Útikalauz anatómiába

Kéretlen hálótársak

2019.04.03. 09:58

Amikor belefekszünk a frissen felhúzott, illatos ágyneműbe, nemigen gondolunk arra, hogy az ágyunk még ekkor sem steril: a matrac számtalan szabad szemmel nem vagy csak alig látható élőlény, atka otthona lehet és nem ritka a nagyobb, agresszív vérszívó rovarok előfordulása sem.

317500-p8x3mp-346.jpg

Fotó: Freepik

Az ágyunk puha felületein, az ágybetétben, a matracban, a bútorszövetben, a párnában és a paplanban, a vastag takarókban milliónyi parányi élőlény, poratka élhet. Ezek a pókokkal rokon parányi ízeltlábúak mindössze negyed vagy legfeljebb fél milliméteresek, szabad szemmel nem is láthatóak. Az emberi bőrről leszakadó apró elszarusodott bőrrészecskék, hámsejtek, a fejbőrről lekerülő korpa jelenti a táplálékukat. Észrevétlenül velünk élnek a meleg, párás lakásban, ahol a lakástextíliák, különösen az ágyneműk ideális búvóhelyet jelentenek számukra, ott szaporodnak, ürítenek.

A poratkák allergiát válthatnak ki

A legtöbb ember számára semmilyen gondot nem jelentenek, de ha valaki túlérzékeny a poratkák ürülékében lévő fehérjékre, a glycoproteinekre, akkor allergiás reakciók léphetnek fel nála, számos tünetet váltva ki. Ezek lehetnek bőrtünetek, bőrirritáció, viszketés, csalánkiütés, sőt ekcéma is, és együtt járhatnak az orr és a szem nyálkahártyájának irritációjával, gyulladásával, vagyis náthás tüneteket és könnyezést, kötőhártya-gyulladást is kiválthatnak, illetve asztmás tünetek is jelentkezhetnek.

Hogyan védekezhetünk az atkák ellen?

A poratkák kedvelt helye a lakástextília, így a védekezéshez legfontosabb megszabadulni a felesleges textíliáktól, például szőnyegektől, falvédőktől, nehéz függönyöktől, plüssfiguráktól, helyette inkább jól mosható, portalanítható felületekre van szükség a falakon és padlón, bútorokon egyaránt. Hasonlóan fontos a rendszeres porszívózás, takarítás, az ágynemű gyakori váltása, a textíliák magas hőfokon való tisztítása. Sűrű szellőztetéssel, esetleg klímaberendezéssel gondoskodni kell arról, hogy a lakás ne melegedjen túl és a levegő páratartalma se nőjön 60 relatív % fölé. Jobb, ha nem a hálóban, hanem a fürdő vagy előszobában, mosható padlós helyen van a tükör, ahol fésülködünk. Ha van rá lehetőség, minél gyakrabban szellőztessük tűző napon az ágyneműt.

laundry-3559510_1280.jpg

Tudjuk, hogy a gyerekek nehezen válnak meg plüss figuráiktól. A kedvenceket hetente egyszer betehetjük a mélyhűtőbe 12 órára, vagy az ágyneművel együtt 60 °C-on kimoshatjuk.

Vérszívók is rejtőzhetnek a matracban

Beszélni kell azokról a – nagyságrendekkel nagyobb méretű – rovarokról is, amelyek szintén rejtőzködhetnek az ágyunkban. Ezek nem az allergizáló hatásukkal, hanem a csípésükkel, pontosabban a vérszívásukkal okoznak kellemetlenséget. Ilyen például a 0,4-0,8 mm méretű ágyi poloska, amelyet igen ritkán láthatunk, mivel nappal rejtőzködő életet él. A vérszívók jelenlétére utalhatnak a fájdalmas csípések a vékonyabb bőrfelületeken, például a boka tájékán, az apró vérnyomok a lepedőn, matracon, esetleg a rovarok ágyneműn maradó pontszerű ürülékei és petéi is. A barna, szárnyatlan rovar a fején lévő szívókával szerzi táplálékát, az emberi vért, miközben a lábán lévő karmokkal és tapadókorongokkal rögzíti magát.

Az ágyi poloskák rendkívül szaporák, egy-egy pár ivadékainak száma naponta 2-3, egy év alatt több ezer is lehet. Az éhséget hetekig jól bírják, a fagypont alatti hűtéssel vagy a 37 fok feletti hirtelen melegítéssel azonban elpusztíthatók. Mivel behúzódnak a fabútorok és nyílászárók legkisebb réseibe, repedéseibe, a textíliák hajtásaiba, nehéz megszabadulni tőlük, ezért szerencsésebb szakemberre bízni a vegyszerrel történő irtásukat.

Hasonló kellemetlenséget képesek okozni a szintén vérszívó, az ágyi poloskánál valamivel kisebb, fekete, barna színű bolhák is, amelyet a kijáró kutyák, macskák hoznak be leggyakrabban a lakásba, de emberek is továbbadhatják egymásnak akár a tömegközlekedési eszközök kárpitjain keresztül is. Szerencsére a bolhák kiirtása jóval egyszerűbb, a matracra szórt bolhaporral megoldható, és a házi kedvenceink is megvédhetők tőle a vérszívókat távol tartó vegyszerrel, vagy bolhairtó nyakörvvel.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása