Útikalauz anatómiába

Pár másodperes kellemetlenségtől rettegnek a férfiak

2020.11.04. 06:45

A prosztata egy folyamatosan alakuló szövet, változása során létrejöhetnek jó, de akár rosszindulatú sejtek is. Az 50 év feletti férfiaknak évente kellene prosztatarákszűrésre menniük. Ehhez képest a 65 éves magyar férfiak 39 százaléka még soha életében nem volt ilyen vizsgálaton.

utikalauz-rettegnek-ferfiak-01.jpg

A prosztata (dülmirigy) a férfi kismedencében található kb. 20 gramm nagyságú férfi mirigy, mely a hólyag alatt helyezkedik el, és körülnövi a húgycsövet. Prosztatarákról beszélünk amikor rendellenes, ún. malignus növekedést észlelünk. Ez a ráktípus is átterjedhet a test más területeire – mivel a rák a kiinduló szövet sejtjeiből áll, még mindig prosztataráknak hívják. Világszerte a prosztataeredetű daganatos betegségek évente a középkorú és idősebb férfiak millióit érintik. Az esetek kb. 60 százaléka 65 évnél korosabb férfiaknál fordul elő. Amerikai adatok szerint 2019-ben közel 200 000 amerikai férfiben fedezték fel újonnan ezt a betegséget. Hazánkban évente közel 1400 férfit veszítünk el prosztatarák miatt.

Jóindulatú vagy rosszindulatú?

A prosztatarák kezdeti kifejlődési állapotában, legtöbbször nem okoz tüneteket. Az agresszívabb prosztatarák akár gyakoribb vizeletürítést vagy gyengébb, esetenként véres vizeletsugarat idézhet elő, a merevedésben zavar léphet fel, a sperma minősége is megváltozhat. Ezeket a tüneteket mindazonáltal jóindulatú szöveti átalakulás is okozhatja.

Így a „negyedik X-be lépve” érdemes rendszeres szűrések alkalmával mindenképpen a prosztatát is vizsgáltatni. A fiatalabb korban igénybe vett urológiai ellenőrzések hasznos éves rutinnak bizonyulnak, hiszen ezen vizsgálatok során más komoly betegségekre (pl. húgyhólyag-, vese- vagy heredaganatokra, húgyúti kövességekre) is időben fény derülhet. Azonban a fiatalkori szakorvosi kontroll alatt csupán ritka esetekben kerül sor a prosztata letapintására.

Mi történik a prosztatavizsgálaton?

A legjobb, ha nem teljesen üres hólyaggal érkezik az ember, hiszen ez megkönnyíti az egyéb területek (pl. a húgyhólyag) ellenőrzését is. Nem szükséges éhgyomorral érkezni. A vizit során az általános információgyűjtés, beszélgetés után következik a test megvizsgálása. Ez, panaszoktól függően akár ultrahangos (alapesetben hasi ultrahang) ellenőrzéssel is kiegészülhet. A végbélen keresztüli prosztata letapintás akár oldalfekvő, akár előre dőlt pozícióban történhet. Ez pár másodperces, enyhén kellemetlen szituáció, de életmentő lehet, hiszen a terület letapogatása akár életveszélyes végbélelváltozásokra is fényt deríthet. Mindemellett elrendelhetnek további vizsgálatokat, mely a rákszűrés esetében, pl. a PSA-szint (prosztata specifikus antigén) vérből való meghatározását jelenti.

utikalauz-rettegnek-ferfiak-02.jpg

Ki menjen el szűrésre?

A rutinszerű szűréseken való részvételt tulajdonképpen mindenkinek lehet ajánlani, aki egészségtudatosan szeretne élni. A férfiak szűrése során a prosztatára, hacsak nincs kifejezett panasz e téren (pl. vizelési problémák), nagyjából 45 éves kortól érdemes ütemezni. A vizitek során az urológus kikérdezi az ún. rizikófaktorokat, tehát, ami alapján akár korábbi életkorban is gyakoribb lehet a prosztatarák előfordulása. Ilyen lehet például, ha valakinek apai ágon már előfordult prosztatarákos megbetegedés a családban. Ez esetben az előbb említett életkor előtt is célszerű a rákszűrés elvégzése a fent tárgyalt módon. 

A cikk a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flowey 2020.11.06. 00:59:20

Lehetne ennek kevésbé megalázó módja is! De még így se maga a vizsgálat a baj, hanem az ezzel - vagy a páciens alkatával "viccelődő" orvos (sajnos ez minden területen létező orvostípus, gyűlölöm őket), a rendelő lepusztult jellege és pluszban rossz, ha az asszisztense is végignézi. És hogy nézzen utána az ember az orvos szemébe? Szégyenemben elsüllyednék utána.

A nők hogy élik túl a nőgyógyászati vizsgálatokat amik még rosszabbak? És ott is vannak "vicces" orvosok, de még "poénkodó" szülészorvosról is tudok. A poénkodásnak ilyen szituációkban nincs helye.

az_igazi_trebitsch 2020.11.06. 07:19:08

@Flowey: Igen, ez pontosan igy van, a sokszor teli hólyaggal való hosszas várakozásról nem is beszélve. Éppen ezért legalább ezt a vizsgálatot célszerű magánrendelőben elvégeztetni, mert ott az ember a pénzéért elvárhatja - és meg is kapja - a tisztességes bánásmódot, az intimitást.

rinoceros 2020.11.06. 07:50:42

@Flowey: a szádba is belenyúl az orvos, azzal nincs bajod, simán tudsz a szemébe nézni utána. Ez csak az emésztőcsatorma másik vége. Ne dőlj be az ánusszal kapcsolatos kulturális toposzoknak, egy prosztatavizsgálat után még mindig büszke hetero maradsz. :D

nordea 2020.11.06. 08:18:40

Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen megalázó, középkort idéző vizsgálatot nem lehet semmivel sem kiváltani. Persze, elképzelhető, hogy lenne alternatíva, de az drágább, gépigényesebb talán.
Szóval: nem megyek.
Az orvos szemébe nézése nem érdekel; én a tükörbe nem tudnék utána belenézni.
Lehet vele vicceskedni, de attól még egy megalázó, önbecsülést porba tipró eljárás.

232323 2020.11.06. 08:34:31

Nem olyan jó az én életem hogy a feltétlenül szükségesnél tovább tartson....

Tinman 2020.11.06. 09:33:52

"- Itt mindenki hülye?
- Itt? Mindenki."

Ez a vizsgálat egy nulla, egy semmi egy kolonoszkópiához, vagy a gyomortükrözéshez képest.

Aszongya' a srác: "hogy nézzen utána az ember az orvos szemébe?"

Szakadok bmeg :-DDDD

De érted... az orvos szemébe, hogy nézzen bele? Az orvos olyan szinten lefos téged is, meg a büszkeséged is, hogy miután kimész az ajtón azt is elfejti, hogy valaha látott.

A másik még feljebb tolja kretén faktort: "a tükörbe nem tudnék utána belenézni."

Ja, mert megvizsgálták a prosztatád, utána már nem is vagy ember... sőt buzi leszel! Buzivá tesz az urológus!

Engem egyszer gyíkká változtatott! De már elmúlt...

Fetrengek :-DDDD

Kivlov 2020.11.06. 10:41:53

Ez egy nulla vizsgálat. Fél perc kényelmetlenség, semmi több.
Aki ettől tart, az meg is érdemli.

inebhedj - szerintem 2020.11.06. 10:44:24

"Az 50 év feletti férfiaknak évente kellene prosztatarákszűrésre menniük."

Miért kellene?

Billy Hill 2020.11.06. 10:51:52

@Flowey: A hüvely vizsgálata teljesen más tészta, mert ott természetes, sőt általában kívánatos, hogy befelé is menjen valami néha. De a végbél az optimális esetben exit only...

Billy Hill 2020.11.06. 10:52:52

Egy ált. iskolai osztálytársnőm mondta anno: "A s*ggem szűz, és az is marad!" Próbálom ehhez a mondáshoz tartani magam. :-)

Tinman 2020.11.06. 10:58:39

@Billy Hill: Majd amikor kapod a kemót átgondolod ezeket a baromságokat. Ez egy orvosi vizsgálat, senki nem tolja beléd a farkát. Atyaég! Ennyi Üvegtigrist egy rakáson ^^

Billy Hill 2020.11.06. 11:03:52

@Tinman: Köszi a jókívánságot!

morph on deer 2020.11.06. 11:37:21

@Flowey:
Ne idegeskedj, ez csak a kezdet.:)
Mert ha úgy dönt a prosztatád, hogy bedurvul és nagyobbodni fog, akkor lesznek még kalandjaid bőven.

Ha nem tudsz megválni az összes vizelettől, visszamarad bizonyos mennyiség - ez mérhető ultrahanggal, - akkor kaphatsz katétert, például.
Ez általában két nővér/szakápoló közreműködésével zajlik, mégpedig úgy, hogy először alaposan lemossák, lefertőtlenítik, majd belenyomnak pár adag érzéstelenítő gélt a péniszedbe, majd megvárják hogy hasson. Eközben beszélgethetsz mondjuk az időjárásról, ha már úgy is a kezében van a kellően hervadt bráner, aztán szépen feltolják benned a csövet, amíg kell... A csapolás után mindez visszafelé, nagyjából el is törölgetnek, attól függően, ki mennyire lelkes, meg kapsz egy tisztasági betétet a hazaútra. Na így.

Aztán lehet még endoszkópos vizsgálat, lényegében ugyanígy, csak nem katéter, hanem kamera megy végig ugyanott, meg szövettani mintavétel, ami meg a végbélen keresztül történik, és majd visszasírod a hétköznapi vizsgálatot, ha odajutsz...

Ezeknek s legtöbbjétől találsz online anyagot is, oktatófilmeket, stb, ha részletesebben érdekel. Sőt, még az operációkról is megtudhatsz bármit, ha már ott tartunk. Röviden: mint egy küret, csak éppen a pöcsödön át.
Jól hangzik, nem? Hát nem, de legalább igaz.

Gondold végig, és rá fogsz jönni, hogy ebből még mindig az a kétperces vizsgálat a legkevésbé problémás, amivel esetleg meg lehet előzni, hogy a többivel is megismerkedj.
Bár a tapasztalat állítólag bővíti az ismereteket, tágítja a horizontot, és bölcsebbé tesz, stb. ;)

tonyk 2020.11.06. 11:48:15

42 éves leszek. Egyszer voltam életemben urológusnál, jó 10 évvel ezelőtt vesekő miatt. Akkor komplett ellenőrzést kaptam, ha már arra jár. Igen, megvolt a prosztata vizsgálat is.
Komolyan nem értem mi a fenétől kell ennyire befosni? Semmi, de semmi extra. Nem fáj, még kellemetlennek sem mondanám. (A helyzet nyilván nem olyan mintha otthon elnyalnál egy fagyit.) Fél perc sincs. Életet menthet. A többi csak bullshitelés.

Shirkan 2020.11.06. 12:23:38

Ultrahang + PSA vérkép; ezzel kikerülhető a manuális vizsgálat. Elvileg.
Bizony én is évente megyek komplett vizsgálatra.
Ahogy Tinman írta: "Ez a vizsgálat egy nulla, egy semmi egy kolonoszkópiához, vagy a gyomortükrözéshez képest."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.11.06. 12:56:16

Normális férfi nem engedni, hogy idegen a seggébe nyúljon, ennyi az egész. A kisember férfi undorodik az ilyen homokszagú dolgoktól.

nordea 2020.11.06. 13:12:33

Tinman, Kovlov, tonyk:

Fájdalmas? - Valószínűleg ki lehet bírni.
Sokáig tart? - Állítólag nem.

Szóval, nem erről van szó... Ez elvi kérdés. Nem hozom magam ilyen elcseszettül megalázó, megszégyenítő helyzetbe. Mit kell ezen egy felnőtt férfinek magyarázni...?
Azt sem viselném el, hogy egyáltalán az urológián lásson bárki is. Vagy bekerüljön az eü életutamba egy ilyen vizsgálat.

nordea 2020.11.06. 13:15:05

Fősulis cimborám átesett egy ilyen procedúrán; hát, olyan horror vizsgálatokról mesélt, hogy azt mondtam, inkább lőjenek le, de ezt nem...

inkábbkeddenvásárolj 2020.11.06. 13:15:07

Az összes ostoba homofób kreténnek csakszólok, hogy vannak urológus NŐK is. B+++++

nordea 2020.11.06. 13:19:23

@inkábbkeddenvásárolj:

Ez nem homofóbia, hanem önbecsülés kérdése... Nőhöz meg pláne nem. Felnőtt férfiként ott pucsítasz egy vadidegen előtt... hát tudod, nem egyforma a felfogásunk. Elfogadom, hogy van, akinek ez nem gond, de a többség szerintem nem ilyen trendi.

inebhedj - szerintem 2020.11.06. 13:23:33

Szóval ha jól értem az érveket: aki idegenkedik pl. a prosztatavizsgálattól, az homofób?

És ha csak erős a társadalmi felelősségvállalás iránti hajlama? Miért terhelné az amúgy is lerabolt TB-kasszát, a járványveszély miatt az elkövetkező 25-50 évben elérhetetlenül túlzsúfolt egészségügyi ellátó rendszert, valamint a fiatalabb generációk pénztárcáját, stb az eltartásával, ápolgatásával, nyugdíjával?

