Útikalauz anatómiába

Tények és tévhitek a balkezesekről

2019.05.21. 11:54

Meglepően sokan vannak, hiszen a Föld népességének körülbelül 8-10 százaléka balkezes. Mégis keveset tudunk róluk, és a mai napig rengeteg tévhit terjed azokról, akik a többséggel ellentétben nem a jobb kezüket használják elsődlegesen. Miért lesz valakiből balkezes? Igaz, hogy a balkezes gyerekek rosszabb tanulók? Bizonyos sportágakban tényleg verhetetlen előnyük van? Valóban sokkal több közöttük a kreatív elme, mint a jobbkezesek között? Utánajártunk a balkezeseket övező tényeknek és tévhiteknek.

94779779_s.jpg

Az emberek döntő többsége elsősorban a jobb kezét használja akkor, ha valamilyen összetettebb, ügyességet igénylő tevékenységet végez, például ír, rajzol, vág, fésülködik vagy fogat mos. A társadalom 8-10 százaléka viszont a bal kezét használja dominánsabban, mert ezzel a kézzel ügyesebbek. Ezt nevezik balkezességnek. 

A balkezesség kialalukásának okai

A balkezesség körüli egyik legnagyobb rejtély, hogy miért alakul ki, miért lesz valaki balkezes. Egyértelmű magyarázat a mai napig nincs rá. Azt tudjuk, hogy a genetikának van szerepe a balkezesség kialakulásában, de közel sem annyi, mint más öröklött tulajdonságok, például a testmagasság esetén. Tény, hogy vannak családok, ahol többen balkezesek, mint az átlag, tehát beszélhetünk valamilyen öröklődésről. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha mindkét szülő balkezes, akkor is csak körülbelül negyven százalék az esélye annak, hogy a gyerekük is balkezes lesz. Ahogy az is tény, hogy egypetéjű ikrek esetében is előfordul, hogy az egyikük bal-, a másik meg jobbkezes lesz.

Azt is tudjuk, hogy a terhesség alakulása is befolyásolja a balkezességet. Azok az anyák, akik a várandósságuk idején depresszióval küzdöttek, vagy valamilyen nagy stressz érte őket, nagyobb eséllyel szültek balkezes gyerekeket. Azok a nők is nagyobb arányban szültek balkezes utódokat, akik viszonylag későn, negyvenéves koruk után estek teherbe. Ezzel ellentétben azok, akik korán, már a húszas éveikben szültek, szinte alig hoztak világra balkezes gyerekeket. Összefüggést találtak a gyerekek születési súlya és a balkezesség között is. Az alacsony súllyal született babák között nagyobb arányban voltak balkezesek, mint a normál súllyal világra jött gyerekek között.

1716.jpg

Tények, féligazságok és mítoszok a balkezesekről

1) A balkezesek rosszabb tanulók az iskolában

Ez a feltevés részben igaz. Valóban vannak olyan vizsgálatok, melyek megerősítették, hogy a balkezeseknek nehezebben megy az iskola. Egy 2009-es ausztrál kutatás például a 11 éves és fiatalabb gyerekeket vizsgálva arra jutott, hogy a balkezes gyerekek számos területen rosszabbul teljesítettek. Gyengébb volt a szókincsük, nehezebben olvastak és írtak, rosszabbul számoltak, és ügyetlenebbek voltak, mint jobbkezes társaik. Egy 2010-es kutatás szerint a balkezes tanulók között nagyobb arányban fordul elő diszlexia és figyelemzavar. 

Ugyanakkor az igazsághoz tartozik, hogy az iskolák a mai napig nem figyelnek igazán a balkezes gyerekek eltérő igényeire. Így rosszabb eredményeik mögött nem okvetlenül az áll, hogy rosszabb képességeik vannak, mint a jobbkezes gyerekeknek, hanem inkább az, hogy sok technikai nehézséggel kell szembenézniük. Az iskolák ugyanis alapvetően a jobbkezes gyerekek oktatására rendezkedtek be.

2) Bizonyos sportágakban óriási előnyük van

Széles körben elterjedt, és igaznak bizonyuló nézet, hogy a balkezesek bizonyos sportágakban nagy előnnyel indulnak. Ilyen például a tenisz, az ökölvívás, a vívás, a pingpong, és a legtöbb labdajáték. A magyarázat egyszerű: az ellenfelek jobbkezesekhez vannak szokva, nagy valószínűséggel maguk is azok, így egy balkezessel játszani mindig szokatlan és nehezebb helyzet számukra. A legismertebb példa a teniszező Rafael Nadal, aki kétkezes, de a teniszben a bal keze az erősebb, ami komoly versenyelőnyt jelent számára.

3) A balkezeseknek nagyobb az esélyük bizonyos betegségekre

Sajnos ebben az állításban is van igazság. Egy brit kutatás szerint vannak olyan betegségek, amelyekre a balkezeseknek nagyobb esélyük van. Ilyenek többek között a mellrák, bizonyos autoimmun betegségek, alvászavarok, bélbetegségek. Mindehhez azonban valószínűleg nem a kézhasználatnak, hanem a balkezesek körében gyakoribb alacsony születési súlynak és az ebből következő gyengébb immunrendszernek van köze. Emellett a balkezeseket gyakrabban érik balesetek, és ők is gyakrabban okoznak balesetet. Nem azért, mert ügyetlenebbek, hanem mert a világ a jobbkezesek igényeinek megfelelően van berendezve.

4) A balkezesek félősebbek és félénkebbek

Több kutatás is megerősítette, hogy a balkezesek félősebbek és félénkebbek. A British Psychology Society meglehetősen bizarr kutatásában a résztvevőknek A bárányok hallgatnak című film egy nyolcperces, nyomasztó részletét kellett megnézniük. Utána megvizsgálták a kísérlet alanyait, hogy mennyire viselték meg őket a látottak. A balkezeseknél nagyobb arányban jelentkeztek a film után a poszttraumatikus stressz szindróma jelei, vagyis őket könnyebb megrémíteni. Emellett félénkebbek is, legalábbis ezt mondják magukról. Az Abertay Univeristy kutatásában a balkezesek közül többen mondták azt, hogy nem mernek belevágni valami újba, mert félnek, hogy hibáznak.

5) A balkezesek kreatívabbak

Bár valóban számos híres művész, író, festő, zenész, színész balkezes, nem bizonyítható egyértelműen, hogy a balkezesek kreatívabbak lennének. Az viszont bebizonyosodott egy, a Journal of American Psychology folyóiratban megjelent kutatás szerint, hogy a balkezesek jobbak abban, hogy egy adott problémára többféle megoldási lehetőséget találjanak. És tulajdonképpen ez is kreatitvitás.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_krampampuli_ 2019.05.22. 12:40:44

Nagyon sok minden csakis a jobbkezesek igényeit figyelembevéve készül.
Vannak dolgok, amelyek viszont furcsa módon nekünk, balkezeseknek kedveznek. Leginkább a nálunk elterjedt, balkormányos autók vezetését tartom egyértelműen balkezes-pártinak. Ugyanis nekünk a fő kezünk az, ami végig a kormányt fogja, az irányjelzőt, fényváltót kezeli, míg a "gyatrább" leginkább csak a sebességváltót kezeli.

G.Tibor 2019.05.22. 12:52:20

Egy bankfiókban ki volt készítve bal oldalon is egy ügyfél toll. Megköszöntem, és megdicsértem őket.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.22. 13:19:49

Feleségem balkezes és ballábas, én jobbkezes és jobblábas. Nagyobbik lányunk jobbkezes és ballábas, kisebbik pedig balkezes és jobblábas. :)

És egy kis líra a végére:

Lecsapta rólam a balt a
Jobbomból kicsúszó balta.
:)

RTB 2019.05.22. 13:52:53

Balkézzel eszem, írok, és fogom a tenisz, vagy a pingpongütőt.
Jobbkézzel dobok, és szerválok teniszben, a számítógéphez az egeret mindkét kézzel képes vagyok használni, boxban normál állású vagyok (azaz jobb kéz hátul )

Az 1-es pontot némileg cáfolnám: nem a balkezesség miatt teljesítenek rosszabbul a balkezes gyerekek, hanem a nem megfelelően kialakult oldaldominancia miatt. Lásd fent az én esetemet. Általános iskolában annyira rossz tanuló voltam, hogy elvittek nevelési tanácsadóba, ott derült ki, hogy nem domináns egyik felem sem, ezért voltak koncentrációs zavaraim.

