Útikalauz anatómiába

Ezért fontos a D-vitamin

2019.11.19. 15:57

Az emberi szervezet számos funkciójához nélkülözhetetlen a D-vitamin, hiánya súlyos következményeket okozhat, megbetegedésekkel járhat. A D-vitamin nagy része a bőrünkben termelődik napfény hatására, ezért a fényszegény őszi-téli hónapokban a pótlására is szükség lehet.

ezert_fontos_a_d-vitamin.jpg

A D-vitamin (kalciferol) a zsíroldékony vitaminok közé tartozik, így a szervezetben a fel nem használt felesleg elraktározódik. Több, mint egy jó hatású nyomelem, vitamin: széleskörű élettani hatásmechanizmusa miatt inkább sorolható a hormonszerű előanyagok közé. Jelentős szerepe van a kalcium- és a foszfát bélből való felszívódásában, az ásványi anyagoknak a csontokba épülésében, vagyis a csontképződésben.

Ezen kívül a D-vitamin megfelelő szintje erősíti az immunrendszert, segíti az egészség megőrzését, bizonyos fokig véd egyes krónikus betegségek (például a kettes típusú diabétesz, az autoimmun, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek) és a fertőzések, a gyulladásos folyamatok kialakulásától is.

Honnan kerül a szervezetünkbe a D-vitamin?

A szükséges D-vitamint részben élelmiszerek tartalmazzák (például tejtermékek, sajtfélék, tojás, belsőségek, marhahús és tengeri halak, gombák, déligyümölcsök, növényi olajok), így a kiegyensúlyozott táplálkozás útján kerül be a szervezetbe, a többi pedig a bőrben keletkezik, a napfény UV-sugárzásának hatására. Ehhez azonban nem csak hosszas napozás segíthet hozzá, hiszen az év bármelyik részében, akár napi félóra arcot, fedetlenül hagyott végtagokat stb. érő napsütés is elegendő a D-vitamin képződéséhez. A D-vitamin termelődés érdekében sem szabad azonban túlzásba vinni a napozást, már csak azért sem, mert azzal többet árthatunk, mint amennyit a vitaminpótlás segíthet.

ezert_fontos_a_d-vitamin_etelek.jpg

A D-vitamin hiánya számos következménnyel járhat

Ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin szintje, jelentősen fokozódik több betegség kockázata is. Az immunrendszer gyengülése miatt csökken a kórokozókkal szembeni ellenálló-képesség, ezért D-vitaminhiány mellett gyakoribbak a heveny légúti és emésztőrendszeri fertőzések. A más okból (autoimmun folyamatok miatt) kialakuló gyulladásos folyamatok, például az asztma, szisztémás reumatológiai kórképek, és a sclerosis multiplex előfordulása is nő. A krónikus betegségek, így az érrendszeri elváltozások, a keringési zavarok, az agyvérzés, az infarktus és a szívproblémák, a magas vérnyomás betegség veszélye is fokozódik. A fizikai és szellemi teljesítmény, a koncentrálóképesség is romlik, változékony hangulat, pszichés gondok, depresszió alakulhat ki.

Mennyi D-vitaminra van szükség?

A D-vitamin ajánlott napi bevitele laboratóriumi vérvizsgálat részeként ellenőrizhető, az aktuális D-vitamin szinttől függően. A normál D-vitaminszint (egészséges felnőtt ember esetében) 30 ng/ ml, és a hiánya akkor okoz gondot, ha tartósan nem éri el a 15 ng/ml-ot.

Vannak olyan életszakaszok és állapotok, amikor ez a D-vitaminszint nem elegendő. A szervezet D-vitamin szükséglete megnő a gyermekkorban, amikor a növekedés, a csontfejlődés a legintenzívebb, a terhesség és a szoptatás időszakában, bizonyos betegségek esetén, dohányzás és egyéb, a kalciumfelszívódást rontó körülmények esetén és a nők változókora beköszöntével, amikor a csontritkulás kockázata is megnő.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült. 

 



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silverrant 2019.11.20. 14:56:06

Köszönöm! Fantasztikus!
Igy mar biztos tudom hogy messzirol kell elkerulni a Budai egeszsegkozpontot!

Le van maradva a szakértő 20 evvel.

2019.11.20. 15:40:03

Azokban az országokban, ahol a várható élettartam tíz évvel hosszabb, mint Magyarországon, ott a doki 60-80 ng/ml szintet szeretnek látni, és, ha 30ng/ml eredményt kapnak a laborból, azonnal felírnak napi 2000 IU-t.
Az, hogy a 80 évesek adagja napi 5000, az teljesen általános.
Persze, Magyarországon nyugdíj fizetési pánik van, szóval nem cél az emberek életben tartása.
süti beállítások módosítása