Útikalauz anatómiába

Mozgással a problémák ellen

2018.09.21. 13:32

Sokan gondolják még ma is azt, hogy a mozgás a fiatalok és az egészségesek kiváltsága. Ez azonban egyáltalán nincs így: az aktivitás minden életkorban és élethelyzetben hasznos. Nemcsak a legkülönbözőbb testi és mentális betegségeket segít megelőzni, hanem a már kialakult problémák enyhítésére is kiváló.

spacer-3440186_1920.jpg

Számos jótékony élettani hatása van a rendszeres mozgásnak, a szervezet egészének és szinte minden szervnek a működését kedvezően befolyásolja. Az erőnlétet növelő, keringést serkentő, a betegségek rizikóját csökkentő hatáshoz felnőtteknek hetente legalább öt alkalommal minimum félórányi aktivitásra van szüksége. Bármilyen sporttevékenység vagy edzőtermi mozgás, tánc vagy csapatjáték, de akár a kirándulás, a kertészkedés, a takarítás, vagy a kutyasétáltatás is kiválthatja ezt a hatást.

Az érintett életkorának, élethelyzetének, egészségi állapotának megfelelően kell mozgásformát választani, de senkinek nem kell lemondani róla, hiszen még az ágyban fekvő betegnek is lehet találni – ha szükséges, szakember segítségével – valamilyen megfelelő tornagyakorlatot. Néhány fontos problémakört gyűjtöttünk össze, amelyekre a mozgás panaszokat enyhítő, illetve prevenciós hatással van.

Szív- és érrendszeri gondok

A rendszeres mozgás fokozza a vérkeringést, hatására a szívizom megerősödik, nő a szív teljesítőképessége, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések (például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, magas vérzsír-szint, koszorúér-betegség, infarktus és a stroke) kockázata. Tapasztalatok szerint ez a kedvező hatás még azoknál is jelentkezik és a túlélési időt növeli, akik diagnosztizált szívbetegek, vagy már el is szenvedtek például egy szívizom-infarktust.

 2-es típusú diabétesz

A mozgás csökkenti a vércukorszintet, támogatja az inzulin termelődését és a cukoranyagcsere megfelelő működését, hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez. 

Túlsúly

A naponta végzett, rendszeres mozgás serkenti az anyagcserét, kalóriát éget el, így segíti a normál testsúly megőrzését, illetve helyreállítását, megakadályozza a felesleges zsír lerakódását a szervezet zsírraktáraiban. A fogyáshoz a súlycsökkentő diéta önmagában kevés: nem elég a bevitt kalóriát csökkenteni, szükség van arra, hogy fokozott aktivitással, izommunkával gyorsítsuk annak felhasználását is.

Mozgásszervi problémák

Az aktivitás az izmok fejlesztésével segíti, tehermentesíti az ízületeket, emellett az izületi folyadékkal keni az ízületi porcok felületét, így enyhíti például a térdfájdalmakat is. A gerinctorna megerősíti a gerinc környéki izmokat, amelyek támasztják a gerincet, védik azt a sérülésektől, stabilabbá teszik, ezzel javítva a testtartást, az egyensúlyt és a koordinációt. A testedzés képes ellensúlyozni a tartós ülőmunka károsító hatását is.

Az idősebbek között egyre gyakoribb csontritkulás ellen is hatékony megelőzési mód a rendszeres mozgás, hiszen azok a mozgásformák, amelyek a gravitáció ellenében hatnak (futás, lépcsőzés, súlyzózás stb.), segítenek a csonttömeg megtartásában, így lassítható, mérsékelhető a csontritkulás folyamata.

Stressz, szorongás

Akár már napi félóra mérsékelt intenzitású edzés segíthet a tartós stressz következményein. A mozgás ugyanis növeli a hangulatstabilizáló neurotranszmitterek (például a szerotonin, a noradrenalin) felszabadulását, így oldja a stresszt, a szorongást, javítja a hangulatot.

yoga-2683522_1920.jpg

Alvászavarok

Akik rendszeresen mozognak, gyorsabban alszanak el, ritkábban ébrednek fel éjszaka, kevésbé szenvednek az alvászavaroktól, köztük a nappali aluszékonyságtól is. A mozgást legalább két órával a lefekvés tervezett időpontja előttre érdemes időzíteni, mert az edzés stimuláló, élénkítő hatása különben akadályozná az elalvást.

Szexuális gondok

A testmozgás serkenti a vérkeringést a test minden pontján, így a nemi szervek területén is. Az edzés során felszabaduló endorfinok is hangulatjavító hatásúak, így a mozgás erősíti a libidót mindkét nembelieknél, és jó hatással van a szexuális teljesítményre, enyhítheti a férfiak merevedési zavarait is.

Daganatos betegségek

Többféle daganatos betegség kockázatát is csökkenti a mozgás, a tapasztalatok szerint például a rendszeresen testedzést végzők esetében kisebb az emlőrák és a vastagbélrák rizikója. Ez összefügg a testedzés általános immunerősítő hatásával is.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.22. 05:19:03

Ideális időskori sport a gombászás. Elég megnézni, milyen fitten haladnak a kaptatókon felfele az idős gombászok. Van aki szezonban naponta, kétnaponta kijár megtéve napi sok-sok kilométert. A gombaszedés miatt több a motiváció, mint a sima kirándulásnál, és nehezebben is lehet megunni egy bejáratott útvonalat.
süti beállítások módosítása