Útikalauz anatómiába

Tipikus nyári betegség: a szalmonella

2019.07.30. 16:31

A szalmonellózis tipikus nyári betegség, szinte nem is múlik el nyár anélkül, hogy hírt ne kapnánk heveny gyomor- és bélhurutot, hasmenést kiváltó, a Salmonella-baktériumok által okozott fertőzésről. Mit érdemes tudni róla, hogyan kerülhető el?  

szalmonella.jpg

A salmonellosis a leggyakoribb hasmenéssel járó fertőzés

A kórokozója a Salmonella baktériumcsaládba tartozó Salmonella enterica baktérium, amely a legkülönbözőbb állatok, köztük madarak, hüllők bélcsatornájában élősködik. A fertőzés szájon át, többnyire rosszul tárolt, nem megfelelően hőkezelt, szennyezett élelmiszerrel kerül bele az emberi szervezetbe. Mivel a melegben gyorsabb a baktériumok szaporodása, és a romlandó élelmiszerekben is gyorsabban alakul ki a kórokozók számára megfelelő közeg, így nyáron gyakoribb a szalmonellafertőzés is. Állati eredetű élelmiszerek, elsősorban a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt, könnyen romló tej, tojás, baromfi és halhús közvetítésével kerül a szervezetbe. Szárnyasok ürüléke is hordozhatja, így az ezzel szennyezett tojáshéj, illetve az azt megérintő kéz is indíthat fertőzést. Díszállatként tartott hüllők (kígyók, teknősök) is terjeszthetik.  

A fertőzött személyek úgy is hordozhatják a szalmonella baktériumokat, hogy maguk tünetmentesek maradnak, illetve csak enyhe tüneteik jelentkeznek. A kórokozó a széklettel ürül, ezért fontos a személyes higiénia, a vécézés utáni, illetve ételkészítés, evés előtti alapos kézmosás, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább. Ez az oka annak is, hogy szalmonellafertőzés után csak akkor mehet újra közösségbe a beteg, ha három székletmintája negatívnak bizonyul.

A szalmonella jellemző tünetei

A fertőzés után legfeljebb egy nappal, többnyire már néhány óra elteltével jelentkeznek a tünetek: elesettség, magas láz, hidegrázás, hasi görcsök, fájdalmak, heves, vizes, nyákos hasmenés, hányinger, hányás. A diagnózist székletvizsgálat erősíti meg. A betegség 4-7 napig tart. A jelentős folyadékveszteség, a dehidratáltság okozhat további problémákat, alacsony vérnyomást, keringési zavart, ájulást – ez esetben kórházi kezelésre is szükség lehet. Különösen súlyos fertőzés nyomán – például krónikus betegeknél – a szalmonellózisból vérmérgezés is kialakulhat, ami a szívbelhártyát, az agyhártyát, a mellhártyát és az ízületeket is érintheti. 

Mi a teendő szalmonellafertőzés esetén?

A tünetek (láz, hányás, hasmenés, hasi görcsök) enyhítése mellett a hányás, hasmenés miatt elvesztett folyadék pótlása a legfontosabb. Szövődménymentes esetben a betegség legtöbbször néhány nap alatt otthoni pihenéssel is spontán gyógyul. Kórházi kezelés szükséges viszont, ha kiszáradás veszélye lép fel, vagy ha a fertőzés valami miatt egyébként is legyengült immunrendszerű betegnél jelentkezett. Víz, ásványvíz, hideg tea, gyümölcslé, esetleg sportital pótolhatja leginkább az elvesztett folyadékot és állíthatja helyre a szervezet ionháztartását. Kerülendők viszont a koffein- és alkoholtartalmú, vízhajtó hatású italok, a fűszeres, zsíros ételek ez idő alatt. 

szalmonella_tojas.jpg

5 tipp a szalmonella elkerülésére

1) Nyáron még inkább vigyázni kell a személyes higiéniára, a gyakori kézmosásra, különösen étkezés előtt, vagy állatokkal foglalkozás, kertészkedés után! 

2) Jobb kerülni a nyers vagy nem eléggé hőkezelt (lágy) tojásból készült ételeket, majonézes salátákat, hacsak nem tökéletesen megbízható helyen készültek. 

3) Házi, termelői (pasztörizálatlan) tejet csak forralás után fogyasszon! 

4) A kórokozók nagy része az alapos sütés, főzés során elpusztul. Veszélyt jelenthet viszont az előkészítés folyamata is: a fagyasztás után felengedett húsból szivárgó húslé, az azzal szennyezett mosogatószivacs, a hús után nyersen fogyasztott ételek (például salátába való zöldségek) aprítására használt vágódeszka könnyen közvetítheti a szalmonellafertőzést. Ezért a húsfélék és a nyers ételek előkészítését elkülönítve, köztük alapos kézmosás és a munkafelület letisztítása után ajánlatos végezni.

5) Kánikulában még gondosabban figyeljen az élelmiszerek minőségére, szavatossági idejére, megfelelő hűtésére, tárolására!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása