Útikalauz anatómiába

Meddőséget okoz az endometriózis? 8 gyakori tévhit

2017.04.04. 11:20

Sok millió nő életét keseríti meg az endometriózis, egy olyan fájdalmas, krónikus betegség, amelyről máig keveset tud az orvostudomány. Ráadásul a betegséggel kapcsolatban máig számos félrevezető tévhit, mítosz is él a köztudatban. Ezek egy csokrát gyűjtöttük össze, hogy a félreértések ne nehezítsék tovább az érintett nők életét, ne akadályozzák e betegség megfelelő kezelését.

utikalauzanatomiabablog-endometriozis-tenyek-tevhitek.jpg

Az endometriózis legfontosabb jellemzője, hogy a menstruációs ciklus során a méhfalról levált méhnyálkahártya nem ürül ki maradéktalanul a szokott módon a vérzéssel a szervezetből, hanem egyes darabkái kijutnak a méhen kívülre, és a hasüregbe „tévedve” a különböző belső szervekre tapadva kisebb-nagyobb csomókat hoztak létre.

Ezek a néhány milliméterestől több centiméteresre is megnövő endometrium szövetek ugyanúgy reagálnak a ciklus hormonális változásaira, mint az eredeti helyükön: megvastagodnak, véreznek, görcsös fájdalmat okoznak. Mivel azonban a leváló szövetrészek nem tudnak a hasüregből kiürülni, ezért ott hegesedéseket, cisztákat, összenövéseket, gyulladásokat okozhatnak. Attól függően, hogy mely szerven telepedtek meg ezek a szövetcsomók, változatos tüneteket okozhatnak, intenzív menstruációs görcsöket, rendszertelen, a szokottnál erősebb vérzést, alhasi, kismedencei fájdalmakat, húgyúti, bélrendszeri panaszokat, és gyakran ez a folyamat áll a meddőség hátterében is.

Ennek a gyakori nőgyógyászati betegségnek egyelőre sajnos nincs feltárva sem az oka, sem a megelőzési módja, és a maradéktalan gyógyulás helyett is többnyire meg kell elégedni a velejáró kellemetlen tünetek – olykor csak átmeneti – megszüntetésével.  Talán épp ez az oka, hogy az endometriózissal kapcsolatban meglepően sok tévhit él a köztudatban, ezek egy részét vesszük most górcső alá.

 

Tévhit:Ez csak a menstruációval szokásosan együtt járó fájdalom, el kell viselni!”

Tény: Nem tartozik a szokványos menstruációs tünetek közé az a heves fájdalom, rosszullét, ami már a napi tevékenységek végzésében, iskolába, munkába járásban is akadályozza az érintetteket, fájdalmassá teheti a nemi életet és megnehezítheti a teherbeesést! Súlyos tévedés ezekben az esetekben „alacsony fájdalomtűrő képességre, túlérzékenységre” hivatkozni. Nem kell tűrni, nem is szabad, hiszen idővel rosszabbodhat az állapot! Helyette inkább beszéljük rá a fájdalmas menstruációval küszködőt, hogy mielőbb forduljon nőgyógyászhoz.

 utikalauzanatomiaba-menstruacio.jpg

Tévhit: „Túl fiatal vagy ahhoz, hogy endometriózisod legyen, ez a 30-40-esek betegsége!”

Tény: Senki sem túl fiatal ahhoz, hogy az endometriózis kialakulhasson nála, sokan már tizenéves koruktól szenvednek tőle, az ő panaszaikat is komolyan kell venni.

 

Tévhit: A terhesség gyógyítja az endometriózist

Tény: Bár a terhesség során bekövetkező hormonális változások átmenetileg megszüntetik a tüneteket, nem gyógyítják meg a betegséget. Szülés után a panaszok kiújulására lehet számítani.

 

Tévhit: Az endometriózis minden esetben meddőséget okoz

Tény: Ez már csak amiatt sem lehet igaz, mivel kimutatták a betegség családi halmozódását, örökölhető voltát. Az endometriózisban szenvedő nőknél valóban nagyobb a meddőség kockázata, de a becslések szerint csak mintegy egyharmaduknál nehezíti a teherbeesést a betegség.

 utikalauzanatomiaba-varandossag.jpg

Tévhit: A méheltávolítás meggyógyítja az endometriózist

Tény: Az endometriózis lényege éppen az, hogy a folyamat során az endometriumszerű szövet a méhen kívülre kerül, ott „működik” tovább, így a méh eltávolítása nem szünteti meg a betegséget.

 

Tévhit: Az endometriózist korábbi érzelmi trauma váltja ki

Tény: Fordítva igaz: az endometriózisban szenvedő nők életét megnehezítik a tünetek és a meddőség megnövekedett kockázata, így a betegség az érzelmi életükre is rányomja bélyegét. Az endometriózis örökletes, többtényezős, fiziológiai betegség, viszont traumatikus élménnyel, érzelmi válsággal való kapcsolata nem igazolódott.

 

Tévhit: Az abortusz, az intimzuhany vagy a tamponhasználat endometriózist okozhat

Tény: Több irányban kutatták, hogy mi válthatja ki az endometriózist, de a felsorolt lehetséges okok egyikére sem találtak bizonyítékot.

 

Tévhit: Ha enyhék a tünetek, enyhe a betegség is

Tény: Nincs ilyen összefüggés: a fájdalom mértéke nem feltétlenül kapcsolódik az endometriózis súlyosságához. Előfordul, hogy kiterjedt, előrehaladott betegség mellett sincsenek heves tünetek, de fordítva is: olykor a kezdeti stádiumú betegség okozza a legintenzívebb panaszokat.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása