyökök és rákkeltő anyagok nagyobb expozícióját és hatását a sejtekre. Vagyis a több sejt, több rosszindulatú sejtburjánzást jelenthet, így nagyobb esélyt a daganatos betegségek kialakulására. A magasság a vénás trombózis kialakulásában is hátrányt jelenthet: akinek hosszabbak a végtagjai, hosszabbak az erei is, így nagyobb eséllyel alakulhat ki ez a betegség.

Fontos tudni azonban, hogy ezek csak elméletek, minden kétséget kizáróan nem bizonyított teóriák. A testmagasságnál sokkal lényegesebb a várható élettartam szempontjából, hogy ki milyen életet él, dohányzik-e, fogyaszt-e drogokat, alkoholt, mennyire étkezik egészségesen, mennyit mozog, mekkora stressz éri a mindennapokban, jár-e rendszeresen szűrővizsgálatokra, vagy hogy milyen a környék légszennyezettsége, ahol él.

A cikk a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.11.04. 11:16:11

A szívnek nagyobb munkát kell végeznie magasabb férfiak esetében, hogy a végtagokba pumpálja a vért. Pont ezért nem csak a testmagasság, de az izomzat túlzott növelése is rövidíti az életet. Szeroidokkal felpumpált izomkolosszusoknak többen közt ezért nem élnek olyan hosszú ideig, mint a szálkásabb izomzatú emberek.

De a magas férfiak sokkal több sikerre számíthatnak életükben. Azonos végettséggel jobb állást kapnak, több nő vonzódik hozzjuk, így ha akarnak, akkorntöbb partnert elfogyaszthatnak, mint az alacsonyak. A magas férfinak jóképúnek és sportosnak, izmosnak se kell lennie, se nagy farka nem kell hogy legyen, a magasság ugyanis felülír minden mást a nők szemében. Azt veszik először észre, az a legvonzóbb tulajdonsága egy férfinak.

Úgyhogy az átlagosan 2 évvel rövidebb élet nem nagy probléma, mert eleve senki se tudja előre, hogy neki mennyi idő adatott. És ez az átlag... Tehát mindenki arra számít, hogy ő lesz a kevés kivétel, aki pont hosszabb ideig él, mint az alacsonyak.

MEDVE1978 2021.11.04. 14:46:08

A COVID is kb. 54-65%-ban férfiakat öl meg. www.europarl.europa.eu/EPRS/graphs/2021-Covid-by-sex_EN.pdf

A férfiaknál jóval jelentősebb negatív faktorok vannak, mint alkoholfogyasztás, dohányzás, egészségtelen táplálkozás / elhízás. Én magasnak számító férfi vagyok és sajnos viszonylag kövér is. Amikor még fiatalabb voltam, akkor a sok sport és kiegyensúlyozott életmód lehetővé tette, hogy nem voltam kövér, azonban 38-40 éves kor után ez megváltozik. Jönnek a család, a gyerekek, a meló stb. és ugyanazok a kaják immár rögtön feljönnek az ember hasára. Míg fiatalon még bírja az ember a kialvatlanságot vagy van ideje kialudnia magát, a stresszt vagy van ideje arra, hogy rekreálódjon, idősebben már nagyon keresni kell erre a megfelelő időszakokat. Ez sokaknak nem sikerül vagy a rekreáció/feszültséglevezetés egyszerűen a kocsma lesz, ami meg egyenes út a koporsóhoz.

Leooo 2021.11.04. 14:59:12

@Örömhernyó: WTF??? Nem kellene ezt az egész hülyeséget először az ADOTT személy genetikájának és életmódjának figyelembevételével megvizsdgálni érdemben, ahelyett, hogy ilyesfasjta áltudományos frazeológiát nyomatnak, mint a cikkben...?

clemens 2021.11.04. 16:37:44

Vagy talán az a baj hogy a fejük közelebb van a világűrhöz, így több káros sugárzás éri őket.
De lehet hogy a nagyobb talpfelület miatt a földből több mágneses erővonal halad át a testükön, ami "köztudottan" káros az egészségre.
De ha van rá igény, tudok még néhány kézenfekvő okot felsorolni.

Almandin 2021.11.04. 17:56:56

@clemens: Ja, néhány centi miatt nagyobb sugárzást kapnak...ilyen alapon a magas emeleten lakók, különösen, ha az erkélyükön többet tartózkodnak vagy a hegységek lakói nagyobb veszélynek lennének kitéve. Ez elég áltudományos fejtegetés.

Almandin 2021.11.04. 18:05:49

@Örömhernyó: Ezért is lesz annyi gerincbeteg a következő generációkban. Manapság pl. kisebb az esélye, hogy egy alacsony vagy középtermetű férfi gyerekeket nemz, mint a korábbi évszázadokban, pontosan a nők párválasztási preferenciái miatt. Aztán emiatt egyre magasabbak lesznek a jövő generációi (az utód magassága általában a két szülő magassága között lesz), a magas embereknek nagyobb eséllyel lesznek gerincpanaszai. Eleve nem 180 cm pluszosra teremtette a természet az embert. 100 éve a 180 cm-es vagy magasabb ember még a férfiaknál is ritka volt. Ma már nem az, igaz, ez rassztípustól is függ. A modern táplálkozás is elősegíti az emberek egyre magasabbá válását. A rák is gyakoribb a magas embereknél. Én is magas családból származom, jómagam is átlag feletti magassággal bírok. Semmi jó nem származik belőle azon kívül, hogy az ember magasabb polcokat is elér és a járműveken is könnyen kapaszkodik a magasan fekvő kapaszkodókba. Egyébként én ezt a magasságfétist nem követem, mert nekem minden eddigi partnerem alacsonyabb volt, mint én, egyet kivéve, aki velem egymagas volt. Nagyon felszínes az a nő, aki egy férfi legvonzóbb tulajdonságának a magasságát tartja. Nekem a személyiség számít, az, hogy milyen magas, nem érdekel.

Pesti 2021.11.04. 23:27:11

Ááááh, rossz a kevego ott fent, oxigénhiány van

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.05. 13:16:36

@clemens:

"De ha van rá igény, tudok még néhány kézenfekvő okot felsorolni. "

Hadd tegyek hozzá egyet én is, ráadásul igazoltan nagyon tudományosat:

Az alacsonyabb férfi közelebb van a Föld középpontjához, vagyis erősebb gravitáció hat rá. Asztat pedig 1915 óta tuggyuk, hogy erősebb gravitációs térben lassabban telik az idő.

Ez a másik oldalról is igazolható. Azok, akik sok időt töltenek magasban, átlagban rövidebb ideig élnek, mint pl. hegymászók, (vadász)pilóták, ejtőernyősök, repülőgépen sokat utazók, űrhajósok (Challenger).

Billy Hill 2021.11.05. 15:18:50

@clemens:
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Még egy szempont lehet, hogy a chemtrailből leszálló méregcseppecskéket is előbb (és nagyobb mennyiségben) lélegzik be, mint akiknek lejjebb vannak az orrnyílásaik. Azt, hogy a nagyobb vérmennyiség miatt a szervezetbe injekciózott sokkal több mikrochip miként játszik közre, ezt viszont még vizsgálni kellene!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.05. 18:08:19

@Billy Hill:

Basszus, hogy ez nekem nem jutott eszembe! :(

]{udarauszkasz 2021.11.05. 21:16:58

Nagyapam 81 eves koraig elt,viszonylag magas volt fiatal koraban,180 cm korul. Elutottek biciklizes kozben,igy halt meg.
Dednagyapam 190cm korul volt,93 eves koraban halt meg.

]{udarauszkasz 2021.11.05. 21:22:46

@MEDVE1978: ott a ponty.
Apam mar csak 65 eves koraig elt,ivott helyettem is. Osszeesett a WCn,ugy talaltak meg. Az alkohol mereg,akarki barmit mond, sok csaladtag es ismeros sorsa alatamassza ezt. Ezert lettem antialkoholista.
Ja,nemreg a nagybatyam maja is megallt...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.06. 10:29:30

@]{udarauszkasz:

A rossz példa a családban a példa követését és annak elutasítását is eredményezheti. Jó dolog, hogy te az utóbbit választottad. Az én apám is alkoholista volt, 49 évesen halt meg az alkohol miatt: hullarészegen olyan baleset érte, ami józan állapotában nem történt volna meg.

Én is az utóbbit választottam, 100% absztinens vagyok.
süti beállítások módosítása