Szelid sunmalac 2019.05.22. 13:57:41

@Frady Endre: Hat baratom, nem irigyellek. Szerencsere nalunk mindenkinek megvan minden vegtagja.

Szelid sunmalac 2019.05.22. 14:00:24

@RTB: Jobb kezzel fogom az utoket (tollas, asztalitenisz stb.), bal kezzel irok es lovok (tehat a puska a masik oldalon van) egeret jobboldalon hasznalom. A legtobb esetben viszont valoban azert vagyok jobbkezes, mert az eszkozt ugy alakitottak ki es ugy szoktam meg. Erdekes modn bar eredetileg balkezes vagyok, a jobbkezemmel utok eloszor es erosebben.

ProjectMayhem 2019.05.22. 14:11:45

szokás kérdése az egész : én összevissza csinálok mindent

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.05.22. 14:19:41

Egyszer azt hittem, hogy balkezes vagyok, de kiderült, hogy csak a tükör szórakozott velem. :)
Mindenesetre fociban ügyesebb vagyok bal lábbal, mint pl. rajzolásban bal kézzel.

SaturnV 2019.05.22. 16:56:06

Anno az általánosban, (jó negyven éve) az első osztályban, pálcával verte a "tanító néni" a kezemet,mert bal kézzel merészeltem fogni a tollat. Egyik legerősebb emlékem erről az időről... Őszintém remélem,a pokol tüzében vergődik azóta is...

Sajtkukac 2019.05.22. 17:59:13

"A balkezesség körüli egyik legnagyobb rejtély, hogy miért alakul ki, miért lesz valaki balkezes"

Sajtkukac 2019.05.22. 18:03:07

"A balkezesség körüli egyik legnagyobb rejtély, hogy miért alakul ki, miért lesz valaki balkezes"
Végtelen butaság...
A balkezesség elsősorban azért alakul ki, mert 2-3 éves korban nem szoktatják rá a jobbkezes evőeszköz használatra a gyereket, s mire iskolába megy, addigra már késő jobbkezes irásra szoktatni.
Ha a felmenők is balkezesek (mert az ő felmenőik is trehány szülők voltak), akkor ez genetikailag is rögzülhet.

rainman_10 éve 2019.05.22. 18:51:59

Azt a trehány mindenségit neki!
Jobbkezes evőeszköz? Nekem úgy szemre az evőkanál, de a merő kanál is tök szimmetrikus, meg a villa is. meg a tányér, a pohár, a bögre is!
Talán a kések esetében az élezés oldalas, meg talán a süteményes kisvillák oldalasak, miszerint az egyik oldalon vágó él van kiképezve, míg a másikon nem.
Méghogy jobbkezes evőeszköz 2-3 éves korban.... (kés, villa olló nem kisgyerek kezébe való...
Azt a trehány mindenit......

MaCS_70 2019.05.22. 19:51:18

A családban a nyolc dédszülőig nem volt balkezes -- én viszont az vagyok.
Tulajdonképpen mindent bal kézzel csinálnék (erről lentebb), de fociban a jobb lában a kevésbé béna.

A kanalat is bal kézzel használom, a kést villát viszont a hagyományos kiosztásban, mert valahogy úgy jön le, hogy a villához kell nagyobb ügyesség.

Gondom az ollóval van, még a balkezes kialakításúakkal is. Bal kézzel ugyanis elnyomom, nem egymáshoz feszítem a pengéket, és nem vágok, csak gyűröm a papírt.

Ja, és a balkezességem annak ellenére jött össze, hogy az akkori konvencióknak megfelelően jobbkezesre próbáltak nevelni itthon és az óvodában is, de szerencsére nem erőszakkal, de Sajtkukac elmélete egyébként is totálisan téves.

A balkezességemnek egyébként a seregben voltak veszélyes következményei: ott ugyanis rejtélyes oknál fogva nem engedték meg, hogy bal kézzel dobjam a kézigránátot, jobb kézzel meg nem volt éppen életbiztosítás...

MaCS

MaCS_70 2019.05.22. 19:54:08

@rainman_10 éve: Viszont pontosan a kisgyerekeknek készült "tanuló" kanalak aszimmetrikusak.

A legnagyobb bánatom egyébként az, hogy nincsenek ergonomikus balkezes számítógépes beviteli perifériák: billentyűzetek, egerek. Baromi jó lenne egy vertikális egér, de csak jobbkezes van belőle, hogy rohadnának meg...

MaCS

májnémiz nobádi 2019.05.22. 20:11:09

Én úgy gondolom, ez is egyfajta evolucios kisérlet, más fajta probléma megoldó készség kifejlesztésére. Mint pl. a homoszexualitás, autizmus, stb... Más fajta szinapszis kapcsolatok, más dimenziós kreativitást erdményeznek. És persze más fajta hátrányokat, a “normális” világban. Mind ez persze a biodiverzitás jegyében. Az a lényeg, hogy mind egyenlőek vagyunk Isten szemében. (Vagy Gaia szemében) ahogy tetszik.

2019.05.22. 21:27:07

A 4. pont szerintem csak akkor igaz, ha a szerető rokonok és a nagytudású és szakmailag tokeletesen kepzett pedagogusok szét-szekálták a szerencsétlen gyereket, úgymint "deaszepkezedbefogdakanalat", és "tebutavagymertacsunyakezeddelrajzolsz", és "hagydmajdajobbkezesPistikemegcsinalja", és a hasonló mondatok egy életre félénkké és gátlásossá tehetik a szerencsétlen kölköt.

@MaCS_70: "Sajtkukac elmélete egyébként is totálisan téves."
Egyetértek. De megbocsájtható a tévedése, mert a sajtkukacoknak se kezük, se lábuk, szóval honnan is tudhatnák...? :D :D :D
Amúgy, lehet, hogy rosszul emlékszem, de a winfost nem lehet balkezessé átállítani?

Terézágyú 2019.05.23. 09:21:05

Régebben nem vótak ilyenek, hogy balkezesek, meg dzsender, meg diszlekszija!! Meg laktózintorencija!!!
Most meg a lipsik miatt mindegyiket még nyomattyák is. A végén még kötelező lesz mindegggyik!

konrada 2019.05.23. 10:35:36

@Sajtkukac:
...meg az anyád p.csája...

Sajtkukac 2019.05.26. 15:47:47

@Terézágyú: Ja, erről is van szó. A különcködésről. Hogy csakazértis mindent máshogy kell csinálni, mint ahogy a többség csinálja, s ettől lesz "különleges" valaki.
Ha meg ezt a különcködést valaki betegségnek állitja be, akkor elkezdik sárral dobálni a normális embert, meg mindenféle fóbiásnak titulálni.
Sajnos divat lett mostanában negatív dolgokat különlegesként jelölni, a normálisat meg lefikázni.

Az tény, hogy nálunk az általános iskolában csak egy gyerek volt balkezes a 30 fős osztályban, akit a 60 éves nagymamája próbált felnevelni, mert apja lelépett, anyukája meg beteg volt, korán meghalt. Gondolom a nagyinak a legkisebb problémája volt, hogy a gyerek melyik kézzel tanul meg enni és írni...
Ezt megértem, de ettől még akkor is az a normális, ha jobbkezes valaki,
így kell nevelni. Mint ahogy arra is, hogy a narágot a lábára húzza fel és ne a kezére...

MaCS_70 2019.05.27. 19:17:41

@Sajtkukac: Az általános iskolai és a gimnáziumi osztályomban is voltunk páran balkezesek, érdekes módon mindnyájan teljesen egészséges, normális családból.

Egyikünket sem akarták balkezesnek nevelni, csak éppen nem nem szoktattak át erőszakosan a jobbkezességre.

MaCS
süti beállítások módosítása