Útikalauz anatómiába

4 tipp a karácsonyi túlevés ellen

2018.12.20. 14:07

A karácsonyi időszak nemcsak a családi összejövetelekről és az ajándékokról szól, hanem bizony az evésről is. Még azok is, akik egész évben odafigyelnek és mértékletesen élnek, hajlamosak ilyenkor túlenni magukat. Ez pedig puffadáshoz, kellemetlen teltségérzethez, gyomorpanaszokhoz, rosszabb esetben epegörcshöz vezethet. Bár vannak bőven vény nélkül kapható szerek az ilyen panaszok kezelésére, a legjobb mégis a megelőzés. Íme négy tipp, amivel elejét vehetjük a karácsonyi túlevésnek.

202907-oz1rj7-720.jpg

Fotó: Freepik

1. Válogassunk meg, hogy mit eszünk! Ügyeljünk az alapanyagok kiválasztására és a készítési módra!

Egyáltalán nem igaz, hogy az ünnepi időszakban csak nehéz, egészségtelen ételeket lehet enni. Nem kell lemondani a hagyományos fogásokról, de a menüsorba ilyenkor is bele lehet csempészni a könnyebb, rost-, és vitamindúsabb ételeket. Például a hagyományos pulykasült vagy rántott hal mellé a majonézes krumplisaláta helyett (vagy mellett) adhatunk könnyebb, olívaolajjal, balzsamecettel készült salátákat is. A töltött káposztát készíthetjük sovány húsból, rizs helyett árpagyönggyel, hajdinával. A halászlé legyen inkább szegedi, amit halhússal sűrítünk és ne a tésztás bajai verzió.

Az édességekről, süteményekről sem kell lemondanunk. Ha tehetjük, akkor válasszuk ezek közül is a könnyebb, gyümölcsös változatokat, ne a kelt tésztával készülteket.  Adhatunk desszertként gyümölcssalátát vagy friss gyümölcsöt is. Figyeljünk arra, hogy az édességet a főétkezés részeként fogyasszuk el, ne legyen egész nap a kezünkben egy-egy sütemény.

Bejglit is készíthetünk úgy, hogy a hagyományos fehér lisztet, teljes kiőrlésűre cseréljük, édesítésre pedig nyírfacukrot, sztíviát vagy eritritet használunk. Így nem kell lemondanunk a megszokott, szeretett ünnepi ételekről, de jóval kevésbé terheljük a szervezetünket.

bake-bakery-baking-264779.jpg

2. Igyunk sokat!

Szomjoltásra az ünnepek alatt is a legtökéletesebb a víz, ha lehet válasszuk ezt, a cukrozott szörpök, üdítők helyett. Ha eleget iszunk, akkor a folyadék meggyorsítja az emésztést, enyhíti a kellemetlen tüneteket. A legjobb az lenne, ha minél többször innánk az étkezések alatt, de mindig keveset. Ezzel a módszerrel a mértéket is könnyebb tartani, segít abban is, hogy kevesebbet együnk. Természetesen ilyenkor elsősorban a víz tesz jót.

Az alkoholt is kerüljük inkább. Ha mégis fogyasztunk valamennyit, akkor is mértékkel, illetve mindig igyunk mellé vizet is. 

3. Együnk lassan!

Ha valamikor, akkor az ünnepek alatt végre van idő arra, hogy ne kapkodva habzsoljunk. Sokkal egészségesebb és kellemesebb, ha az étkezésekre több időt szánunk, és kisebb falatonként, azt ételt alaposan megrágva, lassan eszünk.

Így kevesebb ételtől alakul ki a teltségérzet, és az ízeket is jobban ki tudjuk élvezni. Arra is érdemes figyelni, hogy a fogások között tartsunk egy kis szünetet, hagyjunk időt az emésztésnek. A második, esetleg a harmadik fogás után például lehet akár negyedóra vagy félóra szünetet is tartani, mielőtt nekilátunk a desszertnek.

4. Ilyenkor is mozogjunk valamennyit!

Bármennyire is nehéz rávenni magunkat, sokat segíthet, ha ilyenkor is mozgunk valamennyit, a mozgás ugyanis segíti az emésztést. Persze nem karácsonykor kell lefutni a maratont, egy kiadós séta a friss levegőn bőven elég lehet. 

Nem minden panasznak a túlevés az oka

Jó tudni, hogy bármennyit eszünk és iszunk is, azért nem minden panaszunkat a túlevés okozza. Ha a rosszullét hányással, hasmenéssel jár, akkor már inkább gyomorrontásról, gyomorfertőzésről, valamilyen vírusról lehet szó. Ilyenkor érdemes komolyabban visszafogni az étkezést, és ha nem múlnak el a panaszok, felkeresni az orvost.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása