Útikalauz anatómiába

6 tuti tipp csuklás ellen

2017.01.31. 09:43

Az esetek döntő többségében nem komoly egészségügyi probléma, de igen kellemetlen, ha valakire rátör a csuklás, és sokáig nem marad abba. Vajon mi okozza és milyen egyszerű, bevált módszerekkel lehet megszüntetni?

bhc-csuklas-tippek.jpg

A csuklás a legtöbb esetben nem valamilyen betegség velejárója, az idegek „játékáról” van szó csupán. Ha a gyomor egy bőséges étkezés vagy puffasztó étel hatására túlságosan kitágul, gyakran csukláshoz vezet. Az étkezéshez köthető a csuklás másik leggyakoribb oka is, amikor egy-egy nagyobb falat nyelés közben komolyabb nyomást gyakorol a nyelőcsőre. Ilyenkor az inger hatására a rekeszizmok görcsösen összehúzódnak, és a reflexesen záródó hangrés produkálja a jellegzetes csukló hangot.

Számos dolog kiválthatja

A fentieknél jóval ritkábban, de más okból is jelentkezhet a probléma. Az érintett idegek előbbiektől eltérő komolyabb terhelése, ingerlése is vezethet csukláshoz. Ilyen kiváltó ok lehet például gyulladás, fertőzés, anyagcsere probléma, idegrendszeri eltérés. Az emésztőszerveket érintő betegségek, egyes anatómiai elváltozások kísérő tüneteként is előfordulhat visszatérő, tartós csuklás. Ezekben az esetekben a csuklás okának felderítése, kezelése szükséges.

6 bevált módszer az ártalmatlan csuklás ellen

Kortyolgassunk el egy pohár vizet!

Többféle módszer terjedt el: van, akinek a lassú kortyolgatás használ, más nagy kortyokban, szívószállal vagy kanalazva fogyasztott vízzel mulasztja el a csuklást, és akad olyan is, aki a kortyok számához köti az eredményt. A siker titka azonban nem a mellékkörülményekben rejlik, hanem sokkal inkább abban, hogy a víz fogyasztása „megnyugtatja”, kiegyenlített mozgásra készteti az irritált rekeszizmot.

Vegyük szájon át a levegőt!

Ha az orrunkon nem kapunk levegőt, a szánkon át kényszerülünk venni, ehhez pedig kiegyensúlyozott rekeszizommunkára van szükség.  Elsősorban kisgyerekeknél szokás az orr pillanatnyi befogását alkalmazni a csuklás ellen.

Tartsuk benn a levegőt!

Az előbb vázolt módszer felnőtt változata. A népi bölcsesség azt tanácsolja, hogy vegyünk egy nagy levegőt, és tartsuk benn addig, míg lassan elszámolunk magunkban 10-ig. A régi praktikát mára már tudományos kutatások is igazolták. A tanácsolt eljárás során ugyanis a vér szén-dioxid szintje emelkedik, ami segít a csuklás megszüntetésében. 

bhc-csuklas-tanacsok.jpg

Akasszuk meg a csuklás ritmusát!

Talán az egyik legismertebb népi praktika, hogy az érintett személyt valamilyen váratlan riadalomnak kitéve (pl. hirtelen zajt keltenek a háta mögött) elmulaszthatjuk csuklását. Ennek tudományos magyarázata, hogy a megijesztés a csuklás ritmusától eltérő fázisban vált ki belégzést.

Próbáljunk tüsszenteni!

A rekeszizom tüsszentés során erősen összehúzódik, amitől elmúlik a korábbi, csuklást kiváltó görcsös állapot. Ezért bevált módszer valamilyen ingerléssel, pl. őrölt bors szagoltatásával tüsszentést kicsikarni a csuklással bajlódó személyből.

Feküdjünk a hátunkra!

A megfelelő pozícióban való elhelyezkedés segít az ellazulásban, a rekeszizom görcsének oldásában. Különösen ajánlott pozitúra a kényelmes, laza háton fekvés, melyet lassú, mély levegővétellel kombinálunk.

Önnek van saját bevált módszere? Ossza meg velünk!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dvera 2017.01.31. 19:15:35

Ami nálam 90%-ban beválik: egyszer, még gyerekkoromban olvastam egy újságban. Bal kar a magasba, jól meghúzni fölfelé, közben meginni egy pohár vizet. Én utána még fent szoktam tartani néhány mp-ig. Valami magyarázat is volt hozzá a rekeszizom görcsösségének megszűnéséről, de már nem emlékszem.

Albert Ejstejn 2017.01.31. 20:06:17

Ezek kozul a legegyszerubb, barhol kivitelezheto, seged anyagok felhasznalasa nelkul, a levego benntartasa. Nagy levegot venni, amitol megfeszul az egesz melkas, es fel percig benntartani.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.01.31. 20:08:08

Én az egyszerűbb csuklást, amely akkor jön rám, ha eszem, lényegében önkontrollal meg tudom szüntetni. Rá lehet érezni a dologra. Nyelni kell valamit, közben meg kell próbálni az izmokkal a gyomorszájra "koncentrálni", és amikor éppen leér a falat, egy olyan érzést kell létrehozni, mint amikor az ember ásítani kezd, és kell egy mélyet, lassút lélegezni, lassan kifújva, végül a hasat lassan ellazítva. Némi gyakorlás után összejön.

De a tuti megoldás – és az Index is végzett egy ilyen kísérletsorozatot, ugyanilyen eredménnyel – a következő: vegyél egy pohár vizet, hajolj mélyen előre, de tartsd a poharat továbbra is függőlegesen, különben kifolyik a víz. Majd igyál egy-két nagy kortyot. Az ivás elsőre elég faramuci dolog, mert valójában a pohár "másik" széléről iszunk, de persze előrehajolva az van a szánkhoz közelebb. Szinte mindig segít, feltehetőleg a felső hasizmok összehúzásának és a nyelésnek együttes hatásaként.

felső határ nincs 2017.01.31. 20:27:44

az is müxik, hogy ne vegyél levegőt

Albert Ejstejn 2017.01.31. 21:25:17

Az osszes vizezes meg hajolgatas, felesleges komplikalas.
Nagy levego, es a feszulo mellkas miatt nem tud csuklani az ember, es miutan kimaradt egy ket csuklas, meg is szunik.
süti beállítások módosítása