Útikalauz anatómiába

Miért isznak olyan sokat a tinédzserek?

2018.11.13. 09:57

A binge drinkingnek is nevezett rohamszerű ivászat aggasztó mértékben kezd elterjedni a fiatalok körében. Ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű alkoholt isznak, kifejezetten az ivászat szándékával. A száraz november kampány során összegyűjtöttünk 3 meglepő tényt a tinédzserek alkoholfogyasztási szokásairól.

pexels-photo-948199.jpeg

#1 A fiatalok alkoholfogyasztásának számos oka lehet

Élményfokozásos ivás, problémaivás és a társaságban tapasztalt szorongás oldására irányuló ivás. Ha fiatalként buliban iszik valaki, a hangulat fokozása érdekében, az társadalmilag inkább elfogadott. Ha otthon iszik bánatában, akkor ott bizony már gond van. Aki már tiniként is problémaivó, az később nagyobb eséllyel marad függő, mint a társasági ivó társaik. Aki néhányszor berúg egy egyetemi vagy céges bulin, az nem biztos, hogy alkoholfüggő lesz később, mert egy idő után elege lesz a negatív következményekből. Ám aki folyamatosan és inkább csöndesen, magányosan iszogat, illetve problémaivó, annál inkább fennmaradhat ez az állapot a későbbi életkorban.

#2 A tinilányok többet isznak napjainkban, mint régen

A fiatal nők ivási szokásainál nagyon erős változások mentek végbe az elmúlt évtizedekben, amit a kutatások is igazolnak. Kimutatták, hogy a nők manapság másképp isznak, mint régen. Korábban ugyanis nem nagyon volt jellemző a nőkre, hogy sokat ittak volna, de a mostani fiatal (a 15-35 év közötti korosztályba tartozó) nők közül néhányan nagyon sokat isznak. A 10. osztályos, 15-16 éves diákok körében megjelent a rohamszerű ivás jelensége, ami meglepő módon elsősorban a lányokat érintette. Ez a korosztály azért is érdekes, mert ekkor változik a legjobban a személyiség, ilyenkor hagyják el végképp a gyerekkort és kezdenek felnőtté válni. A 15 év körüli leányzók már nemcsak elkortyolgatnak egy koktélt vagy egy pohár bort, hanem megisznak egy fél üveg vodkát, nagyon rövid idő alatt. Persze ez az alkoholmennyiség a tinédzser szervezetének nem ugyanazt jelenti, mint egy nagydarab férfinek, de a fiatalok ezzel nincsenek tisztában. Ennek az a következménye, hogy a tinilányok nagyon hamar lerészegednek, kiszolgáltatottak lesznek és sajnos ezen a ponton a szexuális erőszak témaköre is szóba kerülhet. A statisztikai adatok szerint ez az erős, gyors, rohamszerű ivászat már a 2000-es évek eleje- közepe óta markánsan jelen van a fiatal lányok körében. Európában, főleg Angliában, de Magyarországon is megfigyelhető ez a szokás.

#3 A rohamszerű ivás hátterében negatív emancipációs törekvés áll

A szakemberek megállapították, hogy a rohamszerű ivások hátterében egyrészt az ún. negatív emancipációs törekvés áll, vagyis a lányok azt gondolják, hogy nekik is joguk van inni, úgy és annyit, mint a fiúknak. Ám egy tinilány értelmileg nem elég érett, hogy jó döntést hozzon ebben a témakörben. A negatív emancipációs törekvésen kívül a másik ok az, hogy az utóbbi években a szülői kontroll radikálisan csökken. Napjainkban egy tinédzser gyakorlatilag javarészt azt csinál, amit akar, nem hagyja, hogy a szülő beleszóljon a dolgaiba. Ráadásul egyre gyakoribbak az egyszülős családok is. Napjainkban már nem a szülő mondja meg a gyereknek, hogyha iszik, akkor azt hogyan tegye, hanem a gyerekek egymástól tanulják az ivási szokásokat. Sajnos a tinilányok nem tudják, hogy a testsúlyuknak és a még fejlődésben lévő idegrendszerüknek megfelelően maximum 2-3 centet szabadna inniuk a vodkából sok-sok narancslével. Ha így tesznek, akkor nem rúgnak be, nem veszítik el a kontrollt a testük, idegrendszerük fölött.

 



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.14. 00:28:51

Én esztet nem értem. Nem az van, hogy az üzletek és szórakozóhelyek 18 év alattiakat nem szolgálhatnak ki alhohollal?

