Útikalauz anatómiába

Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak?

2019.04.24. 14:01

A népességi adatokat megjelenítő „korfák” csúcsa érzékelhetően féloldalas: a legidősebbek között jóval több a nő, mint a férfi. Magyarországon legalább hét évvel magasabb a nők várható élettartama, mint a férfiaké. Mi okozhatja ezt a különbséget?

matthew-bennett-425573-unsplash.jpg

A statisztikák alapján világszerte jelentős különbség mutatkozik a férfiak és a nők várható élettartama között: függetlenül a körülményektől, a nők átlagban mintegy négy évvel hosszabb életre számíthatnak, mint az „erősebb nem” tagjai. Több betegségről is tudjuk, hogy a nőket kevésbé érinti. Az örökölhető kórok között is van több olyan – például a vérzékenység –, aminek genetikai anyagát a nők hordozhatják, tovább is adhatják, de csak a fiú utódaikon jelenik meg a betegség. Több teória született arról, vajon mi okozza a nők számára ezt a biológiai előnyt, ami az állatvilágban sem ismeretlen.

A férfiak élete keményebb?

Logikus feltételezés lenne, hogy a férfiak és a nők életvitelében mutatkozó különbség okozza a várható élettartambeli eltérést, hiszen a férfiak ősidők óta veszélyesebb életet éltek, vadásztak, harcoltak, kemény fizikai munkát végeztek. Az életmódból fakadó különbség erősen függ a körülményektől, az adott korszaktól és ország politikai helyzetétől, ipari és egészségügyi fejlettségétől, a férfiak és a nők foglalkoztatásának jogi és egyéb feltételeitől, jellegzetes szokásoktól, függőségektől, számos más tényezőtől. A XIX. században például az Európa-szerte arató gyermekágyi láz, a tüdőbaj, valamint az ebben a korban még inkább a férfiakat, mint a polgári lakosság egészét érintő háborúk befolyásolták a halálozási adatokat. Később a férfiak körében jobban elterjedt alkoholizmus és a dohányzás mélyítette el a különbséget, de sajnos, ezekben a függőségekben a nők mára már csaknem utol is érték a férfiakat.

A nők egészségtudatosabbak

A nők – talán a havonta jelentkező menstruációs ciklus miatt is – hagyományosan jobban figyelnek magukra, testükre, egészségükre, már csak a szépségápolás miatt is gondosabban őrzik egészségüket. Többször találkoznak orvossal is, ha máskor nem, legalább a várandósság, szülések során, általában fogékonyabbak az egészséggel, megfelelő életmóddal kapcsolatos ismeretekre, információkra.

Ugyanakkor az emberi életviteli tényezők nem adnak magyarázatot arra, hogy miért jelentkezik az állatvilágban (például az emberszabású majmoknál) is a két nem között a várható élettartam különbsége.

18864.jpg

Fotó: katemangostar / Freepik

Ajándékévek a hormonoktól

A legvalószínűbb elmélet a hormonális különbségekben keresi a nők hosszabb életének titkát. A női szervezet fontos hormonja a menstruációs ciklust is irányító ösztrogén, a férfi szervezetben pedig a férfias fizikumért, külsőért, más nemi jellegzetességekért, köztük az evolúciós szerephez tartozó „harcra kész” viselkedésért is felelős tesztoszteron dominál. Több kutatás szerint az ösztrogén bizonyos fokig védi az egészséget, felvértezi a női szervezetet például a kórokozók, fertőzések, egyes betegségek ellen. (A női ciklusnak, a menstruációnak magának is van egészségvédő hatása: serkenti a vérkeringést, emeli a pulzust.) A tesztoszteron viszont inkább gyengíti a szervezet védelmi rendszerét.

A gének játéka is lehet

A nőknek két X kromoszómájuk van, a férfiaknak egy X és egy Y. Felvetődött az a magyarázat is a nők hosszabb várható élettartamára, hogy az XX kromoszóma mintegy tartalék géneket biztosít, így ellenállóbbá teszi a női szervezetet. Egérkísérletekkel is alátámasztották azt az elméletet, hogy a második X kromoszóma biztosítja a hosszabb életet eredményező biológiai előnyt, míg az Y kromoszóma a túlélés szempontjából kevésbé fontosnak bizonyult.

A különböző elméletek nem adnak kizárólagos magyarázatot a nők kedvezőbb várható élettartamára, de a legvalószínűbb, hogy ezeknek a tényezőknek együttes hatása lehet a háttérben. A férfiak mindenesetre egészségtudatosabb életmóddal sokat tehetnek azért, hogy ezt a biológiai hátrányukat minimálisra csökkentsék, és esélyt adjanak maguknak a lehető leghosszabb életre.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2019.04.25. 13:41:38

Egy komoly kis írás a halandóságról, az élettartam evolúciós hátteréről:

egyvilag.hu/temakep/034.shtml

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.04.25. 13:42:21

A nők azért élnek tovább, mert több idő telik el a születésük és a halálozásuk között. :)

szepipiktor 2019.04.25. 13:48:55

Mert más üzemmódra tervezték a férfit és másra a nőt.
Igaz ezt a mai aktivista vonal tagadja - persze nem próbálják ki, csak ha valami vezető, irodai munkáról van szó -, de tény, hogy a férfi funkciója jobban igénybe veszi mind a fizikumát, mind az idegit, ezért több a sztókos, infarktusos szellemi munkát végző férfi.
Végignéztem a környzetemeben, 10 férfi halálára egy nő jutott, az is 80 felé tartott már.
A férfiaknál több 50 vagy még fiatalabb MENEDZSER és a 60-70-es korban elmentek is egészségesen éltek, sportoltak, csak több szálon égetett, hatékony munkát végeztek.
. Meg persze nenek van evolúciós oka is - ezt is tagadja az aktivista vonal -, hiszen a nőstény többször párosodott, többször produkált utódokat, míg a hímnek a megtermékenyítés volt az alapfeladata, de lecserélhető volt, erősebb, fiatalabbra...

erkölcsi hulla 2019.04.25. 13:55:58

Mert a nők átlagosan tizedannyi munkát végeznek, és nagyrészt azok is könnyű, fizikumot nem megterhelő munkák.

Úgy várom már az igazi nemi egyenlőséget amit a feministák ígérnek, végre látnék női kőműveseket, segédmunkást, bányászt, stb., 50%-os képviseletben.

Nyugalom, onnantól a nők sem élnének átlagosan 7 évvel tovább.

2019.04.25. 13:59:26

Egy lehetséges okot nem boncolt a cikk:
A férfiak átlagos fizikai fölénye azzal is jár, hogy gyorsabban fel is éli a szervezetük a tartalékokat. Gondolok itt arra, hogy a nem osztódó szövetek sejtjei a nagyobb aktivitás miatt hamarabb öregednek, az osztódó sejtek telomer régiója pedig gyorsabban rövidül.

Aztán másik megközelítés:
Amikor sok gyereket kellett szülni a nőknek, ahhoz hogy egy részük megélje a felnőttkort, az nagyon megerőltető a szervezetnek, ezért a női szervezetnek ellenállóbbnak kellett lennie a betegségekkel szemben.

Az Ellenálló 2019.04.25. 14:05:09

Lehet-e köze ahhoz is, hogy a férfiak többsége nem fél kockáztatni, míg a nők inkább a biztonságot helyezik előtérbe? Mert szerintem ez is szerepet játszhat.

2019.04.25. 14:06:15

@erkölcsi hulla:
Feletted egy másik antifeminista meg pont a menedzserekről beszél...

haromegesztizennegy 2019.04.25. 14:06:43

A Bloggertől kérdezem:
-Hány bányász, aszfaltozó, kukás, posztos rendőr, kőműves, ács, burkoló, *-szerelő, vagy egyéb nem íróasztal mellett dolgozó női dolgozót ismersz?

Ha provokáló, bántóan és egyértelmű/együgyű vagy fájóan részrehajló írásokkal jelentkezel az nem biztos jó módja az olvasottságod növelésének...

dr. mesterséges színezék 2019.04.25. 14:19:48

A férfiak életének 2/3-ában egy nő dumálja tele a fejüket azzal, hogy a világban, a boltban, a buszmegállóban, a verandán és a kamrában minden nagyon szar és hogy miért olyan nagyon szar minden; a nők életének 2/3-ában egy férfi hallgatja mindenzt, amíg ki nem menekül a kertbe, vagy pecázni, vagy a kocsmába, vagy a padlásra, egy gerendán átvetett kötélre; az életük utolsó szakaszában ott sincs ez a férfi, hogy zavarhatná őket.

Melyik szituáció vezet több stresszhez?

Imádom is, amikor a férjüket a koporsóig basztató anyókák elríják, hogy mennyire fog hiányozni az ő szeretett uruk.

mikocami 2019.04.25. 14:20:58

Mert nekik nics férjük.Így a férjük idegeit tépik.

mikocami 2019.04.25. 14:22:21

Mert nekik nincs feleségük,így a férjeik idegeit tépik.

erkölcsi hulla 2019.04.25. 14:39:25

@Zabalint: Egyetértesz a kommentemmel, vagy sem.

erkölcsi hulla 2019.04.25. 14:41:15

@dr. mesterséges színezék: Az összes elköltött pénz tetemes százalékát a nők költik el, és a férfiak keresik meg. Amit a férfi megtermel a családjának, és hogy eltartsa a nőjét, azt nem a férfi, hanem a nő költi el.

Utó Pista 2019.04.25. 14:44:23

Ja, és ezért is tetű dolog a "Nők 40" Viktorka agyalmánya.

2019.04.25. 15:04:14

@erkölcsi hulla:
Nem, ha ez lenne a fő ok, akkor a különbségnek erősen apadnia kellett volna az elmúlt évtizedekben, hiszen csökkent a fizikai munkák aránya, itthon ráadásul a bányák és a nehézipar teljesen tönkrementek, kevés férfi végez nehéz fizikai munkát.

Bellagio 2019.04.25. 15:05:05

Mert nem nokkel kell egyutt elniuk.

2019.04.25. 15:05:27

@dr. mesterséges színezék:
A sokat fikázott nemi egyenjogúság többek között arról is szól, hogy a férfi is rinyálhasson, ne tartsa magába.

2019.04.25. 15:06:02

@Bellagio:
A házas férfiak átlagosan többet élnek, mint az agglegények.

2019.04.25. 15:12:18

@Utó Pista:
Így van. Az egyik legdurvább diszkrimináció a férfiakkal szemben.

Bellagio 2019.04.25. 15:17:50

@Zabalint: Hibas az ervelesed, almat hasonlitasz a kortevel. Interpretald ujra amit irtam.

erkölcsi hulla 2019.04.25. 15:19:47

@Zabalint: ne ebből az irodista patkány közösségből indulj ki. Szerintem meg igenis nagyon sok kétkezi fizikai munkát végző férfi van. Ők termelik meg a hasznot, üzemeltetik az inrastrukturát, termelik a gyárakban és lapátolják a GDP-t.

Visceroid 2019.04.25. 15:30:44

@erkölcsi hulla: Naja, az a sok "irodista patkány" biztosan nagyon szégyelli magát, hogy a "kétkezi fizikai munkás" bérének többszörösét viszi haza.

Zalán Maurer 2019.04.25. 15:31:25

@szepipiktor: Köszönöm hogy helyettem is leírtad. Olyan jó lenne hogyha ezt többen elfogadnák és nem ellenkeznének az igazság ellenben nehanyan, mert már unalmas a sok félrebeszélés.

2019.04.25. 15:31:25

@Bellagio:
"Mert nem nokkel kell egyutt elniuk."

Tehát szerinted az, hogy nőkkel él valaki együtt, az rövidíti az életet. Ehhez képest a férfiak közül aki egyedül él, az kevesebbet él, mint aki nővel él együtt.

2019.04.25. 15:33:24

@erkölcsi hulla:
De azt vedd észre, hogy kevesebb, mint régebben, a fizikai munka aránya folyamatosan esik. Tehát ez alapján a különbségnek is esnie kellene a várható élettartamban, ilyen trend viszont nincs. És az irodista patkányok közül is többet élnek a nőstény egyedek, mint a hímek.

2019.04.25. 15:35:51

@erkölcsi hulla:
Egyébként hozzáteszem, hogy ma már a fizikai munkások közül aki magas hozzáadott értéket termel, az nem konkrétan a fizikai erejével, hanem a szakmai tudásával teszi ezt. A szerelő többet keres, mint aki zsákokat cipel.

IPetya 2019.04.25. 15:43:19

A nők kevesebbe alkoholt isznak, kevesebbet dohányoznak, és nem nőznek!
Amint a nők többet isznak, dohányoznak és nőznek, nem fognak tovább élni!

dr. mesterséges színezék 2019.04.25. 15:46:18

@Zabalint: Nincs idejük felfordulni.
Ugyanaz a szituáció, mint amikor a kutya/macska/papagáj igényei miatt akkor is fel kell kelni, amikor az ember kikéri magának az egész Teremtést.

Egyébként nem a nyugdíjas évek határozzák meg azt, hogy az ember meddig fog élni: az már csak az utolsó szegeket veri be a korábban berendezett koporsóba.

dr. mesterséges színezék 2019.04.25. 15:50:01

@IPetya: "A nők kevesebbe alkoholt isznak, kevesebbet dohányoznak, és nem nőznek!"

8. éve járok iskolai alapítványi bálokra. Valószínűleg az ott résztvevők nem jelentenek reprezentatív mintát, mert csak az utolsó kitétel igaz.
Sőt, biztosan nem reprezentatív, mert a hülye férj az, akinek hazáig vezetni kell, így minimum a piaegyenleg erősen féloldalas. De nem lájtos koktél terheli ám: masszív kerítésszaggató, és abból sem 1-2 stampó.

erkölcsi hulla 2019.04.25. 15:53:26

@Visceroid: Naja, az a sok "irodista patkány" biztosan nagyon szégyelli magát, hogy a "kétkezi fizikai munkás" bérének többszörösét viszi haza.

Nem a bérekről beszéltünk, hanem a fizikai munkások mennyiségéről.

Irodista patkányként azért lehetne szövegértésed.

Egyébként egy villanyszerelő magánvállalkozó szerintem nálad vagy 3-4x többet keres, de nem baj gondold csak azt, hogy az összes fizikai munkát végző ember egy marék szar.
Félre ne érts én is irodista vagyok, viszont nem vagyok ennyire elszállva magamtól.

erkölcsi hulla 2019.04.25. 15:55:40

@Zabalint: e azt vedd észre, hogy kevesebb, mint régebben, a fizikai munka aránya folyamatosan esik. Tehát ez alapján a különbségnek is esnie kellene a várható élettartamban, ilyen trend viszont nincs. És az irodista patkányok közül is többet élnek a nőstény egyedek, mint a hímek."

Igen, kevesebben, igen, a nők így is tovább élnek. Nem azt állítottam hogy egyenes az összefüggés, hanem hogy VAN összefüggés a nehéz fizikai, esetleg fizikai munka között amit a férfiak még mindig full többségben végeznek, és az élettartam között.

erkölcsi hulla 2019.04.25. 15:58:10

@Zabalint: Egyébként hozzáteszem, hogy ma már a fizikai munkások közül aki magas hozzáadott értéket termel, az nem konkrétan a fizikai erejével, hanem a szakmai tudásával teszi ezt. A szerelő többet keres, mint aki zsákokat cipel."

A szakmunka is fizikai munka. Nem a csak a full fizikai munkákra értettem. Egy technikus is fizikai munkát végez mikor kábeleket tart karban, létrázik, kábelt húz be. Egy gyári munkás is fizikai munkát végez, nem csak a segédmunkás az építkezésen.
Ez is kurva fárasztó, és itt sem látni az emancipált nőket kb. semennyire.

Treff Bubi 2019.04.25. 16:12:11

Irodai patkányok vs vaskohóban izzadó gladiátorok témához:
A fizikai munka nagyon sok esetben kifejezetten egészéges: jössz-mész, megjavítasz valamit, a komoly súlyok mozgatása legtöbbször gépi erővel történik. Van védőfelszerelés vegyszerek, hang, fény ellen. A nehézipar leépülésével jóval kisebb azoknak a férfiaknak a száma már, akiket tényleg eldeformált, tönkretett a gyár.

Éppen a napi 8-10-12 órás székben ülés, monitorbámulás, ami miatt felszálló ágban vannak a más típusú betegségek, ezekből viszont a nők is egyenlő arányban részesülnek. Az egész napos számítógépezés ártalmait pedig biztosan nem ellensúlyozza heti két zumbaóra, ahol szétizzadja magát az ember.

Visceroid 2019.04.25. 16:29:13

@erkölcsi hulla: "Félre ne érts én is irodista vagyok,"

Akkor irány a kohó!

HBKF 2019.04.25. 16:51:04

@erkölcsi hulla: találó a neved! Összességében dolgoznak a nők annyit mint a férfiak ha nem többet! Te biztosan anyádból indulsz ki aki csak annyira volt jó hogy egy ilyen nőgyűlölő senkit hozzon a világra mint amilyen te vagy (bár biztos buzi vagy azért nem látod hogy a nők mennyit dolgoznak) ! További szép napot!

dr. mesterséges színezék 2019.04.25. 17:11:10

@erkölcsi hulla: Busz- és kamionsöfőrként sem tolonganak, pedig sima ülőmunka és monoton, amit állítólag jól bírnak a nők. Tkp. már régen ki kellett volna szorítaniuk a béna és vezetésben IS agresszív pasikat.

dr. mesterséges színezék 2019.04.25. 17:19:40

@tireless treehugger: "A banyák miatt van az orvosnak munkája és az orvos ezért cserében életben tartja őket."

Ez amekkora bolond beszéd, annyira van is benne rendszer.

Nálunk hímeknél (mármint nem a hivatásos táppénzcsalóknál) már fiatalon kialakul, hogy "orvoshoz csak hordágyon". Mert az egész procedúra minimum idegtépő, de lehetőleg megalázó is, amit a nők az egyik végletben (nyelés, tudomásul vétel) jobban bírnak cérnával, és amiből a másik végletben (jó nagy patáliát csapva a vélt vagy valós jogokért - egy férfihez már rendőrt hívnak, ahol a nő még mindig max. a "borzalmas hárpia... intézzük el, hogy minél előbb húzzon innen" kategóriája) jobban jönnek ki. Korosodva pedig a váróterem és a vizsgáló csak a szocializálódás egyik színtere.

Aztán az utolsó hordágy nem az orvoshoz gurul be.

kacsa. 2019.04.25. 17:21:58

Ha kizárólag társadalmi (munkavállalási) okok miatt élnének tovább a nők, akkor nem lenne az állatvilágban is ilyen egyenlőtlenség. Könnyű egyvalamit bűnbakot kinevezni, de egyetértek a poszt írójával abban, hogy valószínűleg több tényező (genetikai, hormonális, társadalmi) együttes hatása miatt van.
Ez nem zárja ki azt, hogy a kultúra, munka vagy az életmód befolyásolhatja az élettartamot. Az viszont igaz, hogy ezekre nagyobb a befolyásunk, mint arra, hogy egy férfinak XY kromoszómája van (most tekintsünk el a kivételektől, mint XYY). Nőként a mai napig nem értem, hogy miért gáz, ha egy férfi kimutatja az érzelmeit (ja, biztos jobb, ha ehelyett elviszi a szíve), miért van az, hogy ha egy nő nem inna alkoholt, azt jobban elfogadják, mint azt, ha egy férfi nem akarja az 5. feleskört is leküldeni. Mer' az milyen férfias már, hogy valaki bírja az alkoholt.
Ami a fizikai munkát illeti: a házimunkában és a gyereknevelésben is ki lehet fáradni és meg lehet erősödni. De az tény, hogy női vájárból jóval kevesebb volt, mint férfiből, de mostanra már Márkus-hegy is bezárt, szóval utóbbiból sincs sok.

erkölcsi hulla 2019.04.25. 17:56:23

@HBKF: találó a neved! Összességében dolgoznak a nők annyit mint a férfiak ha nem többet! Te biztosan anyádból indulsz ki aki csak annyira volt jó hogy egy ilyen nőgyűlölő senkit hozzon a világra mint amilyen te vagy (bár biztos buzi vagy azért nem látod hogy a nők mennyit dolgoznak) ! További szép napot!"

Jajj tetszenek az érveid. Ja, nem ez csak alja személyeskedés. Ennyi a vitakultúrád, ha nincs érved, máris jön a sértegetés.

Anyád erre nevelt?

A buzik nem látják, hogy a nők mennyit dolgoznak ??? :D:D:D
Tetszik az összefüggés, te homofób náci, te :D:D:D:D:

Te lehetsz a legélesebb fiók a késben!!

Egyébként meg a kurva anyádat. Csak hogy lesüllyedjek a szintedre.

erkölcsi hulla 2019.04.25. 17:58:40

@kacsa.: "Ha kizárólag társadalmi (munkavállalási) okok miatt élnének tovább a nők"

Senki sem írta, hogy kizárólag. Csak hogy nagyon keményen közre játszik statisztikailag. Nyilván biológia oka is van.

erkölcsi hulla 2019.04.25. 18:00:08

@dr. mesterséges színezék: "Busz- és kamionsöfőrként sem tolonganak, pedig sima ülőmunka és monoton, amit állítólag jól bírnak a nők. Tkp. már régen ki kellett volna szorítaniuk a béna és vezetésben IS agresszív pasikat."

Te hímsovén nőgyűlölő, te!

Mindjárt jön egy femnáci és jól megkapod vigyázzál !

dr. mesterséges színezék 2019.04.25. 18:06:04

@kacsa.: "Nőként a mai napig nem értem, hogy miért gáz, ha egy férfi kimutatja az érzelmeit"

Az utolsó pár évtizedet leszámítva nem arról szólt az emberiség történelme, hogy bármelyik férfi ab ovo lehet férj és apa*: az egzisztenciáért, amihez a nő dukált gyakran szó szerint vérrel kellett fizetni csapaton belüli és kívüli riválisokkal szemben. Ebbe a képletbe nem fért bele az elhullott kismacska miatti gyötrődés. Már maga a szenvtelenség egy elrettentő fegyver: ha pókerarccal elnézem, hogy az öcsém szeme kifolyik, mennyivel kevésbé fog érdekelni, ha az ellenlábasomét kell kinyomni.

Miközben tudomásul vesszük, hogy az evolúció és a társadalmi-történelmi folyamatok nem egy szünidei matiné alatt történnek, elvárnánk, hogy jelenidőben évezredes beidegződéseket 1-2 dekád alatt át tudjunk programozni valamilyen vélt vagy valós progresszióért.
Nem fog menni. Az alvégen Sztálinnak se ment, itt a felvégen se fog sikerülni.

*Alig 2000 km-rel délebbre ma is lesheti az az egyiptomi férfi, hogy mikor lesz felesége, aki nem seftel, könyököl, ügyeskedik, amíg kész nincs a fészek, amelybe a tojó belefészkel. És mivel addig szex sincs, az első 30 évből a kamaszkor utáni jó tesztoszterondús gürizésről szól

dr. mesterséges színezék 2019.04.25. 18:12:12

@erkölcsi hulla: "Mindjárt jön egy femnáci és jól megkapod vigyázzál!"

Számolok vele. Elfér.
Megszoktam, hogy emitt náci vagyok, ott meg lipsi.

(Amúgy minden okom megvolna arra is, hogy feminista legyek, csak van egy ellenirányú tényező: a feministák.
Így jártam a liberalizmussal is, és nem miattam vált be szitokszóként.)

HBKF 2019.04.25. 18:43:59

@erkölcsi hulla: még valami te nyomorék? :D Ja az anyád nekem is megvolt, igaz hogy közben végig okádtam olyan gusztustalan!! :D

tireless treehugger 2019.04.25. 19:33:08

@dr. mesterséges színezék:

Azt mondja a google hogy a férfi és női életkilátások csak a 18. században váltak szét. Az pedig az orvostudomány fejlődésével esik egybe. Szóval a big data is alátámasztja: a dokik tartják életben a nőket.

Volt egy fickó nemrégiben aki kórházi statisztikát elemezve arra jutott hogy hétvégén kevesebben halnak meg, kimutatta hogyan ölik az orvosok a betegeket. Most hogy az orvosi szakma is elnőiesedik itt a lehetőség a férfiak számára hogy tovább éljenek. Szóval segítsed a feminizmust meg az egyenjogúságot, női orvost mindenhová aztán majd ők saját maguktól csökkentik a banya állományt.

Arra vigyázzatok hogy ezeket a női orvosokat rendszeresen udvaroljátok körbe, vigyetek virágot csokit pénzt hétvégi ajánlatot nekik. Mert ha férfigyűlölők lesznek akkor nagy pusztítást fognak csinálni. Viszont ha sikeresen a magatok oldalára állítjátok őket, akkor eljön a ti időtök.

Zalán Maurer 2019.04.25. 20:00:25

@HBKF: nem értetted meg az urat akit anyazol. Az igazság néha fáj a tükör nem görbe igaz finomabban is meg lehetne fogalmazni amit mond de sajnos a tartalom A valóságban állja magát. Cserélnék egy atlagos testet egy hétre egy nővel csak úgy kíváncsiságból hogy mit hoz a helyzet. Ők pedig megkapnák egy atlagos férfiét.

Zalán Maurer 2019.04.25. 20:11:11

@dr. mesterséges színezék: itt is ez a helyzet amit utolsó mondatotdban irtal. @Zalán Maurer: egyetértek

boom2 2019.04.25. 21:02:47

Na.., abba lehet hagyni a kutatást! A pénzt meg utalni nekem!
A tény a következő: a nőstényeknél van a pina. Ennyi. Problem solved..

A férfiaknak 3 életszakasza van, amikor másodpercekre vannak a haláltól:

- A tinikor vége, 20-as évek eleje. Aki ekkor nem jut elég pinához, az megdöglik, vagy cserepes növényként éli életét.
- 40-es évek eleje, aki pinához jutott, az szembesül a család probelmatikájával
- 60-as évek közepe: nincs több pina, nem áll a bré + kiderül, hogy a "büdös kölök" pofánszarja a szüleit és vagy elszarja az életét, aput meg megbassza a szélütés, meg a szívbaj, aztán meg a prosztata rák, mer annyuk nem veri ki.

enrikokaruszo 2019.04.25. 21:08:55

orvoshoz menni ha valami fáj, nem férfias
nehezet emelni, zsírosat kajálni, pocakot ereszteni az
és el kell viselni a női verbális fölényt
elég ez, aki teheti, hamarabb kiszáll

moonshadow 2019.04.25. 21:58:00

Mert a nők mihamarabb elhizlalják a férfiakat, hogy kevesebbet kelljen dugni.

kvadrillio 2019.04.25. 22:03:09

NU, HÁT AKKOR ROHAGGYON MEG A KORMÁN Y, MEG A KÁSLER AZ LEROHASZTOTT EGÉSZSÉGÜGYÉVEL EGYÜTT ! DE MINÉL HAMARABB !!!
A SZOCIALIZMUSBAN AZONNAL ELLÁTTÁK A BETEGEKET, PEDIG SOKKAL TÖBBEN ÉLTEK AKKPOR MAGYARORSZÁGON ! A FIZETŐS EGÉSZSÉGÜGYET PEDIOG FEL KELL ROBBANTANI, HA MÁSKÉPPÉ NEM AKKOR A MUSZLIOMOK ROBBANTSÁK FEL ! SAJNÁLOM....ROTHADT AZ EGÉSZ MAI REN DSZAR !!!
Bot fúródott a kisgyerek szemébe, két kórház sem akarta fogadni

BASSZAMEG !

Almandin 2019.04.25. 22:37:45

@tireless treehugger: Az, hogy régen átlagban a nők éltek rövidebb ideig, az azért volt, mert a szülés sokszor veszélyesebb volt, mint ma. Másrészt egy nő sok gyereket is szült, emiatt a szervezete is hamarabb elhasználódott, mint egy mai átlagos nőé.

dr. mesterséges színezék 2019.04.26. 01:54:24

@kvadrillio: Azt kéne kideríteni, hogy ilyen eset elkerülésére ill. megoldásáre a gyereknek kell saját jogon betartani a tízparancsolatot, vagy a szülei tízparancsolat-betartásának folytán szerez jogot a baleset elkerülésére vagy a zökkenőmentes gyógyulásra.

Illenék egy interpellációban meg is kérdezni végre.

Utó Pista 2019.04.26. 08:37:50

@HBKF: Ritka egy primitív bunkó vagy te sejthalmaz.

Treff Bubi 2019.04.26. 09:05:26

@erkölcsi hulla: nem vitatkozom azzal amit leírtál, de másról beszélünk. Nyilván több esély van balesetekre egy szervizben, mint egy íróasztalnál, viszont a korai szembetegségek, az éveken át üldögéléssel töltött napokból következő egyéb állapotok az egész lakosságot nézve egyre komolyabb problémát jelentenek.

mikerbiker 2019.04.26. 09:46:26

Azért élnek tovább a Nők, mert nincsen feleségük..... ennyi...

kacsa. 2019.04.26. 11:22:34

@Zalán Maurer: " írnék neked valamit szépet szisztematikusan következeteset, logikusan tényszerűt, de teljesen felesleges."
Kösz, de azért megpróbálhatnád. Tudod, nő vagyok, ráadásul gyárilag eléggé szőke is, de aki igazán értelmes, az el tudja az én szintemen is magyarázni a dolgokat. A viccet félretéve: szeretem a következetes, logikus és tényszerű érveket.

Sokan jönnek a házi sárkányokkal. Tényleg léteznek, én is ismerek ilyet, de ahhoz, hogy egy nő sárkányként viselkedjen, kell egy férfi is, aki hagyja. A papucs és a békeszerető nem ugyanaz. Utóbbi taktikusabb ;).
Sokszor a férfi viszi haza a több pénzt, de ha választani lehetne, hogy többet gályázik a munkahelyen vagy otthon marad/átmegy részmunkaidőbe azért, hogy gyereket neveljen, beteg családtagot ápoljon, most őszintén, hány férfi választaná az utóbbit? A környezetemben a legtöbb esetben még akkor is a nő ápolt, nevelt gyereket, ha eredetileg nem volt eltérés a házaspár jövedelme között. A gyereknél még magyarázat, hogy ő szülte, de egy demens anyósnál... megjegyzem, ezek idegileg, lelkileg és sokszor fizikailag is megterhelő feladatok.
Lehet azon keseregni, hogy szegény férfi a belét is kidolgozza, hogy több pénzt vigyen haza a családnak. Ez sokszor sajnos igaz is. De mellette ott van a nő, aki lehet, hogy ugyanúgy kidolgozza a belét a munka-gyerek-háztartás háromszögben, de ezt sem időben, sem pénzben nem olyan könnyű számszerűsíteni. Csak az látszik, hogy a férj napi 10 órát gályázik a melóhelyen és keres x Ft-ot, a nő meg csak 4 órában van és mondjuk negyed annyit keres, egyébként "csak" otthon van meg hozza-viszi a gyerekeket az oviból/iskolából.

dr. mesterséges színezék 2019.04.26. 14:25:01

@kacsa.: " Tényleg léteznek, én is ismerek ilyet, de ahhoz, hogy egy nő sárkányként viselkedjen, kell egy férfi is, aki hagyja. A papucs és a békeszerető nem ugyanaz."

Öntsünkt tiszta vizet a nyílt kártyák közé!

