Útikalauz anatómiába

Tényleg lehetünk allergiásak a hidegre?

2017.02.07. 10:48

Van az allergiának egy különleges fajtája, amikor nem valamilyen allergén anyag, hanem egy fizikai inger, a hideg hatása váltja ki a túlérzékenység tüneteit. Bár a hidegallergia nem tekinthető valódi allergiának, az érintettek számára éppolyan kellemetlen, sőt, veszélyes is lehet, adott esetben ugyanúgy sokkot is kiválthat, mint az ismertebb allergiák.

utikalauzanatomiaba-hidegallergia.jpg

Hógolyózás, hideg vízben való úszás után vagy jeges szél hatására kivörösödik az arca, duzzad, viszket, fáj, esetleg fel is hólyagosodik a bőre? A kiütés és a többi bőrtünet a hidegallergia, a hideg urticaria jele is lehet, ami ráadásul nemcsak a bőrön, hanem a nyálkahártyán is jelentkezhet, például hideg folyadék fogyasztása során.

A jelenség nem ritka, leggyakrabban fiatal nőket érint. Pontos okát nem tudják, mi váltja ki ezt az érzékenységet, de megfigyelték, hogy nemegyszer társul valamilyen más betegséghez, például fertőzésekhez, ételallergiához vagy asztmához is. Természetesen minél hidegebb éghajlaton él valaki, annál inkább veszélyeztetett, ha hajlamos erre a túlérzékenységre.

Az érintetteknek fokozottan vigyázniuk kell magukra, ha a hidegallergia tüneteit tapasztalják magukon, ez ugyanis több mint futó kellemetlenség, ami meleg helyiségbe érve azonnal elmúlik: extrém esetben életveszélyes sokkhatást is okozhat.

Nyomot hagy a hideg

Sokan nézték csodálattal, még többen borzongva az újévi szigligeti bulit, amikor ezrek gázoltak a jeges Balatonba a sekély vízben felállított karácsonyfáért. Az akció előtt orvos ellenőrizte a jelentkezők egészségi állapotát, elsősorban azt, hogy a szívük, keringésük bírja-e ezt a szokatlan terhelést, a jéghideg vízben való megmártózást. Azok számára pedig, akik hidegallergiában szenvednek, szintén nem lett volna ajánlott egy ilyen extrém kaland, hiszen náluk nagy valószínűséggel heves bőrtüneteket váltana ki. Nekik még a téli fürdőzésnél jóval enyhébb hideghatás is heves bőrpírt, csalánkiütéses tüneteket, erős viszketést, fájdalmat, duzzanatot, és felhólyagzódást eredményezhet. Sőt, túl hideg folyadékot inniuk sem szabad, a fagyival is vigyázniuk kell, mert a nyelőcsövük nyálkahártyáján is jelentkezhetnek az allergiás tünetek, ahol a duzzanat nyelési és légzési nehézségekkel járhat. A hideg hatására ugyanis az érintett testrészen hisztamin szabadul fel, ez okozza a tüneteket.

Sokk is beállhat

Ha a test, a bőrfelület kis részét éri a hideghatás – például a kesztyű nélküli kezet vagy az arc fedetlen részét -, akkor a tünetek csupán átmeneti kellemetlenséget okoznak, melegbe érve hamar elmúlnak. Ha azonban a teljes testet, legalábbis nagyobb bőrfelületet ér a hideginger, akkor a nagy mennyiségű hisztamin felszabadulása már súlyosabb állapotot, a bőrön kívül más szervekre is kiterjedő tüneteket is kiválthat, például rosszullét, heves fejfájás, szívritmuszavar, vérnyomás-ingadozás, légzési zavar is jelentkezhet, különösen súlyos esetben pedig akár az életveszélyes anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.

5 tipp hidegallergiásoknak

  • Hidegallergiások különösen figyeljenek a megfelelő öltözködésre, téli hidegben ne maradjon fedetlenül a fejük, arcuk, nyakuk, használjanak kesztyűt, és vigyázzanak a lábuk melegen tartására is!

  • Szeles, hideg időben védjék a hidegnek kitett bőrüket zsíros arc- és kézkrémmel!

  • Kerüljék a túl gyors hőmérsékletváltást, a túl hideg vízben való úszást!

  • Óvakodjanak a jégkása, a fagyi, a túlhűtött italok fogyasztásától!

  • Aki tudja magáról, hogy hidegallergiára hajlamos, tartson magánál antihisztamin tartalmú gyógyszert és krémet, hogy az esetleg hevesen jelentkező tüneteket csillapíthassa!

Önnek milyen módszerek váltak be?

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása