Útikalauz anatómiába

Időben és őszintén: első látogatás a nőgyógyásznál

2020.10.28. 04:51

Az első nőgyógyászati vizsgálat általában akkor esedékes, ha a tinédzser szexuálisan aktívvá válik, vagy ha nőgyógyászati jellegű panaszai vannak. De panaszmentesen is érdemes 18 éves korban ellátogatni egy kivizsgálásra, hiszen egy nőgyógyász számos olyan információval szolgálhat, ami segít megérteni saját testünk működését, így lefektetve a női egészségtudatosság alapjait.

utikalauz-nogyogyasz-01.jpg

Egyedül vagy szülővel?

Nem lehet erre a kérdésre mindenkire érvényes választ adni. Természetesen függ a tinédzser személyiségétől, amit mind a szülőnek, mind az orvosnak figyelembe kell vennie. Van, aki igényli a szülő jelenlétét, van, akit ez zavar. Kiskorúaknál is előfordul, hogy az orvossal négyszemközt jobban megnyílnak. Van, aki mindvégig igényli a szülő jelenlétét. Van, aki csak a beszélgetés alatt, de a vizsgálat idejére megkéri a szülőt, hogy ne legyen jelen a vizsgáló helyiségben. A vizsgálat, konzultáció végén minden esetben, hármasban a szülővel szükséges megbeszélni a problémákat, teendőket.

Otthoni felkészülés

Célszerű, ha már otthon összeírják a felmerült problémákat, kérdéseket. A menzesznaptár – akár papíron, akár applikációban – fontos információkat tartalmaz, ne maradjon otthon. A családban előforduló örökletes betegségeket célszerű összegyűjteni – pl. trombózis, emlődaganat, petefészekdaganat, cukorbetegség, felszívódási zavarok, pajzsmirigybetegség stb. Az eddig lezajlott bármilyen betegségről, műtétről is tudnia kell a nőgyógyász szakorvosnak. Fontos az esetleges gyógyszerérzékenység ismerete is.

Öltözködés

Ha az időjárás megengedi célszerű szoknyában, ruhában érkezni. Amennyiben nadrágot szívesebben visel a páciens, hosszú pólót vegyen fel hozzá. A kezeslábas nem praktikus, hiszen így teljesen meztelenül kell lenni a vizsgálat alatt. Olyan lábbelit viseljen, amiből könnyű kibújni ill. könnyű visszavenni, nem praktikus pl. a magasszárú fűzős bakancs.

A vizsgálat menete

Nőgyógyászati vizsgálat előtt ki kell üríteni a húgyhólyagot.

A vizsgálat felöltözve, beszélgetéssel kezdődik. Kikérdezik a családban és a páciensnél előfordult betegségeket, gyógyszerérzékenységet. Tájékozódnak az esetleges jelenlegi panaszokról, az utolsó menzesz idejéről, amennyiben van nemi élet, a fogamzásgátlás módjáról. Mindvégig igen lényeges az őszinteség. Ez nélkülözhetetlen magához a vizsgálathoz is, hiszen technikailag más módszert kell választani szüzesség esetén, ill. abban az estben, ha már volt közösülés. Nincs rossz kérdés, és bátran lehet mindenről beszélni! A magyar nyelvben sok szó használható az intimszféra kifejezésére, használhatja bármelyiket.

Ezt követi a vizsgálat, aminek menetét részletesen ismertetik. A vizsgálatot bármikor visszautasíthatja a páciens.
Ezután kell levetkőzni, majd a vizsgáló ágyra felfeküdni. Ne szégyellje magát, hiszen orvosnál van – legyen az orvos akár nő, akár férfi. Nagyon fontos, hogy ellazítsa magát a vizsgálat alatt, mert így teljesen fájdalommentes mind a kétkezes, mind az ultrahangvizsgálat. Azoknál, akik már éltek nemi életet, kétkezes vizsgálatot végzünk: az orvos egyik keze egy vagy két ujját a hüvelybe vezeti, másik kezével a hasat tapintja. Az ultrahangvizsgálat egy hüvelybe vezetett keskeny eszközzel történik. Szűz lányok esetében hüvelyi vizsgálat nem végezhető, az ultrahang vizsgálat a hason át történik, ezért a vizsgálat előtt egy órával szükséges egy liter folyadékot inni. Bizonyos esetekben az orvos az emlőket is ellenőrzi, például emlőben tapintott eltérés esetén.

utikalauz-nogyogyasz-02.jpg 

Hány éves kortól, és kiknek javasolt nőgyógyászhoz fordulni?

Az első menzeszre általában 14 és 16 éves kor között kerül sor. Belső vizsgálatokra csak akkor van szükség, amikor a tinédzser szexuálisan aktívvá válik. Panaszmentesen is érdemes 18 éves korban elmenni egy vizsgálatra. Sokan nem vezetnek pl. menzesznaptárt, ennek fontosságát és módjait is elmondják. A fogamzásgátlásról is szükséges – legjobb esetben előre – beszélgetni, a téves információk ugyanis nem kívánatos terhességhez vezetnek. A higiéniával kapcsolatban szintén sok téves elképzelés kering, sok kellemetlenséget lehet megelőzni a helyes tisztálkodással, megfelelő fehérnemű kiválasztásával.

Panasz esetén életkortól függetlenül minél hamarabb javasolt orvos felkeresése. Az öngyógyítás nem szokott eredményre vezetni! Amennyiben folyást észlel, foltot a fehérneműn, minél hamarabb menjen nőgyógyászhoz. A menzesz általában 4 hetenként jelentkezik – ha nem is napra pontosan –, ettől eltérő esetben menzesznaptárral keressen fel nőgyógyászt. Az emlőben tapintott csomó esetén szintén nőgyógyászati vizsgálat szükséges.

A cikk a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása