Útikalauz anatómiába

Tények és tévhitek az epilepsziás rohamokról

2017.02.14. 13:17

Elvágódott valaki mellettünk, elfehéredik, elveszti az eszméletét, artikulálatlan hangokat ad, egész teste megfeszül, majd elernyedve rángatózik, esetleg habzik a szája? Ezek az epilepsziás görcsrohamok jellemzői tünetei. Eláruljuk, mit tegyünk, és mit ne, ha epilepsziás rohamot kap valaki mellettünk!

utikalauzanatomiaba-epilepszias-roham-teendok.jpg

Ijesztő élmény egy epilepsziás nagyroham szemtanújának lenni , ugyanakkor kevésbé rémisztő, ha tisztában vagyunk azzal, mi történik ilyenkor. Ha segíteni szeretnénk, fontos tudnunk, mit tehetünk, hogy ne essünk pánikba, illetve, nehogy a jó szándékunkkal esetleg még ártsunk is a betegnek.

Az epilepszia a központi idegrendszer betegsége, az agyi idegsejtek túlzott elektromos aktivitása, „kisülése” váltja ki. Ezt az idegek eljuttatják a test távolabbi területeire, a végtagokba is, ez okozza a kontrollálatlan mozdulatokat, görcsös rángásokat. A roham csupán néhány percig tart, és bármilyen ijesztő is, maga a beteg keveset érez belőle, többnyire feleszmélve nem is emlékszik rá, mi történt vele.

A köztudatban sok tévhiedelem övezi az epilepsziás rohamot. Például sokan gondolják ma is úgy, hogy a rángatózó betegnek azzal segítenek, ha valamit (például fakanalat) beledugnak a szájába, hogy „ne harapja el a nyelvét”. Ezt ne tegyük: a segítségnek ez a módja azonban több kárt okoz, mint hasznot, hiszen a szándékkal éppen ellenkezőleg, fokozza a sérülésveszélyt.

Nézzük, mi az a néhány dolog, amellyel valóban segítségére lehetünk a rohamot elszenvedő epilepsziás betegnek!

Ne hagyjuk egyedül, vigyázzunk rá!

Akadályozzuk meg, hogy a beteg veszélybe kerüljön – például leessen valahonnan –, de nem kell lefogni, lehetőség szerint hagyjuk békén, a roham néhány perc alatt elmúlik! Ez idő alatt ne hagyjuk magára, óvjuk meg attól, hogy esetleg méltatlan helyzetbe kerüljön – például lerángassa magáról a ruhát – vagy hogy lelkiismeretlen emberek kihasználják az öntudatlanságát és netán meglopják!

Tegyünk valami puhát a feje alá!

Egy pulóver, táska vagy kabát biztosan akad a közelben, amit a feje alá tehetünk, hogy a feje, arca a kontrollálatlan rángatózás során ne sérüljön.

Óvjuk a félrenyeléstől!

Jó, ha az eszméletlen állapotban lévő beteget az oldalára fordítjuk, hogy a nyála ne folyjon hátra a légcsövébe. Ha hányt, akkor különösen vigyázni kell, nehogy a légútjai elzáródjanak!

Nyugtassuk meg!

Ahogy a beteg eszméletre tér - vagy ha el sem vesztette az öntudatát, hanem csak rövid ideig tartó figyelemzavar, „kihagyás” jelezte az enyhébb rohamot – beszéljünk hozzá, mondjuk el, mi történt vele, ismételjük el az időközben kiesett információkat, nyugtassuk meg.

Hívjunk segítséget!

Ha a rohamot szenvedő betegsége ismert, a családtagjai a közelében vannak, és tudják, mi a teendő, akkor nincs szükség arra, hogy mentőt hívjunk. Ha azonban a roham a beteg életében először jelentkezik, ha megsérült, vagy ha gyaníthatóan más betegség, például diabétesz is van a háttérben, vagy diagnosztizált epilepsziás beteg ugyan, de a korábbiaknál súlyosabb, hosszabban tartó vagy ismétlődő rohamot élt át, akkor mindenképpen mielőbb orvosra van szüksége!

bhc-epilepszia-infografika.jpg

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eticsiga.blog 2017.02.15. 17:27:41

egyet azért ne felejtsünk el, hogy nem csak a nagyroham létezik, vannak sokkal enyhébb fajtái is! Nem minden epilepsziával élő embernek van tónusos-klónusos rohama.

Kongó 2017.03.12. 01:47:05

És azt miért nem írja, hogy az epilepsziás nagyroham sokszor halálos!Nem tér magához, agyvérzés, szívleállás.Mindig csak azt írják, hogy ne pánikoljunk, ez csak egy kis ideig tart.Hát sajnos sok esetben!!!Én gyászolok!Vigyázzon mindenki!
süti beállítások módosítása