Ha egy nőt elviszi a hormonháztartása az elviselhetetlenségbe, a párja kb. fel is akaszthatja magát, mint ahogy nem ritkán meg is teszi.

1. Verbálisan le nem állíthatja, hiszen az éppen asszonypajtás harcmezeje, ahol otthon érzi magát, amit még élvez is, miközben a balfék éppen azért nyitja ki a száját, hogy egy kis csend legyen*. Tűzzel oltani a tüzet. Legfeljebb azt éri el a mély hang energiatartalma folytán, hogy a szomszédok konstatálják: "a szomszéd faszi ordít a csendes asszonnyal" -- ami tök jól jön majd a válóperben.

2. Képen nem törölheti, mert az még jobban jönne a válóperben, amelyben ő viszont nem tudja felmutatni azt az állandó viperaméreg dózist, ami a szervezetében mindaddig felszívódott, amíg végül/végre szállt egy pofon a szélben.

3. Abban nem bízhat, hogy a falu/várus női úgy fognak viselkedni, mint abban a női sóhajokban gyakran visszasírt időben, amikor még léteztek igazi férfiak: hogy összekötözik a zsörtölődő asszonyságot és pár órára magára hagyják, hogy a hideg vízben elgondolkozzon a világ folyásán. Ellenkezőleg: az úgy nevezett barátnők még akkor is adják alá a lovat, amikor a legkevésbé sem értenek vele egyet. Mert a hazugságot minden bemutatkozásukban hangsúlyosan gyűlölő nők, még a baráti kapcsolataikban sem őszinték.

4. Elhúzhat a pébe, ha van még egy egziszentciányi forrása vagy energiája annak megteremtésére. Ez huszonévesen sem egy vicces feladat, de az infarktusok és agyvérzések hajnalán végképp kihívás.

Direkt nem kevertem a sztoriba gyereket, de azért sejtjük, hogy az is a sárkány oldalára billenti a mérleget (amíg a gyerek is ott nem hagyja a sárkányt, de ez egy másik történet).

Amikor az a napi vezető hír, hogy a széthulló családi életű XY a kocsiba ültette gyermekét és szándékosan egy kamionnak hajtott - miközben ép ésszel felfoghatatlan és megbocsáthatatlan a tette, egy-egy ilyen megoldás nélküli esélylatolgatós forgatókönyvet kell mögé képzelni a megdöbbenésen túl. A sarokba szorított jámbor apróvad, ami pánikban eszetlenül belemar mindenbe.

* Idézném a klasszikust:
- Mi a legjobb az orális szexben?
- Az a 10 perc csend...

IPetya 2019.04.26. 15:29:32

@dr. mesterséges színezék: Valami amerikai adatra emlékszem, hogy a női életmód megváltozása együtt jár a halandóság változásával. Ebbe bizony a nőzés is benne volt! Mi statisztikánkat még szüleink javítják!

HBKF 2019.04.26. 16:36:52

@Utó Pista: ne aggódj a te anyád is megvolt! :D

kacsa. 2019.04.26. 17:35:54

@dr. mesterséges színezék: Írtam egy hosszút, de aztán rájöttem, hogy valószínűleg az a gond, hogy neked teljesen mások a tapasztalataid, mint nekem szóval kitöröltem. Úgy tűnik, az életed során azt szűrted le, hogy a nők a sárkányok, akik kiszipolyozzák szegény férfiakat és a végén a jó elnyeri a büntetését. Én egy mérsékelten férfi domináns családban nőttem fel, ahol az édesapám családfősége egyértelmű annak ellenére, hogy nem ordít, nem pofozkodik és lelki terror sincs, de van pár dolog, amiben édesanyám szava a döntő. Ezek szerint így is lehet. Kamasz koromban persze rá kellett jönnöm, hogy a férfiak sokfélék, de nem ért annyi csalódás, hogy általánosságban mocskos disznónak könyveljem el őket. Nekem jobb így élni, mint köpködni rájuk. És jelenleg úgy érzem, hogy minden hülyesége és hülyeségem ellenére jobb a férjemmel élni, mint nélküle. Ettől még elhiszem, hogy léteznek házisárkányok és agresszív férfiak, de hadd ne legyen már ez a kiindulási alap!

Utó Pista 2019.05.09. 19:36:11

@HBKF: Kötve hiszem, hacsak nem ástad ki a sírból, ahol 42 éve nyugszik.
Figyusz! Barátilag mondom, nyugodtan vállald fel, hogy anyád vette el a szűzességedet, miközben apád fasza meg tövig benned volt.
Ne szégyelld!
süti beállítások módosítása