BlackWhite 2020.11.06. 13:33:57

Nos mint tapasztalt meleg férfi elmondanám, hogy még a 150 cm és 45 kilós férfiaknak se fájdalmas ha az ember az ujját teljesen felnyomta.
Nemhogy a nagyobb darab embereknek.
Az pedig hogy kellemetlen lenne? Nos elég sok férfi kéri meg akár a barátnőjét hogy új jazz a mért bizony az is egy ha nem a legnagyobb erőgép zóna. Persze az ember nem ezért megy a rendelőbe, ráadásul nem is olyan (voltam már) de hogy kellemetlen lenne. Ez kb olyan leírás minta ezt írnám, Sok ember nem meg megenni egy almát mert esetleg az íze kellemetlen lenn.
Így talán már érthetőbb a baromság a a cikknek.
Erről ennyit. Tapasztalatokat kb 70 férfi után merem leírni és egy prosztata vizsgálat után.

BlackWhite 2020.11.06. 13:39:02

Jav verzió:
13:33:57
Nos mint tapasztalt meleg férfi elmondanám, hogy még a 150 cm és 45 kilós férfiaknak se fájdalmas ha az ember az ujját teljesen felnyomta.
Nemhogy a nagyobb darab embereknek.
Az pedig hogy kellemetlen lenne? Nos elég sok férfi kéri meg akár a barátnőjét hogy újjazza meg mért bizony az is egy ha nem a legnagyobb erogén zóna. Persze az ember nem ezért megy a rendelőbe, ráadásul nem is olyan (voltam már). De hogy kellemetlen lenne? Ez kb olyan leírás minta ezt írnám, “Sok ember nem mer megenni egy almát mert esetleg az íze kellemetlen lehet...”
Így talán már érthetőbb a baromsága a cikknek.
Erről ennyit. Tapasztalatomat kb 70 férfi után merem leírni és egy prosztata vizsgálat után.
Egyébként nem kell szégyenkezni ha valaki a mérete miatt bújkál. Sok 8-10 centissel és mégtöbb 18-20 cm essék találkoztam. Így jön ki a 13,5 cm átlag. De azért a 15-16 cm alatt már kicsinek számított.
A visgálat meg kb 30 mp. És nem érezni semmit sem. Nem is fáj, még egy szűznek sem.
Akinek gondja van azzal hogy ott megvizsgálják, hát keressen fel egy pszichiáter...

n3spr3ss0 2020.11.06. 13:40:19

@nordea: Ne is menj, majd megtudod milyen jó lesz később.

n3spr3ss0 2020.11.06. 13:42:13

@Billy Hill: A pelenka, vagy az állandó katéter biztosan jobb lesz.Egészségedre.

Tinman 2020.11.06. 14:01:01

@nordea: Olyan hülyeségeket írsz, hogy komolyan agyhúgykövet kapok menten!

"Nem hozom magam ilyen elcseszettül megalázó, megszégyenítő helyzetbe."

Kezdjük azzal, hogy ez nem megalázó helyzet! Annak aki ezt végzi rajtad, annak ez olyan rutin, mint neked kezet mosni! Ha a kézmosás megalázó, akkor igazad van, ez is az!

"Mit kell ezen egy felnőtt férfinek magyarázni...?"

Ez egy igen jó kérdés! Mit kell azon magyarázni, hogy egy felnőtt férfinek az élete, életminősége múlik drasztikusan azon, hogy 2 perc kellemetlenséget bevállal, cserébe egy nyugodtabb, szebb életért?

"Azt sem viselném el, hogy egyáltalán az urológián lásson bárki is."

Gondolom a barátnőddel is csak sötétben szexelsz. -.-

"Vagy bekerüljön az eü életutamba egy ilyen vizsgálat. "

Igen, hiszen ez olyan, mint ha nemi erőszakot követnél el egy gyereken. Ennek bizony nyoma van, innentől meg vagy bélyegezve! JA NEM!!! QRVÁRA NEM!

Tinman 2020.11.06. 14:03:46

@inebhedj - szerintem:

"Miért terhelné az amúgy is lerabolt TB-kasszát"

EZZEL???? Ez egy pár 1000 Ft-os vizsgálat a TB kasszára, de amikor áttétes vagy és próbálnak 1 éven keresztül megmenteni az már milliós tétel!!! Mi a tökömről beszéltek?

Mitya Ivanov 2020.11.06. 14:12:12

39 évesen kellett egy ilyen vizsgálaton átesnem, és életem legkellemetlenebb élménye volt. Maga a vizsgálat elviselhető, de a tapintás után valamilyen folyadék ürült a péniszemből (nem vizelet, és nem volt erekcióm, nem vagyok meleg)
AZ orvos azt mondta, hogy dülmirigy váladék lehet és elküldött további vizsgálatokra, hogy nincs e gyulladás. Nem volt.
Ez kb 6 éve volt, azóta nem voltam ilyen vizsgálaton

inebhedj - szerintem 2020.11.06. 14:18:04

@Tinman:

Ez az vizsgálat jó pár ezer Ft teher.

Ha találnak valamit, akkor nekiállnak megoldani, ami szintén teher.

Ha nem sikerül megoldani, még inkább teher.

(Ez utóbbi kettő lesz az amit írtál: áttétes vagy és próbálnak 1 éven keresztül megmenteni az már milliós tétel - ez ugye vizsgálat nélkül nincs.)

Ha sikerül megoldani, akkor tovább él a szerencsétlen, tehát még több terhet eredményez a léte (nyugdíj, gyógyszer, kórházi ellátás, orvos, család).

Ha ezt az egész az elejétől kimarad, akkor semmi teher.

Erről beszélünk.

Tinman 2020.11.06. 14:20:34

@Mitya Ivanov: 39 évesen te egy nagyon szerencsés ember vagy, hogy ez volt életed legkellemetlenebb élménye. Talán itt a válasz mindenre: A katonaság nélkül a mai fiatalok/középkorú férfiak konkrétan beszari fostos kislányok lettek. Nem baj... legalább ezek majd nem háborúznak egymással talán, hanem Messengeren lerendezik a cicaharcokat.

Azon a biosz tudásodon azért lenne mit csiszolni és akkor nem lett volna zavar az erő(d)ben.

Mitya Ivanov 2020.11.06. 14:23:28

@Tinman: konkrétan mi a probléma azzal, amit írtam?
örülnék, hogy ha kifejtenéd, hogy a biosz tudásomat miért kellene csiszolni?

Tinman 2020.11.06. 14:25:50

@inebhedj - szerintem:

Prevenció. Kis anyagi/energia befektetéssel egy nagyobb anyagi/energia befektetés, vagy fatális eredmény elkerülése! Most az komoly, hogy felnőtt férfiaknak ezt így el kell magyarázni???

Figyi... ha találnak valamit, akkor NEM kötelező megoldani, nem lesz teher! Odaállsz a doki elé és közlöd, hogy itt a vége, el se kezdjék, te mész meghalni a pusztába. A TB befizetők pedig köszönik szépen.

Emberi életekről van szó... mondjuk lehet, hogy éppen a tiédről. Ennyire semmit se ér ez neked, hogy pár ezer forinton szarakodunk itt? Fizetek én is TB-t cirka 2+ évtizede és bármily meglepő örülök neki, hogy az ÉN TB-bmből esetleg a TE vizsgálatodra költ az E.Ü.
Miért? Mert asszem' ember vagyok, nem egy kibaxott droid! És nem, nem akarom, hogy áttétes rákban meghalj, pedig azt se tudom ki vagy! Érted már?

Tinman 2020.11.06. 14:28:40

@Mitya Ivanov:

"de a tapintás után valamilyen folyadék ürült a péniszemből (nem vizelet, és nem volt erekcióm, nem vagyok meleg)"

Ergo nem tudtad, hogy az milyen folyadék... Nem késő még belelapozni azokba a nehéz könyvekbe.

Az meg, hogy kiemeled, hogy nem vagy meleg nonszensz! Fogjátok már fel, hogy ennek SEMMI köze a szexualitáshoz és mérget vehetsz rá, hogy egyetlen melegnek se fog attól erekciója lenni, hogy az urológus megvizsgálja! Atyaég gyerekek! Aztán csodálkozunk miért hal meg ebben ennyi férfi!

(Mondom ezt hetero apaként... nem mintha bárkit is érdekelne, hogy mikor és hová dugtam.)

