Útikalauz anatómiába

Mit tegyünk jetlag ellen? 6 tipp, ami biztosan beválik

2017.08.29. 09:29

Hosszú utazásra indulva bizony mindannyiunknak számolnia kell az időeltolódás okozta kellemetlenségekkel. De vajon mit tehetünk, hogy megkönnyítsük az átállást, és leküzdjük a nyomasztó fáradtságot vagy épp az alvásképtelenséget? Próbálja ki ezt a hat bevált módszert, hogy kibabráljon az időzóna-betegséggel!

 utiklauzanatomiaba-jetlag-tanacsok.jpg

Szervezetünk napi működését, hormonháztartását - benne a bioritmusunkért is felelős melatoninhormon termelődését -, és az alvás és az ébrenlét váltakozását belső óránk, az ún. cirkadián ritmus szabályozza. Ha a közép-európai időzónából kilépve nagyobb útra indulunk, és rövid idő alatt, jellemzően repülővel több időzónán is áthaladunk, akkor a szervezet cirkadián ritmusa felborul, ami kellemetlen tünetekkel járhat.

Elsősorban a nappalok-éjszakák váltakozásához igazodó alvásrendünk sínyli meg a változást, sokaknál álmatlanság lép fel, amit fáradtság, erős fejfájás, ingerültség, étvágytalanság, émelygés, hasmenés vagy éppen székrekedés, a figyelemkoncentráció zavara, rossz hangulat, a vérnyomás megemelkedése is kísérhet. Nőknél előfordulhat a menstruációs ciklus átmeneti változása, soron kívüli vérzés is.

A „kizökkent idő” súlyosabb következményeit, az ún. jetlag jelenséget elsősorban keleti irányba való utazáskor figyelhetjük meg, míg ha nyugati irányba lépünk át több időzónát, simább az átállás. Nyugat felé utazva ugyanis a nappali óráink lesznek hosszabbak, kelet felé pedig hamarabb köszönt ránk az éjszaka.

Minél idősebb valaki, annál inkább számíthat a jetlag kellemetlenségeire, míg az edzett, jó kondícióban lévők, a fiatalok és a gyerekek könnyebben túlteszik magukat rajta. A tüdő-, szív- vagy keringési betegségekben illetve vérszegénységben szenvedőknél és a repülőút alatt alkoholt fogyasztóknál súlyosabb tünetekkel jelentkezhet a jetlag.

 

Tippek, amelyekkel a jetlag megelőzhető, enyhíthető

Figyeljen az időzítésre!

Ha olyan eseményre utazik, ahol a csúcsformáját szeretné hozni (például vizsgára vagy versenyre) – lehetőség szerint egy-két nappal előbb utazzon, hogy biztosan legyen ideje az átállásra.

Készüljön előre a megváltozott alvásritmusra!

Ha Amerikába készül, már az utazás előtt néhány nappal elkezdhet egy-két órával tovább fennmaradni, ha pedig keletre tart, az indulás előtti napokban próbáljon meg kicsit korábban lefeküdni – így a szervezete elkezdi az átállást.

Legyen gyógyszer is kéznél!

Az úti előkészületek során szerezzen be a gyógyszertárakban kapható melatonin készítményt is. Ez a természetben is előforduló, a szervezetünkben a tobozmirigy által termelt hormon segít az alvászavarok megelőzésében. Az altatókat viszont jobb kerülni.

Igyon eleget, de nem mindegy, mit!

Ha utazás közben túl kevés folyadékot fogyaszt, az súlyosbíthatja a tüneteket, de óvakodjon a kávé, kóla, energiaital túlzott fogyasztásától, mert az ezekben lévő koffein dehidratáló hatású. A közkeletű tévhit ellenére az alkohol sem segít a jetlag kellemetlenségein, sőt, ronthat a tüneteken.

Jól jöhetnek az alvást segítő eszközök!

Az elalvást segíti az éles fényeket tompító napszemüveg, a szemet védő alvómaszk, a füldugó – ezeket se hagyja otthon!

Vegye fel a ritmust!

Ha úgy adódik, inkább maradjon ki pár óra alvás: minél előbb veszi fel a megérkezés után az ottani életritmust, annál hamarabb fog átállni a szervezete.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2017.08.30. 12:14:12

kicsit rá kell segíteni a pihenésre néhány pohár töménnyel

jandera 2017.08.30. 13:08:16

Apukám! Dolgozz 3 műszakban, elfelejted a jetlaget !

báró Csekonics 2017.08.30. 13:34:56

+1: egyen. Mármint a 'cél' időzónának megfelelően, még ha nem éhes, akkor is egy kicsit. ("Játssza el" hogy annyi az idő.)

ComLo 2017.08.30. 14:00:13

Egyrészt ez szinte mindenkinél más. Nekem az jön be leginkább, hogy igyekszem úgy odaérni, hogy ott akkor legyen este, és esetleg valami programot még be is teszek (pl ismerös látogatás, barátokkal iszogatás stb). Ez azzal kombinálva, hogy nem tudok repülőn aludni, azt eredményezi, hogy az új időzóna szerinti este, hullafáradtan esek be az ágyba.

Egyébként tapasztalatom szerint ez az egyszeri utazót kevésbé viseli meg, mint aki életvitelszerüen utazgat. Én a világ másik felén élek, és már mindig jópár nap kell míg rendesen átállok. Ha jön valaki látogatóba, nekik mindig egyszerűbben megy. Szerintem ennek az egyik oka, hogyha iszonyat sok új inger éri az embert, akkor a jetlag csak egy lesz ezek közül, és a szervezet jobban alkalmazkodik. Ha már rutin az utazás, nincs benne izgalom, akkor sokkal könnyebb.

Illetve ha valaki rendszertelen életet él, az szintén könyebben át tud állni más időzónára.

Szerintem egyébként 6 felett kezdődnek a nehézségek, az alatt nem igazán tapasztaltam komolyabb kellemetlenséget.

Hajdú Peter 2017.08.30. 14:06:57

Szerintem ez egy tullihegett baromsag. Idonkenti par oranyi elteres nem okoz semmi problemat. Ennyi csuszas a hetkoznapokban is siman van.
süti beállítások módosítása