Útikalauz anatómiába

Tényleg öröklődnek a fogászati problémák?

2018.05.15. 14:59

Az Európai Unió országai között Magyarország azok közé tartozik, ahol a legrosszabb állapotban van az emberek fogazata, legnagyobb az átlagos foghiány. Mennyire lehet a fogászati problémákat a rossz genetikai adottságoknak tulajdonítani, mennyi az igazság abban, ha valaki azt mondja: „apáméknak is rosszak voltak a fogai, ezt örököltem tőlük”?

utikalauzanatomiabablog-oroklodnek-a-fogaszati-problemak.jpg

Fogazatunk épségét, általában a szájüregünk egészségét több körülmény befolyásolhatja. Az alkati adottságok mellett legfontosabbak az életmódi tényezők, a táplálkozás és a fogápolás, a megfelelő szájhigiénia. Kizárólag a családi öröklődésben keresni a fogazati problémák és a fogvesztés okait mindenképpen téves, és nem is veszélytelen, mivel egyfajta felmentést ad azokkal a teendőkkel kapcsolatban, amit az illető maga is megtehet fogazata épségének megőrzéséért.

Öröklődő jellegzetességek

Vannak bizonyos tulajdonságok, amelyek valóban örökölhetők: így például az állkapocs formája, a fogak és az állcsontok mérete, alakja, a fogzománc vastagsága, a fogak színe, sőt, kutatások szerint a nyáltermelés sajátosságai és a szájüregben lévő ún. szájflóra összetétele is. Ezek valóban befolyásolják valamelyest a fogazat egészségét: például a torlódott, rendetlen elhelyezkedésű fogak nehezebben tisztíthatók, így a zugokban megrekedt ételmaradékban és lepedékben könnyebben megtelepednek a fogzománcra káros savat termelő vagy gyulladást keltő baktériumok.

Genetikai eredetű fogbetegségek

Valóban van néhány olyan fogbetegség is, amely örökölhető, és a fogzománc súlyos károsodása miatt fogszuvasodásra, fogvesztésre hajlamosít. Ilyenek például az amelogenesis imperfecta és a dentinogenesis imperfecta nevű elváltozások. Az előbbi jellegzetessége a vékony, gyenge minőségű fogzománc, amely a hőingadozásra is érzékenyebb és a fogszuvasodás is könnyebben megtámadja. Mind a tej-, mind a maradandó fogakat sújthatja. A második esetben az öröklött elváltozás a dentint érinti, a rossz minőségű dentin miatt a fogak elszíneződnek, a zománc könnyen leválik róluk. Ezek a fogbetegségek azonban szerencsére ritkák, hat-nyolcezer emberből egyet érintenek. Vannak olyan, az állkapocs és a fogazat állapotát érintő elváltozások is, amelyekre való hajlam szintén örökölhető, így például a csírahiány, a számfeletti fogak, a mélyharapás, az ajak-, szájpadhasadék.

 

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az öröklött hátrányokba sem kell belenyugodni, annál inkább érdemes tisztában lenni velük és mielőbb kezeltetni. Panaszmentesen is fel kell keresni legalább évente a fogorvost egy kontroll vizsgálat miatt, ám ha problémás fogazata van valakinek, akkor a félévente kontroll elengedhetetlen. Ha tudjuk, milyen fogászati gondok fordultak elő a családban (például valaki ínygyulladásra hajlamos, vagy korán romlani kezdtek a fogai) akkor az adott problémára fokozottan érdemes figyelni és a kezelő fogorvossal is megbeszélni, mit lehet tenni ezek elkerüléséért. A fogak rendetlen állása esetén mielőbbi fogszabályozásra van szükség, ínyproblémák esetén sokat segíthet a rendszeres fogkőleszedés, a barázdazárás a frissen előbújt maradó őrlőkön nagyszerű fogszuvasodást megelőző beavatkozás, apró szuvasodások időben észlelésével és kezelésével megelőzhetőek az esetleges későbbi nehezebb beavatkozások (gyökérkezelés, fogeltávolítás stb.) Az esetlegesen megöröklött fogászati eltérések ellenére megfelelő gondozással helyreállítható, megőrizhető a fogak épsége.

És ami nem genetika, hanem minta….

Az öröklött tényezőknél fontosabb és többeket érint az, hogy milyen szájápolási rutint tanultunk a családban, milyen gyakorlatot alakítottak ki gyermekkorunkban a szüleink.  A napi legalább kétszeri fogmosás, a rendszeres fogorvosi kontroll, a problémák mielőbbi kezelése képes ellensúlyozni a kedvezőtlenebb genetikai adottságokat. Fordítva is igaz: a legszerencsésebb alkati tulajdonságokat, a legtökéletesebb fogazatot is hamar tönkreteheti, ha nem fordítanak kellő figyelmet a fogápolásra, ha egészségtelen étrendre, sok cukros ételre, finomított lisztből készülő termékekre, üdítőitalokra szoktatnak valakit kiskorától kezdve, illetve ha a dohányzás és az alkoholfogyasztás is követendő szülői mintaként van jelen számára.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czerka 2018.05.16. 05:36:42

Alapvetően a fogzománc minőségét a genetika határozza meg. Persze kerülni kell a cukros ételeket és mosni kell a fogakat, de akinek a szüleinél már 30 éves korban több volt a korona és híd, mint az eredeti fog, az moshatja a fogait háromszor naponta, fogselymezhet naponta, 40 éves korára neki is tele lesz a szája fogpótlással.
Itt Ázsiában nem szórakoznak sokat. Húszévesen teljes fix műfogsort csináltatnak a fiatalok, mert rengeteg a genetikailag csálé fogú vagy rossz fogú ember.

2018.05.16. 07:20:22

Hm. Jó tíz éve mondta egy fogorvos, hogy nem tehetek róla, akármit csinálok, mindenképp ott tartanék ahol, mert öröklődő a problémám. Pedig nem ismerte a szüleimet...

Figyel Castro 2018.05.16. 08:58:20

A hétéves fiam összes 4-5ös (tej) foga lyukas, mindez minimum napi 2 mosás, minimális édesség és lónyàlfogyasztás mellett. A lányoméi meg hibátlanok.

Terézágyú 2018.05.16. 09:01:24

"Az Európai Unió országai között Magyarország azok közé tartozik, ahol a legrosszabb állapotban van az emberek fogazata"

Az egészségügyi dolgok közül a fogászat a legelesleginkább olyan, hogy valójában nem az egészségről szól, hanem kifejezetten az esztétikáról.

Mindegy, hogy milyen a fogaid egészsége, az se baj, hogy hány koronád/műfogad van - a lényeg, hogy folyamatos, szabályos, fehér fogsorod legyen.

Hányszor lehet olvasni olyanokat, hogy xy híres embernek milyen szépek a fogai - merthogy egymillió forintnyi pénzt költött rá.
És háromhavonta fogorvoshoz jár, aki fehéríti, meg mifene.

Most komolyan arról beszélünk, hogy annak egészségesek a fogai, aki milliókat költ rá, rendszeresen kezelteti stb. ??????????????????????
süti beállítások módosítása