Útikalauz anatómiába

Így szabadulhat meg a rendszeres felfázástól

2017.06.20. 08:49

Gyakori, kínzó vizelési ingerrel küzd, lépten-nyomon a vécét keresi, de megkönnyebbülés helyett kellemetlen csípő, égő érzéssel jár a pisilés? Sokan küzdenek hasonló problémákkal. A kiújuló húgyúti fertőzések a nők körében a leggyakoribbak, de nem mentesülnek a probléma alól a férfiak, sőt, a gyerekek sem.

utikalauzanatomiaba-felfazas-hugyuti-fertozesek.jpg

Nem a hideg, baktériumok okozzák

A köznyelv a húgyúti problémákat általában felfázásként emlegeti. A szóhasználat megtévesztő, mert a legtöbbször bakteriális fertőzésről van szó. A hidegnek csak annyi köze van a dologhoz, hogy a szélsőséges hatások, így az erős lehűlés is sebezhetőbbé, védtelenebbé teszi a szervezetet. A testünk védekező rendszere ilyenkor az elsődleges probléma, a hideg ellen küzd, így kevésbé tudja felvenni a harcot a baktériumokkal. Ha más, például gomba okozza, akkor is szerepet kapnak a baktériumok, felülfertőződés formájában. Mivel a nők húgycsöve rövidebb, náluk a kórokozók hamarabb célba érnek, ezért náluk gyakoribb a probléma. A kórokozó gyakran az E. coli baktérium és a Gardnerella vaginalis. A coli baktériumok  a végbélből, a vécéhasználat utáni helytelen törlési technika révén kerülhetnek a húgycső közelébe. Nemegyszer a szervezetünkkel összhangban élő baktériumok, mint például az egészséges nők hüvelyében is megtalálható Gardnerella vaginalis baktériumok kerülnek túlsúlyba. Így fordulhat elő, hogy a szeretkezést követően jelentkezik hólyaghurut.

 

Könnyen válhat krónikussá

Akinél a fertőződés egyszer megtörténik, jó eséllyel számíthat arra, hogy a hólyaghurut visszatérő jellegűvé, krónikussá válik. A szervezetben megtelepedő baktériumok ugyanis nehezen hagyják magukat kiűzni. Bár a kezelés hatására a tünetek elmúlnak, de a szervezetben megbúvó kórokozók szinte „lesik” a lehetőséget egy újabb gyulladás fellobbantására. Sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne járjanak sikerrel, illetve, hogy ne csak a tünetektől, de maguktól a kórokozóktól is megszabaduljunk. Ezért fontos, hogyha az orvos antibiotikumot ír fel, azt a meghatározott ideig szedjük, ne csak addig, míg a tüneteink megszűnnek. Előfordulhat, hogy egy antibiotikum hatástalan, vagy a kiújuló gyulladás kórokozója ellenállóvá válik a korábban megfelelőnek tűnő gyógyszerre. Ezért fontos odafigyelni a tüneteinkre, és szakorvoshoz fordulni, ha rendellenességet tapasztalunk.

 

 has.jpgJellegzetes tünetek

A visszatérő húgyúti fertőzés érintheti az alsó és a felső húgyutakat egyaránt.

Ha gyakori vizelési inger, a vizeléskor nyilalló, égető fájdalom jelentkezik, vagy az általában megszokottól eltérő színű, állagú, erősebb szagú a vizelet, mellette alhasi fájdalmak is gyötörnek valakit, alsó húgyúti fertőzés áll a  háttérben. Ilyenkor a húgycső vagy a hólyag, esetleg mindkettő gyulladásban van. Még kellemetlenebb panaszok jelentkeznek azoknál, akiknél a vesemedence, illetve a vese szövetes állománya gyullad be, vagyis felső húgyúti fertőzést kapnak. Náluk általános rossz közérzet, görcsök, magas láz is kialakulhat a vesetájéki fájdalom mellett.

Krónikus húgyúti fertőzésnél előfordulhat, hogy a beteg szinte semmit nem észlel, csupán a vizeletéből mutatható ki a baj, a nagyszámú mikroba jelenléte. Ezek pedig, ha sokáig észrevétlenül is, komoly bajokat, krónikus gyulladásokat, ezek révén tályogosodást, hegesedést, veseelégtelenséget is okozhatnak.

 

Mit tehetünk az elkerüléséért?

A megelőzéshez a személyi higiénia és elővigyázatosság ajánlott. Az alsótest áthűlését jobb elkerülni, ezért ajánlatos például strandolás után a vizes fürdőruhát mielőbb lecserélni, és bizony, bármilyen szexis és trendi legyen is, a hasat, derekat szabadon hagyó póló nem szerencsés, mivel kedvez a felfázásnak, a húgyúti fertőzéseknek. A vizelet pangását, a húgyutakban lévő baktériumok elszaporodását megelőzhetjük azzal, ha bőséges mennyiségű – naponta legalább 2 liter – folyadékot fogyasztunk. Szintén lényeges, hogy ne tartsuk vissza a vizeletet, inkább gyakrabban, rendszeresen ürítsük. Meghatározó az intim tisztálkodás módja, gyakorisága, és az is, hogy vécéhasználat után a törlés elölről hátrafelé történjen.

Orvosi szakvélemény alapján, receptre lehet beszerezni vizeletfertőtlenítő szert is, amellyel könnyebben kivédhető a gyulladás. Ez jó szolgálatot tehet más fertőzési helyzetekben is – pl. műtétek, katéter alkalmazása után, illetve makacs esetekben rendszeres, hosszadalmasabb szedése is indokolt. Fontos, hogy antibiotikumot kizárólag szakorvosi utasításra alkalmazzunk. Ugyanis, a helytelen gyógyszerszedéssel „öngólt rúghatunk”, és az ellenálló baktériumok számát növelhetjük. Ez komoly, akár életveszélyes problémát okozhat.

Egyes visszatérő esetekben lehetséges, hogy szervi probléma, vagy elváltozás áll a háttérben, melynek orvoslásához műtétre is szükség lehet. Ha megfelelő odafigyelés és higiénés körülmények között is makacsul visszatérnek a kellemetlen tünetek, mindenképpen ajánlatos egy alaposabb kivizsgálással feltárni az okokat.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

segar 2017.06.21. 09:48:09

"a húgyutakban lévő baktériumok elszaporodását megelőzhetjük azzal, ha" befejezzük a sz@* evését, különösen most, nyáron. Plusz magunkhoz veszünk olyat, ami meg KELL.
___
Azok a hölgyemények, akik az HISZIK, hogy "egészségesen táplálkoznak", többnyire kinyírják magukat napról-napra. Ez persze nem baj - ha szinglik, és fagyit nyalogatva száradnak a tévé előtt...
___
De ha már családnak vásárol(gat)nak, és gyerekeket etetnek így, az felelősség. (Mindenki nézzen körül a környezetében, a gyerekek mennyire betegesek manapság... És a férjek, társak hogy hullanak, betegszenek.) :|
süti beállítások módosítása