Mitya Ivanov 2020.11.06. 14:35:33

@Tinman:
úgy mentem a vizsgálatra, hogy benyúlnak, kitapintják, és kb ennyi az egész. Ehhez képest benyúltak, kitapintották, majd jött a kellemetlen meglepetés elöl. Igen, ilyenkor az ember amellett hogy meglepődik, kellemetlenül érzi magát. Idegen orvos, rendelő stb.
Hogy a biosztudásomat miért kellene felfrissíteni, továbbra sem értem. Tudom, hogy a prosztata váladékot termel, azt is tudom, hogy ez mire való. Azt nem értem és akkor sem értettem, hogy akkor és ott miért ürült bármi is.

nordea 2020.11.06. 14:36:54

@Tinman:

Hogy megalázó, az nem vita kérdése. Nem ragozom tovább. Az, hogy Neked tök mindegy, hogy a szemedet nézi meg a szemész, vagy bepucsítva kitárt farpofákkal vársz a sorsodra, nos, az a Te dolgod. De az legyen már a normális.

barátnő/szex:
Ne keverjük ide. Minden más szempontból nyitott, liberális szemléletű vagyok (szexben is) de azért megint csak ne legyen már ugyan az egy barátnő érintése és egy urológusé. Ez legalább akkora agyrém...

az életminőség dologban igazad lehet

urológusnál továbbra sem szeretnék előfordulni - a szégyen megölne, ha az ismerőseim megtudnák. (az eü életutam le van tiltva) mondjuk orvosnál sem jártam vagy 25 éve.

nordea 2020.11.06. 14:38:35

Ezen a hétem amúgy ez a 3. ilyen blog/cikk. Nem tudom, ki nyomatja a témát ennyire. És miért. Totál magánügy.

nordea 2020.11.06. 14:48:05

A cím pedig marhaság, mert nem retteg senki, egyszerűen nem megy el.

inebhedj - szerintem 2020.11.06. 15:09:09

@Tinman:

Nem igazán értem.

Ugye az alapvetés az volt, hogy aki nem akar prosztata vizsgálatot, az homofób.

Erre írtam, hogy az korántsem biztos, hogy _csak_ a homofóbok nem járnak pl. prosztatavizsgálatra: egészen egyszerűen az adott "felnőtt ember" el tudja dönteni, hogy ő akarja-e, hogy kezeljék, illetve megvizsgálják, ami alapján eldöntik, hogy kezelendő - vagy nem akarja (mert pl. nem gondolja, hogy saját / rokonai / ismerősei / vadidegen életéből, idejéből, pénzéből bármennyit is fecséreljenek az ő egészségére). Ettől azonban aligha lesz valaki homofób, ha már muszáj minden mögé küldetéstudatot pakolni (mint amikor valaki nem szereti húst, és ezért a világ másik feléről idehordott növénnyel, továbbá tűzzel-trashel harcol a Föld megmentéséért az húszabáló állatgyilkosok ellen, ahelyett, hogy simán csak nem enne abból, amit nem szeret), akkor bizony simán ráaggatható, hogy erős hajlama van a társadalmi felelősségvállalást forszírozni (hiszen ha nem élsz sokáig, olcsóbb vagy, mint ha sokáig élsz, bármennyit is előzöl meg).

Erre most ki vagy borulva, hogy menjek el orvoshoz, mert az segít megelőzni valamit, amit egyébként szerinted is jogom van eldönteni, hogy meg akarok-e előzni...

Szóval elvesztettem a fonalat...

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2020.11.06. 16:02:10

@BlackWhite: hát ne haragudj, h ilyet kérdezek, de 70-en különböző ember dugott meg eddig??

De nagyot tud lökni az úr az ajtón 2020.11.06. 16:06:25

hát rég röhögtem ekkorákat, mint azokon, akik azért nem mennek el egy ilyen vizsgálatra, mert - szerintük - buzis. köszi, bearanyoztátok a napomat.

nekem is volt már, inkább röhögök az egészen. "Nővérke adjon egy kesztyűt! ... Ne azt, hanem a vastagabbat" :DD ennyi maradt meg az egészből. a doki egy szívtelen droid módjára csinálta, de nekem erre volt akkor szükségem, nem esett volna jól ha elkezdenek tutujgatni

Sir Gombóc 2020.11.06. 16:16:31

@nordea: Pedig te is rettegsz, ez tisztán kolvasható a hozzászólásaidból.
Kellemetlen egy ilyen vizsgálat, de nem megalázó, csak az agyhalottaknak.

N48 2020.11.06. 17:13:36

@rinoceros:
Csak arra kell nagyon figyelni, hogy cserél-e a kettő között gumikesztyűt :D

a nagy hohohorgász 2020.11.06. 17:15:40

@Tinman: @BlackWhite: nos kedves meleg emberke, akkor a kedves nők miért nem szeretik a nőgyógyászat és a megeroszakolast??? Azért azt te is belathatod hogy nem mindegy ki basz seggbe és hol ! A kis langyi barátod otthon. Vagy lakatos Karcsi a csillagban.

nordea 2020.11.06. 17:27:21

@Sir Gombóc:
Nem, nem rettegek, egyszerűen ignorálom. Nem félelemből, hanem önbecsülésből kifolyólag.

dezsoke007 2020.11.06. 19:24:42

Komolyan nem értem, hogy egy gondolkodó ember önbecsülés / büszkeség miatt nem megy el egy ilyen vizsgálatra.
A szeretteid szemébe bele tudsz majd nézni, ha a faszkodásod miatt visszafordíthatatlan betegséged lesz?
Dunakeszin a rendelőben a kardiológia mellett van az urológia. Én EKG-ra vártam, és magamban mosolyogtam az urológiára váró sok 60+-os úron. De most be kell látnom, hogy ők hősök voltak a vizsgálattól vonakodókhoz képest. Ne legyetek ilyen önsorsrontók!

MEDVE1978 2020.11.06. 20:42:39

@nordea: Mi a fenétől megalázó?

Huszonévesen volt nagyon durva herefájdalmam, valószínűleg mellékheregyulladástól vagy valami urológiai gyulladástól. Egy hetvenéves doktornénihez kerültem. A vizsgálat része, hogy belenyulnak a seggedbe. Úgy voltam vele, hogy inkább a nagyi, mint szőrös kezű Bélabá, legalábbis ő nő. Utána sajnos nyugdíjba ment a doktornő (már meghalt szegény) és amikor 10 évvel később hasonló problémám volt, már férfi fogadott. Kellemetlen, ez van, de ha valaki beteg és ez a gyógyulást jelenti, akkor meg kell lépni.
Ezt a megalázót egyáltalán nem értem. Oké, a seggedbe nyúl, de nem azért, mert "szexuálisan közeledni" akar hozzád vagy meg akarna "erőszakolni", hanem azért, hogy meggyógyítson. Legutóbb a heréimet is megtapogatta, fú.
Akkor téged a vérvételnél is megaláznak, mert a testedet megsértik egy tűvel?

Nekem volt sokkal durvább is, szeptemberben gyomor- és vastagbéltükröztek, szerencsére altatásban. De egy pillanatig sem azon gondolkodtam, hogy fú, milyen megalázó, hogy két nővér meg a doki majd egy csövet dug fel a seggembe. Cserébe tudom, hogy az az alrendszer egyelőre rendben van, míg apám majdnem belehalt a vastagbélrákba.
Szóval hülyeség ebből büszkeségi / szégyellőségi kérdést csinálni.
Ha családod van, esetleg szülő vagy, a gyerekeidnek is tartozol annyival, hogy szeretet és biztonságot, amíg kicsik megélhetést adsz nekik, amíg csak lehet.

A másik, hogy ha tényleg nem tudod erre rávenni magadat és kellene, akkor menj el magánba és kérj egy hasi ultrahangot. Van egy ultrahangos orvos családi ismerősünk, aki ismeri a piacon lévő ultrahangokat. Az újabb típusok már az alhasadtól "lelátnak" a prosztatáig és meg tudják mondani, hogy megnagyobbodott-e, illetve homogén szerkezetű-e. Ha emellé még hormonteszt is van, akkor elég valószínű, hogy nincs probléma (persze a normál szűrést még így sem helyettesíti).

morph on deer 2020.11.06. 22:10:44

@inebhedj - szerintem:
“ szerinted is jogom van eldönteni, hogy meg akarok-e előzni...”

A jogodat senki sem vitatja, csak az indokoddal és az érveléseddel van gond.

Gondolom fogorvoshoz azért el mersz menni ellenőrzésre, nem? És hagyod, hogy vadidegen emberek turkáljanak a szádban, tegyenek ezt-azt, stb. Az nem kellemetlen, nem szégyen, azzal semmi gond?

Ha egészséges vagy, akkor a prosztata-vizsgálat sem fáj. Egyébként meg, ha jobban belegondolsz, akkor ha valakinek, akkor az orvosnak lehet inkább kellemetlen az alvégen turkálni, nem gondolod?
Én legalább is nem tudom elképzelni, hogy hajlandó lennék erre a melóra, és random seggekkel kössék röpke ismeretséget, gumikesztyű ide vagy oda...
(Ennél már csak a proktológus lehet “szebb” szakma.)

Egy biztos, nincs mitől tartanod, sőt!
Ha törődsz az egészséged karbantartásával “ott” is, az csak azt bizonyítja, hogy nem csak a jó szerencsére bízod, hogy működőképes állapotban maradjon a szerszám ameddig csak használni szeretnéd, hanem teszel is érte.
:)

morph on deer 2020.11.06. 22:19:26

@MEDVE1978:
Egyetértünk: bármikor inkább nő legyen az orvos, aki kezet emel rám, szerintem is.
Nekem is az a természetes.
Bár engem már szabtak-varrtak, fűrészeltek, csavaroztak, sőt, még robot is operált, szóval kevés dolog zavar, de ha lehet, inkább női kezek legyenek, legalább is míg ébren vagyok.:)

horex · http://horex.uw.hu/ 2020.11.06. 22:54:39

Blogíró tudja mi a szövetminta vétel prosztatábol?
Majd ha átesik rajta akkor blogolja hogy "pár másodperc, + félnek a férfiak"
daganatok.hu/prosztatarak/a-prosztatarak-diagnosztizalasanak-eszkozei-es-lepesei

morcos68 2020.11.06. 23:04:10

@horex:
Inkább haljak meg 5-7 évvel korábban fájdalommentesen (infarktus, baleset, bármi), minthogy ezeket meg kelljen tapasztalnom.

morcos68 2020.11.06. 23:06:29

@morph on deer:
Én a fogorvost (meg úgy általában minden orvost) kerülök nagy ívben. De ráéreztél, a fogorvos is fekete listás. No, az mondjuk a fájdalom miatt, nem azért, mert megalázó..

n3spr3ss0 2020.11.07. 07:38:13

@Shirkan: 4 havonta megyek vizsgálatra, előzőleg volt gond, a legutóbbi PSA 0.85@Flowey: Pl. lehetne ráolvasással is vizsgálni.

n3spr3ss0 2020.11.07. 07:40:00

@n3spr3ss0: A második mondat nem ide szólt.

Utó Pista 2020.11.07. 10:55:46

Ha a seggben turkálásnál valamit kitapint az orvos, akkor már game over.

a távoli rokon 2020.11.07. 11:32:26

21. század van, HÉLÓ! Nem lehet ezt neten keresztül intézni? Vagy nem lehetne felküldeni az ember valagába egy nanorobotot? Az mégsem olyan személyes:D
Nem nagy kaland, voltam párszor. Egy fogtömés sokkal rosszabb, ha már...;)

lutria 2020.11.07. 11:59:03

Természetesen ebben a cikkben sem írták le hogy pontosan mit is csinál az orvos (ha már anatómia blog...) azon kívül amit mindenki tud hogy "feldugja az ujját",de az orvos elvárná hogy felhomályosítva érkezzen a páciens és minimális eligazítás után minden szorongás nélkül feküdjön az oldalára/hasra és lazítson stb.és várja behatolást akármilyen rövid ideig is tart majd....
Az írónak volt már ilyen vizsgálata vagy csak összeollózta valahonnan?
Ja,és természetesen a rémhírek terjesztése azoktól akik a 80'-as évekig voltak katonák és a sorozáson minden "előjáték" nélkül megkapták a parancsot hogy hajoljon előre és húzza szét a farpofákat stb.aki ilyeneket hallott az valszeg nem nagy lelkesedéssel fog ilyen vizsgálatra menni bármilyen jó híre és puha keze is van az SZTK urológusának.

a nagy hohohorgász 2020.11.07. 13:33:22

Aki volt már urológiai vizsgálaton az tudja hogy a világ egyik legnagyobb örömét az adja hogy: uram a prosztataja megfelelő méretű és állagú. Felhuzhatja a nadrágot:)

a nagy hohohorgász 2020.11.07. 13:35:21

@a nagy hohohorgász: ja és közben a hereid sírva konyorognek vissza a hasadba.... ez az igazi élmény, a többire ott van a Eurócard Mastercard

a nagy hohohorgász 2020.11.07. 13:37:05

@a nagy hohohorgász: ja és bármennyire sietnel felhuzni a gatyad a vazelint töröld le rendesen. Kínos pillanatokat tud okozni az még:)

inebhedj - szerintem 2021.02.25. 12:36:57

@morph on deer:

Sem.

Ami azt illeti, fodrászhoz sem.

De egyébként már túl van azon az időn amúgy is a "szerszám" (milyen szerszámról beszélünk mellesleg?), amíg használni szerettem volna bármit is.

De akárhogy is, kénytelen vagyok meghajlani a többség álláspontja előtt, aki nem megy prosztatavizsgálatra, eszerint mind homofób b*zi.

Nekem meg gondom van az érvelésemmel, gondolom el kéne mennem érvelés vizsgálatra is lassan.
süti beállítások módosítása