2018.11.14. 01:07:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És még van olyan is, hogy Nemzeti Dohánybolt ahol nem szolgálnak ki fiatalkorút, mégis alig látni nem bagózó kölköt.

2018.11.14. 01:32:31

"negatív emancipációs törekvések", meg csökkenő szülői kontroll. Még véletlenül se nevezzük meg konkrétan, hogy egy mocskos undorító erkölcsi fertővé vált a világ, ahol a szülőnek ember felett kell teljesíteni, hogy a csemetét a helyes úton tartsa. És ebben a tevékenységében MINDEN ellene van. A média, a politika, a társadalom, a törvények, a technika, és a sor folytatható napestig. Negatív emancipációs törekvések, a faszt, azért isznak/füstölnek, mert a korosztályuk ezt várja el tőlük, ez a menő. Minél több hajmeresztő baromságban vesznek részt, annál kevesebb az esély hogy kitaszított lúzer kismajommá váljanak. Nem kéne úgy tenni, mintha a mi generációnk nem lett volna gyerek, és ne találkozott volna gyerekként ezzel a problémával személyesen. Csak annyi volt a különbség, hogy akkoriban létezett egy össztársadalmi erkölcsi minimum, ami alá már nem lehetett bemenni. Mameg nincs. Ez a gyakorlatban legfeljebb annyit jelentett, hogy esetleg kipróbáltuk a cigit/piát suli után, valami félreeső helyen, a legnagyobb titokban.

"Napjainkban már nem a szülő mondja meg a gyereknek, hogyha iszik, akkor azt hogyan tegye"

Nem emlékszem, hogy nekem valaha felvilágosítást tartottak volna a szülők, hogyan kell inni. Deklaráltan tilos volt az alkoholfogyasztás, ha egy kortyot mertem volna inni, akkora kibaszott pofont kaptam volna, hogy a fal adja a másikat.

tamask 2018.11.14. 02:04:09

Ez a binge drinking dolog Angliában volt nagy probléma még 15-20 éve. Mára eljutottak oda, hogy egyre kevesebbet isznak az angol fiatalok. A változás oka egyrészt az iszlamizáció, a fiatalok körében egyre nő az iszlámot követők aránya. Az újszülöttek egyre nagyobb hányada paki, indiai, afrikai, bangladesi mohamedánista családba születik. A fehérek (akik inkább isznak) egyre kevesebb gyereket vállalnak. Nagyvárosi körzetekben a leggyakoribb újszülötteknek adott fiúnév a Mohamed és változatai (Muhammad, Mohammed-Reza, Mohammed-Ali).

A binge drinking visszaszorulásának másik oka, hogy az angol fizetések nem nőttek az utóbbi időkben, a lakbérek és megélhetési költségek viszont brutálisan nőnek, egyre kevesebb elkölthető pénze van a brit proliknak. Emiatt kicsit józanodott a brit társadalom, de azért még mindig érdekes dolgokat lehet látni a nagyvárosokban péntek és szombat este. Picsányi szoknyákban flangáló vízilószerű, túróbőrű angol kocák lámpaoszlopokba kapaszkodva hánynak vagy kis retikülökkel

Ezért is látogatják az angol prolik Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot, Ukrajnát a bulituristák. Kelet-Európában még olcsón be tudnak baszcsizni. De az indonéziai Balin, Thaiföldön, Kambodzsában is lehet látni érdekes jeleneteket, strandon kúró részeg ausztrál és angol tiniket.

Magyarországon meg nem tudom miért csodálkozik bárki is az alkoholizmus terjedésén, amikor a legnagyobb nemzeti büszkeségre okot adó tette a kormánynak az volt, hogy adómentesen főzhetővé tette a házipálinkát. Olyan mennyiségben, ami a halálos dózis kb. ötvenszerese. Ha valakit heroinnal vagy kokainnal kapnak el a halálos dózis ötvenszeresével, azzal leültetik a teknősbéka életkorát. Ha otthon főz az ember a halálos adag ötvenszeresének megfelelő keménydrogot (alkoholt), akkor büszke magyar embernek nevezheti magát, aki szembemegy a brüsszelita adószabályokkal.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: akinek nincs egy 18 év feletti haverja, ismerőse, aki megveszi neki a szeszt, az nem is akar inni.
Magyarországon amúgy nem kell csodálkozni az alkoholizálás magas szintjén, hisz nemzeti közös nevező, hogy pálinkát főznek a magyarok és ezért adót nem fizetnek. Az a vidéki magyar háztartás, ahol évente nem főzik le a halálos alkoholadag ötvenszeresét, az egy sorosista fészek. Úgyhogy minden vidéki magyar családban bármelyik napszakban rendelkezésre áll a halálos adag ötvenszeresének megfelelő alkohol. Csak hogy legyen mihez nyúlni, ha remegni kezd a fater keze.

A boltokban, kocsmákban, szórakozóhelyeken van 18 éves korhatár, de mint minden drogtilalom, ez se működik, láthatólag a fiatalok szert tehetnek a szeszre.
Ez kultúra kérdése.
Félre ne értsd, én nem a drogtilalom mellett kardoskodok. Ha valaki a házában a halálos adag ötvenszeresének megfelelő idegmérget (alkohol) akar tartani, akkor tegye.
Közben olyan drogokat, amiknek szinte lehetetlen elérni a túladagolását, tiltják és brutálisan üldözik a használóit. Például kannabisz, pszilocibin tartalmú gombák.

tamask 2018.11.14. 02:17:35

@Jankove: nem tudom melyik bolygón élsz, de az én fiatalkoromban jelentősen többet ittunk, buliztunk, szexeltünk házasság előtt, mint a mai fiatalok.
Az utóbbi évtizedekben elterjedt a helicopter parenting kifejezés a világban. Nem véletlenül. A mai szülők folyton a gyerek nyakában lógnak, minden percét beosztják, különórákra hurcolják, edzésekre viszik, kitörlik a seggét is a csimótának, mert minden vonatkozásban gondoskodni akarnak róla. Terjed az új kifejezés is: lawnmover parents. A szülő, aki minden akadályt elhárít a gyereke útjából, beszél a tanárral, hogy ne adjon rossz jegyet a kölyöknek, ha konfliktusa van a kölyöknek az osztálytársaival, akkor a szülő beszél a másik szülővel. Gyerekkoromban mi megvártuk egymást a játszótéren és lerendeztük egymás között a dolgot.
Ma panaszkultúra van, mindenki csak a száját járatja és okoskodik, a szülők rettegnek a mindennapi agressziótól, közben a gyereküket elvárások és majomszeretet elegyében nevelik, aztán csodálkoznak, ha egy 9 éves kőbányai cigánygyerek ki tudja rabolni a huszonéves egyetemistákat, mert azoknak nincs már tesztoszteronjuk se.

Miért van ma annyi incel fiú és annyi fapina, aggszűz lány? Mert a szülők ilyenné nevelték őket.

2018.11.14. 06:23:36

@tamask:
Ott a pont. Egyébként az én korosztályom is már jelentősen kevesebbet ivott a szüleiménél, jó annyiban bonyolultabb a helyzet, hogy náluk anno valamivel kevesebb volt a tömény, de egyetemistaként sokkal többet ittak, és előtte is többet ittak, apám 14 évesen falunapon simán lerészegedett, anyámnak meg házibuli korszaka volt az érettségi előtt, ezzel szemben én például szalagavatón ittam először 1 pohárnál többet.

Amit írsz, az teljesen igaz sajnos, én szülői mikromenedzsmentnek hívják, anyám is csinálta bizonyos fokig, én meg égtem miatta rengetegszer, mikor meg lázadtam a módszer ellen, nem igazán értette mi a problémám. Persze, hogy nem, mert azt hitte ettől jó szülő.

Fontos szempont emellett még a gép előtt kockulás, nyilván az én korosztályomban ez nagyrészt asztali gép volt, most inkább telefon, de a lényeg, hogy az online tér, ha jó, ha nem jó, általában csökkenti a bulik, ivászatok arányát. Állítólag még az erőszakos bűncseleményekét is, a tizenévesek körében ez folyamatosan csökken.

Berelhetoreklamfelulet 2018.11.14. 08:22:12

Mert a hülye szüleik a világra szarták őket, majd hagyták nőni őket mint a gaz.

Ezt nem volt annyira nehéz megválaszolni. Hülye szülő, hülye kölyköt hoz létre, így szaporodik a nyomor. Egy alapos verés kellett volna nekik, és akkor megtanulták volna a helyüket.

Amúgy jól nézzétek meg ezeket a tinédzsereket, ők fogják kitermelni a nyugdíjatokat... /LMAO... nem lesz nyugdíjatok.....

2018.11.14. 08:23:48

@tamask: „nem tudom melyik bolygón élsz, de az én fiatalkoromban jelentősen többet ittunk, buliztunk, szexeltünk”

Én meg nem tudom melyik cikket olvastad, de ez itt nem a házasság előtt álló fiatal felnőttekről szólt, hanem 15+ éves tinédzserekről. Elég nehézfejű gyerek voltam, sose kerestem a cikis ügyeket, inkább azok találtak meg engem, szal a sűrű gyerekkorom ellenére 15 évesen rendszeres nemi életet élni, meg heti rendszerességgel picsarészegre inni magunkat, az még lassan 3 évtized távlatából is elég hajmeresztően hangzik. Ilyet még azok a nagymenő osztálytársaim sem csináltak, akikből már akkor sejteni lehetett, hogy életük felét sitten fogják leélni. Ezekre az évekre sokkal inkább jellemző volt a kóstolgatás, próbálgatás, ami a szexre különösen igaz volt. Nekem 15 évesen már az is komoly eredmény volt, hogy megfoghattam egy mellet. Helikopter szülőség: Neked van gyereked? Ha nincs akkor a kör bezárult, nem vagy kompetens a kérdésben, és nem tudsz hiteles lenni. Ha van, akkor viszont tudnod kell, hogy teljesen más viszonyok voltak 20-30-40 éve. Ezt legmarkánsabban a bűnözési statisztika képviseli. Ma sokkal nagyobb esély van arra, hogy a gyereked belekeveredik valami komoly szarba, sokkal nagyobb esély van arra, hogy a felelőtlen döntéseknek jogi, kértérítési, és egyéb nem várt következményei lesznek, és ezen bizony az is sokat ront, hogy a gyerekek burokban nevelkednek, se realitásérzékük, se veszélyérzetük, se értékrendjük, se tapasztalatuk, de persze mindent jobban tudnak mindenkinél, és a feltűnési viszketegség mérő mindegyiknél ki van akadva. És így kell kiengedni őket erre a guszustalan aknamezőre, ahol 30 év alatt annyi változott, hogy az aknák még utánad is mennek. Én alapvetően nem akarnék helikopter lenni, de észnél kell lenni, és tudni kell hogyan fogd a gyeplőt. Vékony a határ a teljes önállóság, és a full kontroll között, a szülők pedig azt is tudják, hogy az élet szar játék, és csak egyszer lehet játszani.

A lawnmover-ben nagyjából egyetértünk. Tanulja meg mindenki magának kikaparni a gesztenyét, de azért itt is látni kell, honnan szorul a gyerek segítségre.

„Ma panaszkultúra van, mindenki csak a száját járatja és okoskodik, a szülők rettegnek a mindennapi agressziótól”

Ebben egyetértünk. De azt is hozzá kell tenni, nem az agressziótól rettegnek, hanem a következményektől, ha felveszik a kesztyűt. Lásd, ma az önbíráskodást, önvédelmet, de még az egyszerű verbális cselekményeket, véleménynyilvánítást is lassan súlyosabban büntetik, mint a komoly hardcore bűnözést. Ez a liberális demokrácia, meg a kibaszott impotens jogállamiság hozadéka. Az emberek tele vannak feszültséggel, dühhel, a tehetetlenségtől. A rendőrség nem segít (inkább csak azért van hogy basztasson), de elvették az eszközöket is, hogy megoldd magad a problémát. Inkább félrenéz mindenki, „ez nem az én balhém” és ha teheti odébbáll. Ékes példa:

egyazegyben.com/durva-balhe-volt-a-4-es-metron-videoval-43625

30 évvel ezelőtt ez a rézműves eleve meg se mert volna mukkanni, vagy ha igen pár percen belül feküdt volna mint a zsák. Szörnyű még nézni is ezt a közönyt.

SarahConnor 2018.11.14. 08:54:46

Nincsenek illúzióim. Főleg azóta, hogy egy 16 éves lány (akinek mellesleg egészhátas tetkója volt, amit elmondása szerint 15. szülinapjára kapott a szüleitől) azt mondta nekem - nem minden megvetés nélkül - hogy az a buli, amire emlékszik az ember, nem volt jó buli.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.11.14. 08:57:59

meg lehet nyugodni, 30, 20 és 10 éve is pontosan ugyanez volt csak esetleg mást ittak meg nem volt insta hogy azonnal mindenki tudjon róla.

szepipiktor 2018.11.14. 09:14:23

Remek!
Egy vélhetően Y generációs blogger rácsodálkozik az élet természetére, majd gyárt belőle egy megfelelő ideológia véleményt.
Nem drága, nem csak MOST történik ez, ha nem csak a saját induló dátumától észlelné a világunkat, akkor tudná, hogy minden generáció alapja ez a fiatal korban, csak másképp, máshol és mást fogyasztva. Ahogy a cigeretta vagy a szex, nem kis rétegnél a bolti csenések is idesorolhatók.
Ezek csak a felnőttéválás előtti "erőfitogtatások", próbák része, evolúciós alap, mint a kiskecskék küzdelmei.
Én is piáltam anno, elég sokat, mindent kipróbáltam (a kábszeren és a homoszexualitások kívül) amit gyerekfejjel nem volt szabad. És apámék is, és nagyapámék is.
Most csak a ránkzúdult szabadság módosít csupán, például a lányok változása ennek tudható be.
Az új kor szabadsága, hogy a jómód kitermelte szingligeneráció is szivarozott, bokszolni jár, este csajok közösen kocsmáztak és mentek alkalmi kefélésre a felszedett fiúkkal... Mert az volt a módi, hogy a fiús dolgokat megtehetik már ők is.
Ez vezetett a mai Y generációs nihilhez, a folyamatos magánéleti gondokhoz, ez alapozta meg a mai gendervonalat és a feministanácik "sikerét" is.
A fiúk csak a szokásos vonalat viszik,a torzulás a lányoknál félelmetes, de ugye itt már belép a szex - nincs értéke az erkölcsnek, a szeméremnek stb. - és a kábítószer is - amit pedig a neoliberális aktivista mozgalmak is támogatnak, propagálnak -, szóval a mai észlelés nem csak a piára vonatkozik.
Sajnálom, hogy a poszter leragadt térben, időben és tevékenységben...

szepipiktor 2018.11.14. 09:19:16

@SarahConnor:
És amikor úgy 2000 hajnalán egy 16 éves lány odament a 17-18 éves srácokhoz és csak úgy megkérdezte: leszophatlak?
20-30 éve mit kellett ilyenért harcolnunk a lányoknál! Már felnőtt korban is programok, drága vacsorák kellettek még ehhez.
Ma azonban a testnek nincs értéke - köszönjük internet -, így a sok dolog, a pia, a cigi, a narkó vagy a szex semmiféle hatása nem érdekli ezt a két generációt!
Mert ha egy Y generációs blogger a Z geberációsokra hivatkozik "megdöbbenve", az nem azt jelenti, hogy ők nem ilyenek voltak, sőt hogy nem az Y generáció nyitotta tágra a "kapukat"!!!
Csak ők ma már sírnak,most szembesülnek a problémákkal, de még mindig nem az publikálják, hogy gyerekek, itt a mi példánk, ti ne tegyétek!
Hanem álposztokban álproblémákat írnak le és ők magasról tekintenek rá a saját szarukra!

werinter 2018.11.14. 10:02:59

Megint a tipikus "bezzeg régen...", "bezzeg a mi korunkban...", "akkor még nem vót ilyen...", "még vót erkőcs...", "a szüleink korában még nem lehetett..." stb duma. Unalmas. MINDEN korban a fiatalok ilyenek voltak, még NAGYON régen is, a történelem kezdete óta. Ez a velejárója a felnőtté válásnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.14. 11:28:10

@werinter:

Ez kb. 20-30 évvel ezelőttig igaz volt, hiszen már a rómaiak is a mindenkori fiatalság erkölcséire panaszkodtak. Részben most is igaz, de:

Az utóbbi pár évtizedben megjelentek a női emancipáció és a liberalizmus vadhajtásai (utóbbi pl. a pedagógia terén fejtette ki káros hatásait), a kemény drogok, az orális fogamzásgátlók, a fejlett telekommunikáció - ezek az elmúlt évezredekben nem léteztek. Ezek mind könnyebbé tették, hogy a fiatalok engedjenek a mindenkor meglévő csábításoknak.

Ezért csak részben van igazad.

"még vót erkőcs..."

És főképp nem voltak orális fogamzásgátlók. :DD

tamask 2018.11.14. 11:55:22

@szepipiktor: hozzám is jött oda egy 16 éves csaj egy vidéki diszkóban (zene már volt, de alig páran lézengtünk), hogy a barátnője akar velem beszélni. Kis félcigány lány volt, elég vagány, kihívott a kerthelységbe és a tárgyra tért. Amikor megtudta, hogy hány éves vagyok (egyetemista voltam), akkor egy "basszus" hagyta el a száját. De azért leszopott ott helyben a sörpadon. Nem én kértem. Ja és még részeg se volt, alig voltak a diszkóban, még el se kezdődőtt a buli igazán.
És ez csak egy eset. Volt még pár élményem tizenévesekkel. Jellemzően nem én kezdeményeztem és sose volt legális korhatár alatti csaj.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.14. 11:55:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Állítólag a facebook és társai elterjedése óta ismét nőni kezdett az első szexuális kapcsolat kialakításának életkori időpontja. (Nincs idejük kefélni, minden időt leköt a kütyü..)

2018.11.14. 14:19:43

@werinter: „MINDEN korban a fiatalok ilyenek voltak, még NAGYON régen is, a történelem kezdete óta. Ez a velejárója a felnőtté válásnak.”

Igen, csak időközben a körülmények megváltoztak, képbe került / ill. eltűnt néhány fontos tényező, ami miatt a kiszámított kockázatvállalásból, orosz rulett lett.

Mondok egy hülye példát erre, most hirtelen jobb nem jut az eszembe:
- Diszkóbalesetek. Ez pl; egy szinte teljesen új 21. századi fogalom. 30 éve azért nem létezett, mert egyszerűen nem volt általános, hogy hormonzavaros kisfiúk, friss jogsival, bódult állapotban, brutál teljesítményű autókkal ámokfussanak az utcákon, megpakolva 3-4 ugyanolyan beszámíthatatlan kismajommal. Ebből következik, hogy könnyebben engeded el a gyereket a szórakozóhelyre, házibuliba, ha TUDOD hogy a legrosszabb ami történhet, hogy hazafelé botorkálva seggrészegen elalszik valami padon. Erre ma nincs garancia, a buli után senki nem lesz ott, hogy elmagyarázza miért gáz beülni egy "figyeljetek, most megmutatom" takonypóc mellé. Egy végzetes autóbalesetben, fára feltekeredve halottan (akár utasként!) már annyira nem vidám a szitu.

Ha most nekiállnék gondolkodni, tudnék ezer ilyen, AKKOR_ÉS_MOST példát írni, hogyan találkozik a mostani generáció ugyanazzal a szituval, amivel mi néhány évtizede, és ennek tükrében egyáltalán nem furcsa, hogy megjelent a helikopterszülő fogalom.

tamask 2018.11.14. 14:37:25

@Jankove: a diszkóbalesetek a 80-as, 90-es években voltak jellemzőek. Szerintem ma már alig van tipikus diszkóbaleset (hajnalban, diszkó után bedrogozva, bebaszcsizva az autó kapacitását meghaladó számú fiatallal száguldanak haza és felcsavarodnak egy fára. Az autó jellemzően apu Wartburgja vagy Skoda Favoritja volt, de a legritkább esetben drága gép). Ez az én fiatalabb koromban volt mindig téma, ami nem tegnap volt. Ez volt a tipikus diszkóbaleset.

Manapság nem diszkóbalesetek vannak, hanem fényes nappal méregdrága sportkocsikkal és luxusterepjáróval emberkednek a budapesti utcákon agyontetovált, kigyúrt "vállalkozók", aztán felhajtanak villamosmegállókra és megölnek pár embert.
A másik meg a mobilozás miatti baleset.

Diszkóbalesetben nekem halt meg gimis évfolyamtársam. Egyetemről ismertem olyat, aki részegen lépcsőn elesett, agyalapi törés, meghalt. Volt egy srác, akit agyonvertek kidobók.
Ma ilyen már nem nagyon van. A fiatalok facebookoznak, animéket néznek, youtube sztárok akarnak lenni és különórákra járnak. Nem baj ez, csak hát ezek a mai gyerekek sose fognak egy Skoda hátsó ülésén ujjazni egy lányt, akinek jó teste van, de az arca megállítja a paszulyt a növésben.
Mindent elmond a mai világról, hogy már rendes ecstasy-t és LSD-t se lehet kapni.

A mai fiatalok be vannak fékezve. Ki van párnázva az életük. Egy meteorit hamarabb veri fejbe őket, minthogy diszkóbalesetben meghaljanak.

Én annak idején elég sok agysejte et elpusztítottam, mégis diplomás ember lett belőlem. De legalább voltak élményeim.

werinter 2018.11.14. 14:40:06

@Jankove: Ez a sztori max a kőgazdag szülők (anyagi javakkal) elkényeztetett, de egyébként leszart csemetéire lehet igaz. Nem hiszem, hogy annyira jellemző lenne, hogy 18 évesen bepiálva száguldozzanak a fiatalok. Az előzőleg leírtakon kívül nem sok szülő adja oda a családi autót a kölyöknek, sajátot meg nem hiszem, hogy mindegyik megengedhet...

tamask 2018.11.14. 15:20:13

@werinter: a diszkóbalesetek a 90-es évek elején tetőztek. Friss volt a szabadság mámora, jöttek be a svájci, belga használtautó roncsok, amik jobban pörögtek, mint a 120-as Skodák meg Wartburgok. A diszkóbaleset jellemzően olyan volt, hogy más autó a közelben se volt, csak a diszkóból hazafelé tartó autó gyorsan ment és kisodródott, fának csapódott. Ma ilyen baleset azért már nem gyakori. Egyrészt a fiatalok melóznak. Igen, ma több fiatal dolgozik szerintem, mint a 90-es évek elején, amikor tetőzött a munkanélküliség. Nincs idejük zülleni ma már. A szabadidejükben meg a telefont tapogatják.

Másrészt biztonságosabban élnek a srácok, mint az én időmben, de kicsit burokban is élnek. Nem baj ez, az én időmben orvos, jogász, tanár akart lenni a gyerek, ma youtuber. Ezért youtube videókat néznek naphosszat. Ez legalább leköti őket.

Ha én elmondom egy mai fiatalnak, hogy hány lányt fektettem meg, akkor hüledeznek. Mert számukra az is elképzelhetetlen, hogy egy lánynak belenyúljanak a bugyijába. Pedig én az egyik legszolidabb arc voltam az ismeretségi körömben.
Ma egy életet le lehet úgy élni, hogy az illető csak a neten bóklászik.

czinimini 2018.11.14. 16:33:55

Az unalomivás kimaradt. Egész egyszerűen nincs miről beszélgetni, nem tudnak mivel kitűnni, hát ezt tudják kitalálni.
Azt gondolom, hogy a szülőknek akkor is nagy a felelőssége, ha már ovitól kezdve egyre több ismerőse van a gyereknek és a családtól függetlenül nagyon sok hatás éri. De őszintén szólva, ha a 16 éves gyerekem elkezdene nem hazajárni és lerészegedni esténként, hát elég tehetetlennek érezném magam, hiába tudnám, hogy nagy a baj. Igaz, volt olyan kollégám, aki röhögve, szinte büszkén mesélte, hogy a másodikos gimis fia éjjel hazahozott valami csajt, akinek talán a nevét sem tudta, és ez az anya (?!) hagyta, hogy ott aludjon egy vadidegen (aki remélem, legalább hiányzott a szüleinek), és csak reggel kérdezte meg, hogy volt-e szex! Ilyen szülőtől mit tanul a gyerek?

werinter 2018.11.14. 18:03:06

@czinimini:
Magamból kiindulva ez nagyon nem igaz. Nekünk pont a kocsmázás, fesztiválozás jelentette (és jelenti ma is részben) a "szocializációt". Ott volt a társasági élet, mindenkivel összefuthatott az ember sörözés közben, hatalmas ismeretségi körre tettünk szert és azóta is tartó barátságokra. Szóval az ha az ember "piál" nem feltétlenül rossz. Mert nyilván nekünk is az volt a "menő", hogy ba***nk be, mint az állat, de közben jól éreztük magunkat és jó társaságban voltunk :D
Ma annyival másabb a helyzet, hogy szinte mindenkit máshová sodort az élet, de még mindig egy jó ürügy elmenni legurítani pár sört, ha valamelyikünk a városban van. Arról nem is beszélve, hogy a robotolós hétköznapokat valamivel meg kell törni. Persze aki már hétköznap is vedel, mint egy disznó és hétvégén sem áll le vele, meg mindennél fontosabb azokra igaz a cikk, de azért hiszem, hogy fiatal korban ez még nem jellemző. Inkább a társasági ivás, nem pedig a stressz / magánéleti vagy munkahelyi esetleg egyéb lelki problémák miatt.

efi 2018.11.14. 18:17:07

Az is idióta, aki részegre issza magát, akár fiatal, akár nem.

czinimini 2018.11.14. 19:36:22

@werinter: Én sem erre gondoltam. A sör mellett beszélgetésnek megvan a hangulata, közösségépítő lehet. Én azokra a csitrikre gondoltam, akiknek az a buli, hogy minél gyorsabban öntudatlanra igyák magukat, aztán bárkivel elmennek. Amit itt is írt valaki, hogy az az igazi buli, amire nem emlékszik az ember. Na, az nagyon szomorú!

2018.11.15. 17:30:42

@tamask:
Érdekes módon én ilyeneket mindig csak mások meséiből hallottam, az én tizenéveskoromban is ment a duma, hogy micsoda erkölcstelenek a tinilányok, aztán a gyakorlatban sajnos ebből nem láttam semmit... Sőt, szerintem az amerikai filmek álerkölcsös, álromantikus vadhajtásai még prűdebbé is teszik/tették a fiatalokat.

2018.11.16. 04:54:44

@tamask: Azon most vitázhatunk, hogy minek nevezzük a jelenséget, diszkóbalesetnek, jaszkarizásnak, utcai versenyzésnek, a köznyelv által ráakasztott fogalmak közül tetszés szerint választhatunk, a közös ezekben az esetekben, hogy mindig szerepel a történetben egy bizonyítási kényszertől fűtött önjelölt fittipaldi fakezű pilóta, (józanul, vagy bódultan) meg a vétlen áldozatai: itt a mai hír tessék:

index.hu/belfold/2018/11/15/iskola_seregelyes_baleset_bmw/

Nem lennék a lány szüleinek a helyében… Ők biztos fel fogják tenni a kérdést párszor maguknak, nem-e kellett volna helikopterezni egy kicsit. Apa bevitte volna suliba reggel a lányt, délután meg elhozta volna. Szarul hangzik, megkapták volna a helikopter titulust, de legalább élne a gyerek. Nem az ő hibájuk. A rendszer szar. Ha szarul működik a rendszer, szarul működnek benne az emberek is, ez van. Egyébként a 80-as 90-es évekre én egy kicsit másképp emlékszem mint te, azért akkoriban az autó még szimpla közlekedőedény, használati tárgy volt, nem önkifejezési eszköz, státusszumbólum, puncimágnes, farokmérték, diszkóhintó és persze ultimat versenyautó, aminek minden percben nyomni kell mint süketnek a csengőt. Lóerők terén is jóval szerényebbek voltak. A pilótaképzés meg összehasonlíthatatlanul nívósabb volt a jelenlegi „Kinek kell egy jogsi? Itt van nesze! Kér még valaki?!” szintű oktatással. Nem volt jellemző az sem, hogy apu 17. szülinapra meglep egy bmw-vel. Sőt a jogsi sem hullott az ölekbe. Én az MHSZ-nél szereztem több kategóriára. Persze kivételek, és kirívó példák mindig voltak, vannak, lesznek… volt nekem is osztálytársam aki korkedvezménnyel szerezte meg a jogsit (apuanyu kft), és XR3i Kabrióval járt suliba, ami a 90-es évek elején első SAJÁT autónak kifejezetten menő gép volt, (apuanyu kft). A többség meg suli után kéjsóváran végignézte, hogy csikorgó kerekekkel elhajtott, aztán ment a trolihoz. A mai kölkök viszont el se tudják képzelni, hogy a klotyóra el lehet jutni autó nélkül is. Vagy a suliba.

„A fiatalok facebookoznak, animéket néznek, youtube sztárok akarnak lenni és különórákra járnak”

Hát ez az. Ők a mátrixban szocializálódtak. A közösségi oldalak, meg a többi szar után kilépnek az életbe, és egyszerűen nincsenek birtokában semmilyen képességnek, tapasztalatnak, ami megóvja őket a problémáktól. Amire te 7 éves korodban rájöttél, az ma egy 17 évesnek nem egyértelmű. Meg kell óvni őket. És itt jönnek a képbe kibaszott helikopterek, akik elmagyarázzák a szerencsétlennek, fiam, ne igyál bazmeg 3 liter vodkát húzóra mert abból baj lesz. Ne akarj a sarkon 160-nal befordulni egy kézzel fogva a kormányt, mint a nidforszpídben, mert a non-virtual közegben Newton törvénye érvényesül. Kislányom ne ülj be a hülye ubul autójába, mert túl erős neki az a kocsi, de ubul ezt nem képes belátni. stb.
süti beállítások módosítása