Útikalauz anatómiába

Erre vigyázzon, ha szoláriumba megy!

2017.08.08. 09:21

A nyári leégés megelőzése érdekében, egy hosszabb tengerparti nyaralás előtt sokan mennek szoláriumba. De vajon jót teszünk ezzel a bőrünknek, vagy inkább ártunk neki? Van-e olyan szolárium, ami a bőrünk számára egészséges és biztonságos? Vegyük sorra, tisztázzuk a barnulással kapcsolatos legelterjedtebb tévhiteket!

utikalauzanatomiaba-szolarium-barnulas-borvedelem.jpg

A napsütötte bőr a köztudatban hagyományosan az egészség és a fiatalság jele, de a melanoma aggasztóan növekvő esetszámait ismerve ezzel a vélekedéssel a bőrgyógyászok egyre kevésbé értenek egyet. Vannak, akik a riasztó statisztikák nyomán felismerték ugyan a napozás veszélyeit, de lemondani a barnaságról mégsem akarnak. Ők a szolárium használatában keresik a barnulás alternatív, veszélytelenebb módját. Sajnos azonban ez sem jelent megoldást. Nézzük önáltatás nélkül a legfontosabb tényeket!

 

Nincs biztonságos szolárium!

A kérdésre, hogy létezik-e olyan szolárium, amely garantáltan nem károsítja a bőrt, a szakemberek röviden nemmel válaszolnak, hiszen minden szolárium használata kockázattal jár. A bronzbarna bőrre vágyók között elterjedt vélekedés az is, hogy a mesterséges napfürdő még mindig egészségesebb, mint a természetes napozás. Ez azonban egyszerűen nem igaz, nincs ilyen különbség: az ultraibolya, vagyis az UV sugárzás károsítja a bőrt, függetlenül attól, hogy az a szolárium fénycsöveiből vagy a természetes napfénytől származik-e.

 

Az UV-sugárzás árt a bőrnek

A legtöbb szolárium az UV sugárzás A típusát bocsátja ki. Ennek hatására a bőr idő előtt öregszik, ráncosodik, pigmentfoltok, „öregségi”-, májfoltok alakulhatnak ki rajta. Ennél súlyosabb baj, hogy az UVA sugárzás fokozza a bőrrákok, köztük a legveszélyesebb forma, a melanoma rizikóját. Ennek kapcsán fontos tudnivaló, hogy bár az UVA sugárzásnak is van valamennyi rákkeltő hatása, az UVB sugárzás az, ami erősebben rákkeltő hatású.

Igazolt tény azonban, hogy a bőr „nem felejt”: az élet során az UV-sugarak által okozott károsodások mintegy összeadódnak a bőrben, a legkorábbi, gyermekkori leégések roncsoló hatásai is megmaradnak. A North Carolina Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint 2015-ben 263 ezer bőrrákot diagnosztizáltak az Amerikai Egyesült Államokban, amelyek a beltéri szolárium használatának tulajdoníthatók. Ezért az USA több államában 18 éven aluliak nem vehetik igénybe a szoláriumokat.

 

Napégés elleni védelem

Másik gyakori tévedés a szoláriumokról, hogy használatuk, a barna alapszín elérése védelmet nyújt az UV-sugarak ellen. Ezért sokan egy-egy tervezett tengerparti nyaralás előtt azzal a céllal járnak el szoláriumba, hogy megalapozva a barnaságot védekezzenek a napégés ellen. Ennek a módszernek azonban nincs tudományos alapja.

A napozás előtti szoláriumozással csak annyit érünk el, hogy még több UV-sugárzás éri a bőrünket. Napégés ellen nincs jobb módszer a széles spektrumú, magas (legalább 30-as) faktorszámú napvédő rendszeres használatánál, amelyet ajánlatos egy széles karimájú kalap, UV-szűrővel ellátott napszemüveg, könnyű, világos színű ruha védelmével kiegészíteni. A déli órákban, 11-15 óra között kerüljük a napozást!

 

Csalafinta barnulás lehet megoldás

A szakemberek a barnulás egyetlen ártalmatlan, elfogadható módjának az UV-mentes barnítószereket, önbarnító spray-ket, olajokat tartják. Ezeknek hatása általában néhány óra alatt alakul ki és 3-5 napig tart, ami után ismételni kell. A legtöbb barnító szer színezőanyaga a dihidroxiaceton (DHA), amely a bőr legfelső rétegén állandóan termelődő elhalt hámsejtek aminosavaival lép reakcióba. Ezek elszíneződésének köszönhető a napsütötte szín, ami néhány nap után lekopik.

Ne felejtsük el, hogy a barnítószerek többnyire nem tartalmaznak fényvédő faktort! A napozás előtt erről érdemes meggyőződni, hiszen a barnaság önmagában nem véd meg a leégéstől, ehhez továbbra is magas faktorszámú fényvédő készítményre van szükségünk.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása