Útikalauz anatómiába

Öt testrész, ami teljesen felesleges

2019.05.14. 13:33

Bár sokan úgy tartják, hogy az emberi test úgy tökéletes egység, ahogy van, azért ez nincs teljesen így. Egy sor olyan testrészünk akad, amelyeknek nincs hasznos funkciója, amelyek nélkül is tökéletesen egészségesek lennénk. Megbetegedni, kellemetlenséget okozni viszont haszontalanságuk ellenére is tudnak. De akkor miért alakultak ki? Íme öt felesleges testrész és a történetük.

8833.jpg

Fotó: kjpargeter / Freepik

 

Féregnyúlvány, azaz vakbél

 

A vakbél pár centiméteres nyúlványa a vékony- és vastagbél találkozásánál található. Szinte csak akkor foglalkozunk vele, ha megbetegszik, begyullad, ilyenkor ugyanis műtéti úton kell eltávolítani. Feleslegességét jól mutatja, hogy a betegek a műtét után száz százalékos életet tudnak élni, nem hiányzik nekik a féregnyúlvány. A vakbélgyulladás egyébként jellemzően a fiatalok betegsége, leginkább tíz és harmincéves kor között fordul elő. De ha csak bosszúságot okoz, akkor mit keres a testünkben? A kutatók szerint ma már ugyan semmilyen szerepe nincs, de régen részt vehetett az emésztési folyamatban. Más vélemények szerint pedig ma sem teljesen haszontalan, jótékony bélbaktériumok tárolására szolgálhat ugyanis.

467104-pfx8cw-385.jpg

Fotó: Freepik

Bölcsességfogak

 

Valaha fontos szerepük volt ezeknek a nagyőrlő foganak, hiszen akkoriban az ember táplálkozása még teljesen más volt, mint manapság. Ma, a feldolgozott élemiszerek korában már nincs szükségünk arra, hogy erős őrlőfogakkal rágjunk el kemény, rágós húsokat vagy növényeket. Ennek megfelelően a szájüregünk is sokkal kisebb lett, mint az őseinknek. Ebben a kisebb szájüregben pedig egyre nehezebben férnek el a bölcsességfogak. Így fordulhat elő, hogy egyre többen kénytelenek rendellenes helyzetben kinőtt bölcsességfogaikat kihúzatni. Ha ugyanis megbetegszenek, komoly problémákat okozhatnak. Egyre többen vannak azok is, akiknek nem, vagy nem az összes bölcsességfoguk nőtt ki. Valószínűleg idővel ők lesznek majd többségben, és a bölcsességfogak szép lassan teljesen eltűnnek. 

 

Férfimellbimbó

 

Az egyik legnyilvánvalóbban felesleges testrész a férfiak mellbimbója. Ők nem tudnak szoptatni, így teljesen érthetetlen, hogy miért van mégis ugyanúgy mellbimbójuk, mint a nőknek. Ennek magyarázata a magzati fejlődéshez kapcsolódik. Genetikailag már abban a pillanatban eldől egy baba neme, amikor megfogan. Mégis, a fejlődés első nyolc hetében az anyaméhben minden embrió külső nemi jegyei egyformák. (Ezért tudják csak a nyolcadik terhességi hét után megmondani, hogy fiú vagy lány érkezik.) Mire a fiú magzatoknál kialakul a hereszövet, és elkezd tesztoszteront termelni, a férfimellbimbók kezdeményei már kialakultak, és nem is tűnnek el. Nem is lenne értelme: a mellbimbók megléte semmilyen hátrányt nem okoz a férfiaknak.

ogowha0.jpg

Fotó: Asier_Relampagoestudio / Freepik

Farokcsont

 

A farok fontos szerepet játszik az emlősállatok mozgásában, segít nekik egyensúlyozni. Éppen ezért nem szerencsés megszabadítani például a kutyákat tőle. Az embernek viszont, mivel két lábon, felegyenesedve jár, nincs szüksége farokra. Mivel a felegyenesedés után nem volt rá többé szükség, a farok elcsökevényesedett, eltűnt. De azért nem teljesen. Megmaradt belőle a keresztcsont alatti legalsó gerincszakasz, a farokcsont. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a farokcsont teljesen felesleges-e, ami csak fájdalmat tud okozni, például egyes nőknél a terhesség alatt, vagy maradt némi haszna is. Ez abban áll, hogy tapadnak azért hozzá izmok és szalagok is.

 

Külső fül izmai

 

Nagyon kevesen vannak, de azért akadnak, akik képesek mozgatni a füleiket. Ebből semmilyen hasznuk nem származik, maximum szórakoztatni tudják ezzel a mutatvánnyal a környezetüket. Régen őseink, az állatokhoz hasonlóan valószínűleg mindannyian képesek voltak arra, hogy a fejüktől függetlenül mozgassák a füleiket. Aztán a külső fül izmai is elcsökevényesedtek, feleslegessé váltak.

 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült

 



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2019.05.14. 16:19:07

Egy írás arról, hogy az evolúció korántsem mindig alkot tökéleteset:

egyvilag.hu/temakep/033.shtml

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.05.14. 16:50:16

A vakbél elvileg növények hatékonyabb emésztésére szolgált, ha jól enlékszem.

Valóság nevű unokahúgotok 2019.05.14. 17:36:59

Magyar alattvalóknak az agykéreg is teljesen felesleges - annyira és már olyan hosszú ideje, hogy sokaknak teljesen el is sorvadt.

Wing Angell 2019.05.14. 21:51:00

A bölcsességfogaknak nagyon is fontos szerepe van az emberi testben.
Sőt ez a videó a fogazatot egy teljesen más szerepkörbe helyezi, mint amit mi eddig ismertünk.
www.youtube.com/watch?v=jJ3CouxR3pQ&t=2312s

Hórukk 2019.05.15. 01:10:46

@Antsici: 2 féle nem van, ez biológiai tény. Hogy vannak genetikai rendellenességek az egy dolog, kétfejű emberek is vannak, de egyik is betegség és a másik is. A nemi identitás az egy más dolog, magánügy, beszélni sem kellene róla. A kívülállónak semmi köze hozzá hogy ki minek érzi magát, felőlem érezheti magát valaki leveli békának is, csak a társadalmat ne terhelje az ilyen jellegű magánügyeivel, tartsa meg magának vagy a partnerének, ha talál hasonszőrűt.

darlacko 2019.05.15. 02:47:58

@Antsici: a gender tehát nem biológiai dolog, hanem egy szocializációs valami
Ha elfogadjuk, hogy van 74 gender, akkor bármiből lehet ennyi. "Társadalmi rasszból" is. Mert ugye a rassz genetikailag meghatározott, de én fehérként is azonosulhatok ázsiai vagy afrikai kultúrával. És elvárhatom, hogy engem ázsiaiként vagy afrikaiként kezeljenek.
Vagy tarthatom magam pókembernek, denevérembernek. És akkor mindenkitől elvarhatom, hogy így is kezeljen. Hisz társadalmi nem, társadalmi akármi, amivek valaki előjön, bármennyi lehet.

darlacko 2019.05.15. 03:35:17

Ezek közül egyik se felesleges testrész, csak épp nem annyira nyilvanvaló a haszna, mint a szemhéjunknak vagy a hüvelykujjunknak.

A farokcsont fontos, izmok tapadnak rá, nem nagyon lenne fejlett farizmunk farokcsont nélkül, ülni se tudnánk úgy, ahogy most.

A kéz ujjai közül a gyűrűsujj a legfeleslegesebb. Mégse szabadulunk meg tőle. De az emberi genomba 6 ujj van kódolva, tehát még az se lenne meglepő, ha 6 ujjunk lenne.

A fiúk fitymájáról Amerikában úgy gondolják, hogy felesleges, sőt káros testrész. Mert élvezetesebbé teszi a maszturbációt, ami ugye a bigott protestáns amerikaiak szerint bűn. Tehát megcsonkítják a fiúkat.
De a fülcimpa is feleslegesnek tűnik, mégse vágják le rutinszerűen.
A lányok melleiben a mirigyállományban fejlődik ki a mellrák. Tehát ha minden lánynak levágnák a melleit serdülőkor után, azzal sok lány életét lehetne megmenteni, hisz a mellrák rengeteg nőt érint. Ezt mégse teszik.
Ellenben a férfiak kis részét érintő péniszrák (a rákos férfiak 1%- se szenved péniszráktól) veszélyére hivatkozva megcsonkítják a fiúkat.

Tehát vannak hasznosntestrészek, vannak haszontalannak tűnő, de gondot nem okozó testrészek, meg vannak kifejezetten veszélyt hordozó testrésze (nők mellei, a méhnyak, vakbél, bölcsességfogak, amik betegségek forrásai lehetnek). A bölcsességfog olyan hátul van, hogy tisztítani alig lehet, szuvasodik is gyorsan.

invalid user name 2019.05.15. 05:36:29

ezekután joggal óvakodom a budai egészségcentrumtól.

invalid user name 2019.05.15. 05:37:37

budai egészségközponttól, na.

invalid user name 2019.05.15. 05:40:10

@darlacko:

denevérembernek tartod magad...? úgy is dognak kezelni, ha nagyon ragaszkodsz hozzá :)

2019.05.15. 07:50:22

@Hórukk:
Ha valamilyen ruhát veszel fel, és kimész az utcára, már mutatod a nemi identitásodat, bármilyen is legyen az. Nagyon álszent, amikor valaki arról ugat hogy négy fal között csinálják, meg hogy magánügy, ne teregessék ki. Akkor inkabb mond ki egyenesen, hogy gyűlölöd a transzneműeket.

2019.05.15. 07:54:05

@darlacko:
Ahogy van genetikai nemeddel lehet ellentétes nemi identitásod, úgy lehet az etnikai származásodtól eltérő a nemzeti vagy kulturális identitásod is. Miért ne vallhatná magát egy zimbawbei születésű feka magyarnak, főleg ha mondjuk itt nőtt fel, Magyarországot tekinti hazájának?

2019.05.15. 07:54:48

"a mellbimbók megléte semmilyen hátrányt nem okoz a férfiaknak."

A francokat nem, sok futás feldörzsölheti.

spinat 2019.05.15. 08:03:49

a féregnyúlvány az immunrendszer része.

Void Bunkoid 2019.05.15. 11:18:05

@Antsici: a genderszak lényegében nem más, mint egy újracsomagolt kis szeletkéje a szociológiának, amit azért találtak ki, hogy a kilencvenes évek végén divattá vált (és jó 6-8 évig nagyon futó, így túltermelő) szociológia szakokon végzett kismillió hülyeségeken morfondírozó szociológust valahol el lehessen helyezni, és ne a mekiben végezzék.

Pedig az még valamilyen szinten hasznos is lenne.

ezneménvagyok 2019.05.15. 15:29:41

Akkor mondok még párat, ami mellett/ellen lehet érvelni:
lábujjkörmök,
különálló lábujjak (mínusz nagylábujj),
mandula,
testszőrzet (kivéve a fejen),
egyetlen garnitúra maradó fogkészlet.

Hórukk 2019.05.15. 23:34:51

@ezneménvagyok: A mandulának az immunvédekezésben van szerepe. Ez azért nem tűnik fel, mert max többször mégy el antibiotikumért az orvoshoz ha nincs mandulád. Ha nem lenne fejlett orvoslás, akkor kiütközne a mandulák hiánya.
A testszőrzet védi a súrlódástól a bőrt a hajlatokban, máshol pedig a felületéről biztosítja a verejték elpárolgását, ahelyett hogy az csorogna összevissza, föláztatná a bőrt és ezáltal fertőzéseknek nyitna utat. Érdekelne 1ébként, hogy a hajat miért tartottad kivételnek?

Provokat Úr 2019.05.16. 11:08:04

Csak az férfi tartja feleslegesnek tartja a mellbimbóját, aki még nem volt olyan nővel aki megfelelően tudja azokat (is) izgatni! Akinek volt már ilyen partnere, az tudja miről beszélek.

ezneménvagyok 2019.05.16. 11:09:02

@Hórukk: Nem csak a hajat, hanem a szemöldököt, a szempillát és az orr- és fülszőrt is :-) Mert ezek még ma is hasznosak, a testünket ellenben szinte folyamatosan ruha fedi, ergo a szőrzet általad leírt feladatait jórészt átvette a mesterséges kültakaró. Konkrétan a hajnak (amellett, hogy a naptól és a hidegtől még mindig véd) szociális funkciói is vannak.

Egyébként a poszt is nagyjából arról szól, hogy az evolúciós fejlődés hogyan tett szükségtelenné bizonyos dolgokat, én csak kiegészítettem ezt az utóbbi néhány ezer év változásaival :-)
Amibe beletartozik az orvostudomány fejlődése is, a nagyjából megduplázódott várható életkorral. Ezért a fogak a végén, amik eredetileg csupán 20-30 évre (az utódok felneveléséhez szükséges időre) voltak "tervezve".
süti beállítások módosítása